De amerikanska indianernas språkrör

14 maj 2010 17:17 | Musik, Politik | 4 kommentarer

Buffy Sainte-Marie (född 1941) fick ett stort internationellt genombrott med sin ”Universal Soldier” från 1964 men kanske främst i Donovans insjungning. Här i Sverige gjorde Thorstein Bergman en svensk version, ”Soldat i universum”. Den här låten kom alldeles rätt i tiden för att gripa alla unga som deltog i motståndet mot USAs krig i Vietnam, men texten är egentligen mycket mer allmän, en sorgesång över alla unga män som offras i krig för det ena eller det andra förment goda syftet.

Också en annan av Buffy Sainte-Maries låtar blev en jättehit i Sverige, ”I’m Gonna Be a Country Girl Again” från 1968. Den blev i Stikkan Anderssons förfarna händer själva sinnebilden för gröna vågen och hördes länge på Svensktoppen med Lena Andersson: ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”.

Båda de här låtarna är Buffy Sainte-Maries egna, men det förtjänar att påminnas om att hon också har spelat in låtar av sina kanadensiska landsmän Joni Mitchell – ”The Circle Game” och ”(He Played Real Good) For Free” – och Neil Young (”Helpless”). Bland lyckade insjungningar av andras material bör också nämnas Mickey Newburys och Townes Van ZandtsMister Can’t You See”.

Men främst bör Buffy Sainte-Marie ändå nämnas för att ha gjort sig till språkrör för indianerna, den amerikanska ursprungsbefolkningen. Hon är själv kråkindian från Kanada men när hon tidigt blev föräldralös adopterades hon av släktingar i USA.

Bland de många låtar hon har skrivit med amerikanska indianer som tema kan nämnas ”Now That the Buffalo’s Gone”, ”Soldier Blue”, ”He’s an Indian Cowboy In the Rodeo”, ”Native North American Child” och den fina ”My Country; ’Tis of Thy People You’re Dying”, som jag och Jan Hammarlund tog med i vårt program i ABF-huset i Stockholm för några år sen om amerikansk politisk musik.

Alla de här sångerna (och några till) finns på en samlings-CD med Buffy Sainte-Marie, ”Soldier Blue – The Best of the Vangaurd Years” (Vanguard Masters VMD 74004, 2010 i europeisk distribution via brittiska ACE Records). Urvalet går från Sainte-Maries skivdebut 1964 till mitten av 1970-talet.

Själv började jag lyssna på henne när debut-LPn ”It’s My Way” kom – Vanguards skivor (på vilka man hittade även till exempel Joan Baez) distribuerades då i Europa av österrikiska Amadeo. Den aktuella CDn innehåller ett mycket gott urval, om man vill bekanta sig med Sainte-Marie innan man köper originalskivorna, som förstås numera finns på CD.

Hennes kraftfulla röst, med ett visst vibrato, kommer väl till sin rätt både i det folksong/balladpräglade materialet och hävdar sig förstås också väl, när musikuppbackningen i mer rock- eller countrypräglade låtar är mer massiv.

4 kommentarer

 1. Språkrör, är det någon slags flöjt? Du skriver inget om den eller andra instrument, bara om hennes sång.

  Comment by Matti — 2010 05 14 17:32 #

 2. Till Matti: Bråkrör skulle man kanske alternativt kunna skriva.

  Men skämt åsido – som många andra ur folksångvågen spelar hon gitarr men inte på något utpräglat sätt.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 14 17:41 #

 3. kom ihåg en dråplig stund under min tid med studier i Rom i början av 1970-talet. Vi skulle gå på bio och se den där indianfilmen med Buffy som sjunger in den i början, allt var frid och fröjd tills den förste indianen talade…..och då på italienska!!!! Vi visste inte att filmer i italien oftast är dubbade….vi fick lämna föreställningen.

  Comment by Urban Sjölander — 2010 05 15 12:20 #

 4. Till Urban Sjölander: Det här ofoget att dubba filmer förekommer i fler länder än Italien. På många håll vägrar publiken att läsa textremsor. Det senare bidrar också till att man i USA ofta gör egna versioner av utländska filmsuccéer. Själv tycker jag, trots att jag inte talar italienska, att det är en del av charmen med filmer av till exempel Fellini att höra de agerande tala italienska.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 15 12:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^