Hjärtat bultar, fast lite saktare

17 april 2007 21:49 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Nej, jag talar inte i symboliska termer. Mitt hjärta bultar lika rött som förut.

Men mitt vanliga hjärta, det som ju också sitter till vänster, har börjat slå långsammare.

Tidigt i morse gav jag mig i väg från Öregrund, först till Uppsala, sen till Stockholm. Allt sedan jag jobbade på 68an, har jag min läkare i trakten av Odenplan.

Jag genomförde ju för ett tag sen, i regi av hjärtkliniken på Akademiska sjukhuset, ytterligare ett långtids-EKG: man bär mätapparatur under ett helt dygn. Sen blev jag uppringd av min hjärtläkare på Akademiska. Han meddelade, att hjärtat hade behagat göra små, små uppehåll under natten, medan jag sov. Och slutsatsen var given: Jag kommer att få kallelse till en operation, där man sätter in en pacemaker.

I dag var jag alltså på rutinkontroll hos min ordinarie läkare. Jag lyckas hålla blodsockret på en hygglig nivå. Blodtrycket var perfekt. Men – sköterskan på hans mottagning genomförde också en EKG-mätning – hjärtat klappar långsammare. De två föregående gångerna hade jag 50, nu 40. Så min läkares slutsats var, att jag, om jag inte får kallelse till Akademiska snart, bör ringa och tjata. Operationen bör helst äga rum före sommaren.

Jag mår på intet sätt fysiskt dåligt. Humöret är det normalt heller inget fel på.

Ändå: den här bekräftelsen – vad hade jag väntat mig? – gör mig inte speciellt upprymd.

Men det gäller att leva vidare som vanligt!

Så efter läkarbesöket var jag på Akademibokhandeln och köpte dels Erik Fichtelius’Aldrig ensam, alltid ensam. Samtalen med Göran Persson 1996-2006” (Norstedts) och Olof Lagercrantz: ”Vårt sekel är reserverat åt lögnen” (redaktör Niklas Nåsander, Karneval).

Och så var jag in på Musikörat och köpte dels EldkvarnsSvart blogg” (Capitol/EMI), dels den väldiga boxen från Sony/BMG – 11 CD! – med Evert Taubes samtliga grammofoninspelningar 1921-1979, nu remastrade.

Innan jag åkte tillbaka till Öregrund, gjorde jag en snabbtur hem till lägenheten med samtliga årgångar, 1922-1985, av Tidens kalender. Jag köpte 16 kilo böcker – de såldes i klump – på Tradera för att få den enda kalender i serien jag saknade.

Väl i Öregrund möttes jag av ytterligare ett glädjeämne: tre julnummer (1944, 1950 och 1957) av gamla Folket i Bild hade kommit med dagens post, också de inropade på Tradera. Av dem blir man så glad i anden, att man för ett ögonblick glömmer den allt skröpligare kroppen.

5 kommentarer

 1. Hoppas innerligt att du får en operation snabbt och till det önskar jag dig en lyckad operation – och det brukar de ju bli. Vi är många som vill kunna läsa din blogg ytterligare många år.

  Comment by Kerstin — 2007 04 17 23:34 #

 2. Landet har kommit långt numera. Har vänner som blivit ”åtgärdade” och mycket snabbt kommit tillbaka i bästa trim. Den som följer bloggar får i allmänhet informationen tidigt. Den som inte gör det, träffar vederbörande när pacemakern redan påbörjat sin verksamhet och har inte haft en aning om förloppet. Dina rapporter från såväl
  skärgården som musikvärlden bevakar jag nogsamt

  Comment by Leif Ekstedt — 2007 04 18 9:10 #

 3. Från Anders Thunberg har jag per mejl fått följande: Jag läser om dina hjärtproblem. Förstår att sånt oroar. Å andra sidan, att du känner dig OK är det viktiga. Bra att du har har ett framåtperspektiv. Det finns mycket som den moderna sjukvården klarar av.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 18 12:49 #

 4. Anders Thunberg, var finns han nuförtiden? Sixten Jernberg hade i sin krafts dagar 32 i vilopuls, så man skulle kunna tro att det är prima virke i dej. Men det där att hjärtat stannar till är väl inte nyttigt. Såvitt jag vet lever Sixten fortfarande och är vid hyfsad vigör trots att hans hjärta antagligen slår något fortare.
  Min fru Lill har skenande hjärta. Rätt som det är sätter det igång och går med uppåt 200 slag i minuten. Sådana anfall kan vara några minuter men när vi var i Bombay (Mumbai) höll det på i åtta timmar. Läkarna säger att det inte är något farligt. Fan tro’t.
  Var rädd om dej och sköt om ögon, langerhanska öar och hjärta.

  Comment by Hans O — 2007 04 19 22:05 #

 5. Till Hans O Sjöström: Anders Thunberg finns i Stockholm och är, efter att ha lämnat Sveriges Radio, sysselsatt med egna skrivprojekt.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 19 23:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^