Arbetare i vingården
15 april 2007 21:33 | Politik, Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarerJag är en trägen arbetare i vingården.
Den här veckan har jag varit två dar inne i Uppsala; jag har redan berättat om kulturfrukosten i onsdags. Samma dag, fast på kvällen, hade de socialdemokratiska ledamöterna i kulturnämnden respektive styrelsen för Bror Hjorts hus gemensam cirkel på Folkets hus: Vi diskuterade bland annat en socialdemokratisk profilering på kulturområdet inför nästa val. Vi hade många och jag tror goda idéer, men jag avslöjar dem inte här. Bloggen läses ju också av politiska konkurrenter.
På torsdag eftermiddag sammanträdde styrelsen för Folkrörelsearkivet, där jag – trots att vi har ny politisk majoritet i kulturnämnden – får lov att fortsätta som kommunens representant. Under sammanträdet uppstod, utifrån verksamhetsberättelsen men lite vid sidan om dagordningen, en spontan diskussion om vad det kan bero på att Folkrörelsearkivet nu används i lite mindre utsträckning än tidigare för uppsatser och liknande.
Bode Jansson från Landsarkivet har teorier om varför: Studenternas undervisning och uppsatsskrivande har gymnasialiserats. De söker i allt större utsträckning fakta på nätet. Och de klarar inte att läsa handskrift.
På kvällen träffas vi hemma hos Kjell Eriksson för möte med den nyvalda styrelsen i Ordfront, Uppsala. En av de saker vi diskuterar är ett möte med deckarförfattare, Kjell Eriksson med flera, om hur deckargenren utvecklas. Förslag till ämne: Mordfront.
När helgen kommer, svänger vädret: Det blir varmt. Inte sommarvarmt; det blir det inte så här års ute vid kusten. Men vårvarmt. Man kan gå utomhus i jacka, när det är som varmast i skjorta.
Trädgården lockar nu även mig, som vill ha varmt för att arbeta och vistas ute. (Birgitta har varit ute redan under de kallare dagarna. Hon har bland annat rensat kryddträdgården.) Lördag och söndag har jag rensat min rabatt närmast syrenhäcken nere på stora gräsmattan, vår äldsta rabatt. Eftersom den gränsar mot gräsmattan, blir den lätt angripen av gräs – jag gräver med fingrarna upp långa rotrevor. Påskliljorna i den håller just på att slå ut – det är svalare här ute vid kusten.
Birgitta byter jord i växthuset. Glasmästaren har varit här och bytt de trasiga rutorna. Birgitta hinner till och med så. Hoppas alla vindruvorna i växthuset har klarat sig.
Vi är arbetare i vingården.
Funnes det någon gud, skulle jag så här års se mig som hjälpgud.
Före maten – en underbar ungsbakad sik med taggsvamp, smörsopp och purjolök – bjuder Birgitta på dry martini. Vi sätter oss en stund i trädgårdsstolarna under plommonträden.
Livet är inte det värsta man har.
Men jag tycker jättesynd om dottern, Kerstin. och henens man, Bo. Deras elände tar aldrig slut. Klara blev ju sjuk, när de var hos oss här i Öregrund i påskas. Därefter blev Kerstin sjuk. Och nu är det Viggos tur att kräkas och ha feber. Kerstin är ledsen för att nog också nästa vecka går åt helvete. Jag känner mig ledsen å hennes och hennes familjs vägnar.
Ändå blir resten av kvällen fin. Först ”Parlamentet” i TV 4. Sen Wallander-filmen i samma kanal, ”Innan frosten”.
”Före frosten” borde den förresten heta, på korrekt svenska.
5 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Jag tror att just det taktiserande hemlighetsmakeriet är ett av de traditionella arbetssätt vi måste ändra på. Såväl diskussion som beslut måste flytta ut ur de slutna rummen och bli synliga för alla. Det viktiga sett ur medborgarens synpunkt är inte att ett parti tar poäng utan att verksamheter utvecklas.
Comment by Peter Karlberg — 2007 04 15 23:24 #
Till Peter Karlberg: Du överreagerar. Jag är ingalunda mot politiskt samarbete, till och med blocköverskridande där de båda sidorna står rimligt nära varann. Och man ska alltid lyssna på varandras argument!
I kulturnämnden i Uppsala har vi alltid – skriver och menar alltid – gruppsammanträden tillsammans med våra partners, v och mp.
Men i det här fallet handlade det om att profilera vårt eget parti, i slutändan forma ett valprogram. Vi diskuterade, utöver målen, också det du efterlyser, en diskussion både med medlemmarna i det egna partiet, med olika intressegrupper på kulturområdet och med medborgarna, allt sammans innan programmet läggs fast.
Comment by Enn Kokk — 2007 04 16 9:17 #
Jag kanske överreagerar:-) Jag tror dock att partiarbetet skulle må utomordentligt bra av en total omstöpning i riktning mot total öppenhet dvs att man inte som du skrev ”jag tror goda idéer, men jag avslöjar dem inte här” utan man direkt luftar dessa idéer så att alla kan se (och delta i) idéutvecklingen. Övergångsvis kan det innebära att någon motståndare kan stjäla något – i längden vinner man mycket. Som jag skrev i (blev inte inbjuden till SVT Opinon) min ”Grunden för den socialdemokratiska återkomsten var den mycket stora omstöpningen av partiets inre liv som faktiskt måste krediteras Mona Sahlin (partiledare 2007-2011). Att delta i partiarbete innebär idag att man faktiskt deltar i de diskussioner som föregår beslut, att hela processen är transparent inte bara för medlemmar utan faktiskt också för övriga medborgare.”
Comment by Peter Karlberg — 2007 04 16 18:01 #
Till Peter Karlberg: I mina ögon är ditt förslag alltför altruistiskt: varför skulle vi bjuda våra politiska motståndare på våra förslag, innan vi ens formellt har hunnit fastställa dem?
Det slags breda diskussion, med möjlighet att förändra, lägga till och stryka, som du efterlyser, kommer att äga rum, fast lite senare.
Comment by Enn Kokk — 2007 04 16 18:21 #
Jag gör mig egentligen till tolk för hur jag uppfattar att folk – särskilt yngre – förväntar sig att politik borde funka, till vilka jag trots min ålder ibland känner att jag kan räkna mig:-)
Comment by Peter Karlberg — 2007 04 16 19:23 #