Melodikrysset nummer 18 2010

8 maj 2010 11:59 | Barnkultur, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 12 kommentarer

Nästan alla melodikryss innehåller något som man fastnar på, åtminstone ett slag. I dag hade jag först svårt att komma på vad det var för parodi som sjöngs som duett – men med hjälp av några ledbokstäver kom jag på var jag hade hört den där melodin förut: i Melodifestivalen (vid närmare kontroll visar det sig, att den hade sänts in till 2006 års upplaga, men den kom inte med där). De som sjöng var Markoolio och Linda Bengtzing, och deras bidrag hette ”Värsta schlagern”.

Då var det lättare att minnas ”Keep On Walking” med Salem Al Fakir, kanske för att han sjöng den i årets upplaga av Melodifestivalen.

Anders Eldeman spelade också något jag inte hade hört förut, en alldeles färsk låt med Robyn (Robin Miriam Carlsson). Jag googlade på henne, och det enda jag hittade från i år var singeln ”Fembot”. Var det den vi hörde?

Två musikaler förekom i dagens kryss.

Den första var ”Les Miserables”, ur vilken vi hörde ”Herre i sitt hus”. Den bygger på Victor Hugos ”Samhällets olycksbarn” och har skrivits av Claude-Michel Schönberg och Alan Boutil.

Den andra var ”Chess”, bakom vilken ligger Björn och Benny men också Tim Rice.

Också Thorbjørn Egners ”Klas Klättermus” blev ju ett slags musikal, fast för barn. I Hackebackeskogen letar man efter nötter.

Ytterligare en visa, som ofta används vid ringlekar med barn, är ”Jungfru, jungfru, jungfru, jungfru skär”. Det ovanliga med den i dag var att vi fick höra den spelas i moll.

För egen del förknippar jag också Alf Prøysens ”Lilla vackra Anna” med barn. Vi har en Anna i familjen, och när hon var liten, spelade vi ofta ”Lilla vackra Anna” med Alf Prøysen på skiva.

Elvis Presleys storhetstid ligger ännu lite längre tillbaka i tiden. I dag hörde vi hans hit ”Can’t Help Falling In Love With You”, som på svenska blev ”Tro på mig”.

I schlager kan man besjunga allt möjligt.

Till exempel en hand. ”Jag kysser Eder hand, Madame”, kallade Gösta Stevens sin svenska version av Fritz Rotters och Ralph Erwins tyska original ”Ich küsse ihre Hand, Madame”.

Eller en hatt, som i Edvard Perssons insjungning av Alvar Krafts ”Min lilla hatt”.

Anders Eldeman lyckades till och med få in en hästsko i dagens kryss, detta trots att ”Gamle Svarten”, Cacka Israelssons stora succé från 1954, egentligen inte handlar om just hästskor.

För egen del är jag inte någon idrottsfantast – tvärt om – men Nacka Skoglund var ju en sån där fotbollsspelare som man inte kunde undgå att stöta på, ens på skiva. De flesta tyckte nog att han var en skön lirare, och i detta, som var hans eget språk, hittar vi dagens sista kryssvar, lir.

För egen del förknippar jag budskapet i den sång Nacka sjöng mer med vad som äger rum den 19 september i år: Vi kommer tillbaka!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

12 kommentarer

  1. Nej Enn, Värsta schlagern var väl inte med i melodifestivalen.. Om jag minns rätt lanserades den däremot i samband med festivalen. Jag gissar att den kanske haft vinstchans om den varit med, men jag tror inte den var det.

    Comment by Liv — 2010 05 08 14:57 #

  2. Till Liv: Du har rätt. Den hade faktiskt skickats in som bidrag till Melodifestivalen 2006 men kom inte med.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 08 15:10 #

  3. Jaa!! Så klart vi ska tillbaka! ;-)

    Comment by Dorothea — 2010 05 08 15:40 #

  4. Tillbaka???
    Med Mona i spetsen o Ohly som kompis??
    Vs kongress är ju lika stollig som MPs var för några år sedan..
    Kan vi inte få Leva för varandra o melodikrysset i denna blogg?

    Comment by Gunnar Bergquist — 2010 05 08 19:34 #

  5. Till Gunnar Bergquist: Ja men du vet ju mycket väl sen tidigare var jag står politiskt. Och jag vet att du inte delar mina politiska värderingar.

    Man kan ju faktiskt också respektera politiska meningsmotståndare.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 08 20:11 #

  6. Jodå, jag tycker alla har rätt till sitt, men du har ju en massa andra kategorier på dina inlägg, bl a en som du kallat just för politik.
    Därför vore det skönt om partipolitiken finge hållas där och melodikrysset här.
    Du har väl oxo märkt att fler än jag vill läsa dina melodikrysskåserier men gärna slippa politiska åsikter och politiska kommentarer från dina meningsfränder.
    Det enda jag vill är att hålla isär begreppen.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2010 05 08 20:47 #

  7. Till Gunnar Bergquist: Oftast – inte bara när det gäller Melodikrysset – använder jag flera kategorier/etiketter på det jag skriver. Det är ju så att tankeassociationer utlöses av någon detalj och kräver sin plats de också. Och det är ju trots allt min blogg.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 08 21:35 #

  8. Ditt sista argument vann diskussionen.
    Men, nu stundar ett antal månader med fullt politiskt pådrag överallt, och för min (och, antar jag, de flesta andra icke-politiker) kommer det att bli alldeles för mycket. Ikväll är Borg med i Bingo-Lotto, och förra veckan var det Sahlin. Det blir inplacering i program, styling och påträngande plakat från alla håll.
    Man blir ju antipolitisk på samma sätt som man ”hatar” telefonförsäljare som ringer i tid och otid.
    Det är nog mot den bakgrunden jag reagerade som jag gjorde, inte direkt mot dig eller sossarna.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2010 05 09 12:39 #

  9. Till Gunnar Bergquist: Den där mättnaden kan jag faktiskt förstå. Men jämfört med uttalat och konsekvent politiska bloggar skriver jag ju egentligen ganska lite om politik. Dock har jag, som det politiska djur jag är, också en politisk sida.

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 09 13:00 #

  10. Yxan nergrävd. Jag får koppla in filtret, blunda selektivt (som det ingenjörsdjur jag är).
    Back to business:
    Såg Eldeman på TV på lördag fm. Han intervjuades av Luuk. Intressant och trevligt. Eldeman sa bl a att kryssen är färdigsammansatta vad gäller orden 10 veckor i förväg (för veckopressens skull inte minst). Däremot den illustrerande musiken kan han ju välja senare. Dorsey eller the Who för ”Tommy”
    t ex.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2010 05 09 15:38 #

  11. Du undrar om det är Fembot vi hör av Robyn vilket stämmer – man kan höra ordet precis i början av texten, men hon gjorde den också hos Skavlan och lärde oss okunniga att det är en kvinnlig/feminin robot hon sjunger om/personifierar. Om jag nu minns rätt…

    Comment by Janne Hermelin — 2010 05 09 21:50 #

  12. Till Janne Hermelin: Tack!

    Comment by Enn Kokk — 2010 05 09 23:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^