Sofia Karlsson: Visor från vinden

12 april 2007 0:09 | Musik, Politik | 8 kommentarer

Sofia Karlsson har ingalunda övergett Dan Andersson: På hennes nya CD är han närvarande, om än med några inte så vanliga nummer. En Dan Andersson, ”Hemlängtan”, tonsatt av Gunnar Turesson, hör faktiskt till skivans allra bästa låtar. Tre Dan Andersson-texter är nytonsatta av Sofie Livebrant: Två av dessa, den inledande ”Le Vin des Amants” (”De älskandes vin”) och den avslutande ”Moesta et errabunda”, är dikter av Charles Baudelaire, översatta av Dan Andersson. Den tredje, ”Milrök”, har – genom Esbjörn Hazelius medverkan, gissar jag – fått ett lätt irländskt drag.

På den rent instrumentala och mycket hörvärda låten ”Valsen till dig” blommar sen det irländska ut för fullt. Sofia Karlsson spelar här traversflöjt, Esbjörn Hazelius (som också har skrivit låten) fiol och cittra, Roger Tallroth gitarr och Olle Linder kontrabas och slagverk.

Annars associerar jag CDn, som heter ”Visor från vinden” (Amigo AMCD 759, 2007) till sextiotalet (med lite spill in från sent femtiotal och lite spill över på sjuttiotalet), inte bara för att Dan Andersson (liksom Carl Michael Bellman och Evert Taube, som också finns representerade) hade en renässans då, inte ens för att några av den svenska visvågens främsta namn (Alf Hambe, Fred Åkerström) har låtar med på den här skivan.

Det som slår mig starkt är hur mycket av det som finns på ”Visor från vinden” direkt för tankarna till den unga Joan Baez – inte bara Sofia Karlssons röst utan också komp och arrangemang och, trots den här CDns svenska innehåll, även typen av låtar påminner mig om Baez när hon slog igenom. Och Sofia Karlsson är lika bra!

Inslaget av traditionell musik – ”Resan till Österlandet” eller ”Till Österland vill jag fara”, som hon gör en helt underbar à capella-version av tillsammans med Sara Isaksson och Lena Willemark, och förekomsten av samhällstillvända men inte revolutionära sånger – Peps Persson, Mikael Wiehe, Lars Forssell samt Marianne Flodins och Sofie Livebrants ”Frukostrast på en liten syfabrik på landet” – påminner starkt om Baez’ sätt att välja sånger.

Slutligen vill jag berömma Sofia Karlsson för hennes djärvhet att i flera fall välja låtar, där det är omöjligt att lyssna på dem utan att minnas mycket särpräglade och skickliga insjungningar, tidigare gjorda av andra artister. Och Sofia Karlsson klarar det här konststycket, med bravur! Hennes version av Peps Perssons ”Spelar för livet” är både kul och bra. Hon gör ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull” så bra, att hon tål att jämföras både med mäster Taube och Joakim Thåström. Hennes ”Märk hur vår skugga” (Fredmans epistel nummer 81) tål en jämförelse både med Fred Åkerströms och Cornelis Vreeswijks tolkningar, för den delen också Joakim Thåströms. Och hennes version av Lars ForssellsJag står här på ett torg” (Boris ViansLe Deserteur”), där hon har opererat bort de Gaulle, vilket gör, att man kan tänka Bush i stället, har faktiskt originalitet även om man jämför den med Ulla Sjöbloms klassiska från slutet av femtitalet.

Mer kunde nämnas, men jag tror att ni redan nu har förstått, att Sofia Karlsson är en sångerska att sluta till sitt hjärta.

8 kommentarer

 1. God eftermiddag!
  Just nu går jag igenom tingsprotokoll från 1600-talets Njurunda och inser att ”Junij” måste vara det Juniskär som du växte upp i.

  Jag har passerat där många gånger, på väg från Stockholm till min barndoms Ramsele, men strax före Sundsvall var man redan less på resan, ivrig att komma in i ”rätt” landskap och därför har jag egentligen aldrig reflekterat över vare sig landskap eller ortnamn.

  Nu funderar jag på om det inte skulle vara värt en tripp ändå. Bara namnet – Juniskär. Det ger mig Harry Martinson- vibbar, trots att han är sörlänning. Men hans dikt ”Juninatt” följer mig var jag går.

  Nu har jag hittat ännu en ”Juninatt”, av Ernst Viktor Knape (1873-1929, läkare och författare från Österbotten. Juninätterna, de vita nätterna, delar vi ju med våra vänner runt Östersjön. Med den här dikten blev det kärlek vid första ögonkastet.

  ”Juninatt”

  Ingen skugga, ingen sol.
  Sommarnattens klarhet över nejden.
  Bortom ängar, bortom gärden
  brummar sakta forsens basfiol,
  — mumlar sakta.

  Rönnen doftar,
  vindens gång vaggar björkens
  gröna slöjor stilla.
  Drömmar, minnen
  Allting varder ett med nejdens
  ljus och sång.
  Allting vilar, vilar, vilar vakar,
  vilar, vilar.

  Ernst V. Knape.

  Comment by Exonymia — 2007 04 12 16:18 #

 2. Till Exonymia: Jo, Martinsons ”Juninatten” – ”Juni natt blir aldrig av / liknar mest en daggig dag” – är en oerhört vacker dikt. Jag har själv citerat den många gånger, också här på bloggen.

  Ernst V Knape kände jag däremot inte till. Tack för hans ”Juninatt”.

  Slutligen, det Junij du har hittat skrivs numera Juni och är en liten bondby mellan Juniskär och min gamla skola i Nyland, ytterligare en bondby. Man kan förstå att Juniskär – Juni skär – fordom sågs som havsutlöparen av Juni by. I Njurunda finns för övrigt också en ort med namnet Maj.

  Juniskär ligger vid en havsvik med några mindre öar; utanför inloppet till viken finns fler öar. Om man åker E4an mot Sundsvall kan man antingen vika av i Njurunda och passerar då Juni innan man kommer till Juniskär eller vika av i Kvissleby, ta bron över Ljungan och så via Döviksjön (en avknoppning av Ljungan) ta sig till Juniskär.

  Det Juniskär jag växte upp i var en liten fattig kustby. Numera är Juniskär på gränsen till fashionabel förort till Sundsvall. Bebyggelsen ligger fortfarande vackert runt viken, men tyvärr är den vackra skogen, den som vi gick igenom för att komma upp på berget och den grotta vi hittade, skövlad: kalhuggen. Men jag hoppas skogen kommer igen.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 12 23:54 #

 3. Känner du till att Sofia Karlsson är dotter till Leif Karlsson, kanslichef på PRO och tidigare biträdande partisekreterare och politiskt sakkunnig åt Bengt Lindqvist? Sofias lillebror Per Karlsson har också varit ombudsman för Socialdemokratiska studentförbundet.

  Comment by Joel Malmqvist — 2007 04 13 0:03 #

 4. Till Joel Malmqvist: Jo, jag har till och med skrivit om det här på bloggen. Om du kollar ovan under Kulturspegeln, Musik, hittar du en recension av hennes ”Sofia Karlsson sjunger Dan Andersson: Svarta Ballader”; där hittar du det här. Sök på Karlsson, Sofia!

  Jag skrev också om hennes framträdande vid minnesstunden i Folkets hus för Sten Andersson.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 13 7:45 #

 5. Jag tillhör dem som blev direkt förälskade i ”svarta ballader” (säg inget till min fru) och efter att nu ha hunnit lyssna igenom denna skiva några gånger undrar jag om Sofia inte överträffat sig själv här. Jag vet inte om det är någon hormonell störning eller så, men jag får faktiskt tårar i ögonen varje gång jag hör ”balladen om briggen” (och det är väldigt nära i den utsökt vackra tolkningen av ”frukostrast” med, någonting i den får mig att tänka på Sjödin).

  Förbereder en längre text om hela skivan som jag tänker lägga upp på min egen blogg, men kan inte låta bli att dela med mig av min entusiasm här när jag läser din mycket läsvärda text.

  mvh Johan

  Comment by Johan Sjölander — 2007 04 14 15:46 #

 6. Till Johan Sjölander: Även jag blev förälskad i ”Svarta ballader”. Jag skrev ju också om den, när det begav sig; recensionen finns att läsa under Kulturspegeln, Musik.

  ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull” är ju en fantastiskt sorglig historia, så konkret och realistisk i sin handling att den inte kan beskyllas för att vara sentimental. Och Sofia får faktiskt fram varje nyans i den!

  Och du har rätt i att ”Frukostrast på en liten syfabrik på landet” i sin grundton ligger mycket nära Stig Sjödins dikter från bruket – pricksäkert; synd att jag inte kom på det själv.

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 14 17:40 #

 7. Hej!

  Jag har några längre texter om såväl Svarta ballader som Visor från vinden här:

  http://home.swipnet.se/sonoloco28/sofia/sofiakarlsson.html

  Ingvar Loco Nordin

  Comment by Ingvar Loco Nordin — 2007 04 23 17:56 #

 8. […] Och hennes skivor har alltid berört och fått de mest oväntade att vakna till liv. Enn Kokk, en levande gigant inom arbetarrörelsen, skriver långt och beundrande. Andra har fastnat i detaljer som vilken text som blivit Sofia Karlssons version. Men hennes betydelse för själen verkar vara en bit borta. […]

  Pingback by Sofia Karlsson "Visor från Vinden" | dagensskiva.com — 2007 05 01 1:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^