Amerikansk gitarrmusik med Mike Seeger

26 april 2010 17:11 | Musik | 2 kommentarer

Jag skrev nyligen mycket uppskattande om en CD med den amerikanske multiinstrumentalisten Mike Seeger (1933-2009). På den fanns ett brett spektrum av amerikansk folkmusik, och Seeger hade där valt instrument efter varje enskild låts karaktär.

På samme Mike Seegers ”Early Southern Guitar Sounds” (Smithsonian Folkways SFW CD 40157, 2007) är det gitarren eller, för för att vara mer exakt, gitarrerna, som härskar.

Visserligen sjunger han i en del av de här låtarna – i ett par medverkar också hustrun, Alexia Smith, med sång – och i några fall överraskar han med små inslag av joddling, flöjt och munspel, men det rör sig verkligen i första hand om en gitarrskiva. Den här mannen ägde och trakterade mer än trettio olika akustiska gitarrer, och jag kan försäkra att det finns en stor variation mellan dem också då han inte använder sig av speciella varianter som hawaiigitarr. Nej, det man ständigt slås av när man lyssnar är att sexsträngade gitarrer kan låta så distinkt olika.

Med CDn följer ett texthäfte, som bland annat innehåller färgbilder av Mike Seegers gitarrer, och av bildtexterna framgår i vilken eller vilka låtar han spelar just det exemplaret. Dessutom kan den gitarrkunnige låt för låt få uppgifter om tonart, fingersättning och spelteknik.

Det han spelar är traditionell amerikansk musik från den första halvan av 1900-talet, med tonvikt på 1920- och 1930-talen. Musiken är hämtad från ett antal stater i sydöstra USA plus Texas. Bland dem som Seeger refererar till i bakgrundstexterna till de olika låtarna finns ett antal sångare/instrumentalister också jag känner till och har hört på skiva: Maybelle Carter, Clarence Ashley, Roscoe Holcomb, Jimmie Rodgers, Missippi John Hurt, Leadbelly, Elizabeth Cotten – det finns för övrigt låtar med på den här skivan, som jag tidigare har hört också med Mikes halvbror Pete Seeger; ”Risselty Rosselty” och ”John Henry” är ett par exempel. Men både många av låtarna och av dem som har spelat in dem på skiva är okända även för mig, som ändå har lyssnat ganska mycket på traditionell amerikansk musik av skilda slag.

Den här CDn har naturligtvis i första hand gjorts för människor som är starkt intresserade av just musik framförd på akustiska gitarrer – den har alltså ett pedagogiskt syfte. Men mer normala musikälskare hittar också mycket som man inte behöver vara just gitarrexpert för att uppskatta: ”Wildwood Flower”, ”White Oak Mountain”, ”Fishing Blues”, ”After All Has Been Said and Done”, ”Johnny Doyle” och ”When This World Comes to an End”, för att nu nämna några exempel.

2 kommentarer

 1. Hej, Enn!
  Nu är cd:n – Läget 2010 – klar: jag sjunger 12 nya sånger om dagens samhälle.
  Kjell Westling bidrar med utsökta arrangemang.
  Skivan släpps första maj.

  Skicka gärna en address till
  fred.lane@folkbildning.net

  – då skickar jag ett ex. till dig.

  Om någon av dina läsare vill beställa ett ex. går det bra att göra det på samma address.

  Comment by Fred Lane — 2010 04 26 21:00 #

 2. Till Fred Lane: Vad roligt – jag ska gärna skriva om den här på bloggen, som faktiskt har väldigt många läsare.

  En kul sak till: Jag har ägnat en stor del av kvällen åt att lyssna på Kjell Westling och Torkel Rasmusson, på deras två senaste CD. En sammelrecension kommer någon av de närmast dagarna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 26 22:11 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^