Melodikrysset nummer 16 2010

24 april 2010 12:01 | Deckare, Film, Musik, Politik, Prosa & lyrik, Resor, Ur dagboken | 7 kommentarer

Anders Eldeman betecknade själv dagens kryss som ganska svårt, men det innehöll faktiskt inte något som jag stupade på.

Vi är inne i Uppsala för att göra den sista delen av utrymningen inför stamrenoveringen – det vill säga sonen är här och avlastar sin hjärtklene far. Så när han får höra Miles Davis spela ”My Funny Valentine”, sticker han in huvudet och säger ”Miles Davis”. Men det behövs inte; även jag kan. Förresten är det jag som har gett honom Miles Davis-boxen ”Kind oif Blue”, som han gillar mycket, i present.

Ungefär samma sak upprepas, när vi får höra ”Light a Candle” med Neil Young. Neil Young är en artist som finns även i mina skivhyllor.

När ”Let It Be” av John Lennon och Paul McCartney spelas, bryr han sig inte ens om att försöka hjälpa till. Han vet att jag kan Beatles och har alla deras plattor i skivhyllorna.

Annat, som farsan kan, ligger utanför det sonen kan tänkas ha hört.

Ett exempel är Rudolf Sieczynskis ”Wien, Wien, nur du allein”, som brukade spelas i radion på den tiden då sonen inte ens var planerad. Här skulle den ge landet där staden i melodititeln ligger, nämligen Österrike. Där har jag varit några gånger, inte bara i Wien. Bland annat har jag åkt passagerarbåt nedströms på Donau.

För ung är sonen också för att ha hört Lily Berglund eller Thory Bernhards sjunga ”Vita syrener” i radion. Egentligen är melodin tysk och heter ”Weisser Holunder”. (Holunder är det tyska ordet för fläder, alltså inte syren.)

Från det tyska kan vi väl gå över till det franska. ”La Cage Aux Folles” heter den musikal, där Jan Malmsjö sjöng ”Vår bästa tid är nu”.

Sen kör vi något amerikanskt. ”Fly Me To the Moon” är väl mest känd genom Nat King Coles insjungning 1961, men låten skrevs redan 1954 av Bart Howard och hette då ”In Other Words”.

Och så avslutar vi den här geografiska utflykten med Sibel, som tävlade i 2008 års svenska melodifestival med ”That Is Where I’ll Go”. Hennes efternamn, Redzep, skvallrar om att hon kommer någon annanstans ifrån än Sverige, och så är det: Hon kommer från Makedonien men lär höra till en turkisk familj.

Carl Michael Bellman, vars ”Nå, skruva fiolen” vi i dag hörde med Sven Bertil Taube, betraktar vi väl gärna som det svenskaste som finns, men sanningen är ju att han ofta lånade melodier ur sin tids europeiska repertoar.

Och Björn Skifs, denne dalmas, valde i dag att sjunga på engelska: ”I’m Here To Stay”.

Något av det mest pursvenska vi hörde i dag blev därmed ”500 dagar om året” med Tomas Ledin.

Nej förresten, ännu mer genuint svensk känns nog ändå Lars Molins TV-serie från 1989 ”Tre kärlekar” med musik av Ted Ström. Jag gillar, mycket, både Molin och Ström, har Molins filmer på DVD och Ströms musik på CD; jag har också och har läst Molins böcker. Honom träffade jag förr inom ramen för Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening, KSF – Molin satt förresten under en period i kulturnämnden för (S) i Östhammar, där han bodde. Hans satiriska film ”Baddjävlar” är inspelad i Öregrund, där vi redan då hade hunnit skaffa hus.

Och så avslutar vi med ytterligare en TV-serie, en serie som jag för en gångs skull har sett ett antal avsnitt av, men så gick den ju också länge, 1984-1996. Så jag har sett Angela Lansbury spela Jessica Fletcher i ”Murder, She Wrote”, på svenska ”Mord och inga visor”.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

7 kommentarer

 1. ”Alla ska med” får vi göra om till alla kan göra kul saker tillsammans ! Googlade fram din sight av en slump för jag bommade Österike i den första frågan idag. Jag tackar i varje fall för hjälpen och för ditt fina inlägg om krysset.

  Vänligen Erik! (Högerpartist från Tingsryd i Småland, 35 år)

  Trevlig helg och glad vår !!!

  Comment by Erik — 2010 04 24 12:23 #

 2. Till Erik: Alla är välkomna att titta in här!

  Men högerpartister fanns det väl bara på den tiden då jag själv var ung? Det namnet har ju senare modererats.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 24 12:26 #

 3. Hej!
  Håller fortfande på att alla ska med!
  Även när det gäller jobb och pensionärernas skatter!
  Klarade inte ”Mord” och hade hört något om att du hade svaren.
  För ditt namn har jag kvar sedan tiden på barikaderna.
  Hälsa föresten till Öregrund, där jag tillbringat många sköna semesterdagar hos min bror på Gräsö.
  Kamratliga hälsningar fån Eslöv. Håller tummarna för seger i höst!
  KRAM!

  Comment by Ingrid Björklund — 2010 04 24 16:36 #

 4. Till Ingrid Björklund: Även vi som inte längre står längst fram på barrikaderna i dagens politiska strider minns ett mer rättvist Sverige, till exempel för pensionärerna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 24 20:27 #

 5. Österike? Jag anser att det heter Österrike.

  Comment by Lisbeth — 2010 04 24 23:37 #

 6. Till Lisbeth: Naturligtvis. Och det skrev ju också jag för min del.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 25 11:09 #

 7. Enn Kokk har varit en av de mest engagerade i Arbetarrörelsens sånger. Det har också jag varit även om jag inte gjort någon publicitet av den. Jag är ett år äldre än Kokk. En gång i tiden var jag bibliotekarie vid Arbetarrörelsens arkiv och ansvarade för inköp av böcker men även av de skivor som kom ut mellan 60- och 70-talet.
  Det finns en särskild sång som jag minns med jämna mellanrum. Det var en kommunistisk sång. En gång i tiden anklagades kommunisterna för att vara svenskfiender, samma anklagelse som sverigedemokraterna kör med idag mot invandrare och deras försvarare.
  Kommunisterna försökte hejda sig mot detta genom att hitta på en sång som hävdade just kärleken till det genuint svenska. Jag har lärt mig en del sångtexter utantill och ibland dyker detta upp i mitt huvud. Jag är kanske den sista som minns den. Så här låter den (om jag minns alla ord rätt):
  ”Kära hembygd, du som blir vår egen
  när vi bryter kapitalets band,
  allt blir vårt: fabriken, skogen, tegen,
  i ett stort och fritt och lyckligt land.”

  José L Ramírez

  Comment by José L Ramírez — 2010 05 04 12:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^