Statliga Apoteket AB expanderar igen

21 april 2010 21:03 | Politik | 7 kommentarer

När statliga Apoteket styckades av alliansregeringen och dess hantlangare och fick en rad privata konkurrenter, vägrade dess styrelse att bara lägga sig platt utan mötte den nya konkurrensen på apoteksmarknaden bland annat med att lansera ett nytt, eget attraktivt sortiment av receptfria varor.

Regeringen tog då till föga affärsmässiga tvångsåtgärder mot den del av apoteksväsendet, som fortfarande ägs av svenska folket: kickade den alltför företagsamma styrelsen och förbjöd under en övergångsperiod Apoteket AB att lansera nya egna produkter.

Nu är den perioden till ända, och Apoteket kan fortsätta att förverkliga de planer bolaget sannolikt hade redan när regeringen grep in.

Sortimentet av Apotekets egna hårvårdsprodukter av märket Apoliva, som tidigare omfattade milt och vanligt schampo plus duschcreme i både parfymerade och oparfymerade varianter har till exempel vuxit kraftigt. Apoliva schampo finns nu också för skadat hår, för mer volym, för glansigare hår och mot mjäll.

Man kan numera till och med köpa kammar på Apoteket.

Det finns vidare plåster av märket Apoteket att köpa: i olika storlekar och sånt man själv klipper till, vatten- och smutsavvisande respektive vattentätt.

Redan tidigare fanns det Fem myror-märkt barnplåster (liksom schampo och duschcreme för barn) av märket Apoliva.

Jag har tidigare skrivit om att det finns brustabletter med C- respektive B-vitamin av märket Apoteket, så även mulitivitamintabletter anpassade för män respektive kvinnor samt för äldre. Även det här vitaminsortimentet har utökats: nu finns Omega-3, B-vitaminer, D-vitaminer och Selen+E-vitamin i Apoteket-sortimentet.

Och inte nog med det: Apoteket AB nöjer sig inte med de butiker/affärslägen som blev kvar åt den statliga kedjan efter styckningen. Man konkurrerar med de privata apotekskedjorna om de attraktiva lägena. I Uppsala har till exempel Apoteket AB öppnat ett helt nytt apotek i St Pers-gallerian mitt i affärscity. Och den gamla men nyrenoverade butiken på Svartbäcksgatan finns kvar.

Heja, Apoteket!

7 kommentarer

 1. Jag håller med, heja Apoteket. Själv har jag övergivit Apoteken på bostadsorten pga att de privatiserats och går istället på ett ”gammalt hederligt” statligt Apotek i kungliga huvudstaden.

  Hälsningar Margit

  Comment by Margit Li — 2010 04 22 0:35 #

 2. Visst är det löjligt att bryta Apotekets monopol. Bara för man ville ha en mångfald men jag undrar hur mångfalden ser ut i Sveg eller Vilhelmina? Inte faan finns där fler möjligheter till mångfald. Inte i Öregrund heller vad jag kan tro??Fy för en avreglering som inte hade något fog för sig!!!

  Comment by Urban Sjölander — 2010 04 22 12:08 #

 3. Till Urban Sjölander: Nej, på alla Sveriges mindre orter finns fortfarande bara ett apotek. Det statliga Apotekets monopol har bytts ut mot ett monopol för någon av de privata apotekskedjorna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 22 12:13 #

 4. Ursäkta Enn att jag inte skrev direkt om apoteken – men jag hade missat detta inlägg. Men Hägglunds förbättring har för mig blivit en försämring. I trettio år har jag kunnat lämna in mina recept och hämta medicinen någon dag senare hos apoteks-ombudet i det lilla samhället Bettna. När apoteket i Flen privatiserades försvann den möjligheten och vi måste köra ytterligare två mil till Flen för att få vår medicin. Så vart det.

  Comment by arne engkvist — 2010 04 23 11:01 #

 5. Numera kan jag inte beställa mina mediciner på datorn och hämta på apoteket i Eslöv. Nej jag får hämta dem på postens utlämning på ICA. Jo det är närmare, så det är ju bra. Det är bara det att jag har mycket mediciner och får hämta ofta. Fast jag ska kanske glädja mig åt att jag slipper betala 29.50 i porto, när jag kommit upp i en viss kostnad. Jag minns inte hur mycket,tror att det rörde sig om tusenlappar, men så högt kommer jag ändå inte.Alltså det har inte med högkosnadsskyddet att göra. Men tar jag tåget till Lund, så kan jag hämta det utan porto!!!!!

  Comment by Ingrid Björklund — 2010 04 24 16:47 #

 6. Hej jag letar efter ett statligt apotek i uppsala?
  Tack på förhand alva

  Comment by alva johansson — 2011 01 03 12:17 #

 7. Till Alva Johansson: Det statliga Apoteket AB har två apotek i centrala Uppsala, belägna helt nära varann.

  På Svartbäcksgatan 8, alltså helt nära Stora torget, ligger Apoteket Kronan.

  Det har fått sällskap av ett relativt nyöppnat apotek, beläget i det näraliggande affärscentret S:t Per. Gatuadressen är S:t Persgatan 10 – S:t Persgatan är en tvärgata till Svartbäcksgatan. Det här apoteket har mycket serviceinriktad och hjälpsam personal.

  Comment by Enn Kokk — 2011 01 03 12:42 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^