En politisk kameleont

19 april 2010 20:27 | Media, Politik, Teater | 5 kommentarer

I Upsala Nya Tidnining den 19 april 2010 finns en intervju med Centerns nye valombudsman i Uppsala län. Han heter Roland Nordqvist och är för en större allmänhet känd som Teliapappan.

Han berättar att han redan i förra valrörelsen jobbade för Centern, närmare bestämt som mediarådgivare åt riksdagsledamoten Solveig Zander.

Det visar sig, att han tidigare har arbetat som ledarskribent på tre tidningar, två moderata och en socialdemokratisk. Så UNTs Johanna Odlander ställer den logiska följdfrågan:

Sympatiserar du med Centerpartiets värderingar?

– Jag sympatiserar med många partier och Centern är ett av dem. Jag kan stå för att jag jobbar för dem.

Mycket riktigt har Nordqvist jobbat både som reklammodell och skådespelare.

Det är alltså inte helt uteslutet att han kan spela rollen av centerpartist så väl som den av moderat eller socialdemokrat.

Frågan är hur väljarna ser på en politiker som likt en kameleont kan välja färg efter den tillfälliga omgivningen.

5 kommentarer

  1. Jag känner inte till personen, eller hans tidigare eller nuvarande förehavanden.
    Generellt måste jag dock säga att jag respekterar högt den som kan stå för en egen åsikt, och som jobbar för sitt valdistrikt, oavsett ”partipiskor”.
    Väljarna tycker inte alltid som partiledningarna gör i alla frågor, och det är ju väljarna i sitt distrikt som man representerar.
    /Gunnar

    Comment by Gunnar — 2010 04 20 23:51 #

  2. Ibland går det att misstolka, om det tjänar vissa syften. Kan inte se att Roland Nordqivst är eller har varit politiker och utger sig inte heller för att vara det. Däremot kan han med sin erfarenhet från mediabranschen just vara en mycket god rådgivare.
    /Bertil

    Comment by Bertil Alm — 2010 04 21 0:25 #

  3. Jag har årtiondens erfarenhet av partipolitiskt arbete, och den klassiska ståndpunkten, när det gäller anställning av ombudsmän, har, vad jag vet, inom samtliga partier hittills varit, att man inte bara ska dela det partis värderingar, för vilket man arbetar, utan också själv vara organiserad (medlem) där. Det tycker jag är den enda rimliga hållningen. Hur ska man någonsin kunna lita på en människa som kanske lika gärna skulle kunna utföra samma arbete för ett helt annat parti?

    Märk att det här inte handlar om rätten att ha en mer ambivalent hållning i valet mellan olika partier – men har man en sån hållning, ska man nog inte söka ett jobb, som kräver en mer bestämd hållning, till exempel ombudsman eller ledarskribent.

    Comment by Enn Kokk — 2010 04 21 10:54 #

  4. Enn – jag vet att du har årtiondens erfarenhet av rollen som ”husbondens röst”. Själv litar jag inte på journalister som har partibok – hur ska de någonsin kunna vara objektiva?
    Mina åsikter har förändrats i takt med de insikter jag fått genom åren.
    Nu trivs jag väldigt bra i rollen som centerpartist – men det parti jag röstar på och jobbar för måste leva upp till mina förväntningar.

    Comment by Roland Nordqvist — 2010 04 25 7:09 #

  5. Till Roland Nordqvist: Eftersom jag blev riksbekant genom att offentligt gå ut med att jag inte ville se Mona Sahlin som ny socialdemokratisk partiordförande, tror jag nog att få skulle sätta just stämpeln ”husbondens röst” på mig. Jag har alltid drivits av ideologisk övertygelse, vilket faktiskt ibland får en att gå emot sitt eget parti.

    Comment by Enn Kokk — 2010 04 25 11:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^