Melodikrysset nummer 15 2010

17 april 2010 12:08 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Dagens melodikryss var inte alldeles lätt, men till slut klarade jag också det jag inte kunde spontant. Lustigt nog hade jag mest besvär med en fråga som jag kunde. Vi hörde Jan Johansson spela Felix Körlings ”Om pappa ville ge ja en femöring, vet mamma”. Men det skulle handla ”om ett sådant” – vad då? Jag grubblade länge – tills sonen, Matti, levererade ett svar som gick in: mynt.

Annars var det väl bara en fråga som jag alls inte kunde men lyckades lösa med hjälp av Google: Lalla Hanssons ”Han gav upp alltihopa” mindes jag bara vagt, och jag hade inte den blekaste om vem som skrev originalet – dock såg han ut att heta Albert i förnamn. Men när jag fick klart för mig att låten i original hette ”Free Electric Band”, var det ju inte så svårt att få det bekräftat: Albert Hammond var namnet.

Jag noterar också åter igen att jag har jättesvårt att minnas årets svenska melodifestivallåtar. Vem var det nu som à la Andrea Bocelli sjöng ”The Saviour” (”Il salvatore”)? Jo, Anders Ekborg.

Äldre religiösa melodier är jag mycket bättre på. Det är klart att jag känner igen ”Ovan där”.

Tre av dagens låtar handlade om fortskaffningsmedel.

Visserligen sjöng sånggruppen Men ”Man ska ha bredband”, men i original heter den här låten ju ”Man ska ha husvagn”.

Bland annat om svårigheter att hantera en båt handlar Tage Danielssons film ”Att angöra en brygga”, där det också finns en sång med samma namn.

Och även ”Teaterbåten” var väl ett flytetyg. Här handlade det dock om en låt, ”Bill”, i Jerome Kerns och Oscar Hammersteins musikal från 1927.

Kärlek av olika slag är ett ständigt återkommande tema i de låtar som spelas i melodikrysset.

Will Harris och Victor Young tillbad ”Sweet Sue” – henne har vi fått möta bland annat i Benny Goodmans tappning.

Susanne Alfvengren sjöng på gotländska ”När vi rör varann”, och i Benny Dan Hills original hette den här låten något snarlikt, ”When We Touch”.

Men säg den lycka som varar för evigt. ”Happiness Will Fly” sjöng Roger Hancliffe, vilket väl ganska väl uttrycker grundtanken i Povel Ramels original, ”Underbart är kort”.

Och sen står man där med sin tvättade hals. ”Alone Again”, som Gilbert O’Sullivan uttryckte saken.

Ibland hjälper det inte hur mycket man än strävar. Som Lars Winnerbäck sjunger: ”Jag får liksom ingen ordning på mitt liv”.

Ramel, O’Sullivan, Winnerbäck – jag har dem alla på skiva. Lars Forssell också för den delen – jo, han har faktiskt gjort skivinspelningar själv också.

Frågan är om Krister Henriksson borde ha gjort någon skivinspelning. Han är en utmärkt skådespelare, men någon sångare är han ju knappast. I dag hörde vi honom i alla fall i ett hyllningsprogram till den avlidne Lars Forssell, i Forssells ”Ett sista glas”.

Nu ska jag övergå till att hjälpa hustrun och sonen med utrymningen inför stamrenoveringen.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eöller med att klicka på Blög ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

5 kommentarer

 1. Hej. Vi löste hela krysset men var osäkra på några uppgifter bl. a. ”Henriksson” som vi lyckades lösa tack vare gratisbokstäverna. Vi var också osäkra på ”Albert, Bill och Sue” men vi skrev in det utan att egentligen att veta varför, men det blev ju ganska logiskt med hjälpbokstäverna. Det ligger ju i korsordets natur. Genom att spana på din sida har vi fått kvitto på det vi var osärka på.

  Uppgiften med Povel Ramels ”Underbart” är kort kunde ju lika gärna ha handlat om förstaplacerade melodi på Svensktoppen. En av bröderna Moraeus står f.ö. här utanför och väsnas med motorsågen just nu. Olle håller på och arbetar med nästa års vedföråd. Våren är i antågande, tranorna och tofsviporna har redan anlänt.

  Mvh från Orsa

  Comment by Kurt Hedin — 2010 04 17 13:59 #

 2. Hej! Jag tror att ”När vi rör varann” heter ”Sometimes when we touch” i original, dock inte riktigt hundra på det.
  Tack för hjälpen med Bill; honom ’kände’ vi inte även om Teaterbåten såklart är välbekant, men främst då för andra stycken. Först gissade vi på Bell (Skönheten och odjuret) men vi hörde inte riktigt om det var ett flick- eller pojknamn som skulle in på den adressen, och när vi sen fick klarhet i att det var ett pojknamn det gällde, så försvann såklart Bell som alternativ… Lycka till med stamgrejset!

  Comment by maggan — 2010 04 18 18:18 #

 3. Tack för myntet. Ibland står allt still och att vår käre redaktör skulle ha missat en ruta för slant såg jag som omöjligt. Men MYNT var så svårt att komma på så jag blev tvungen kika in här.

  Comment by Nils Kellerman — 2010 04 18 22:34 #

 4. Tack Matti! =)

  Comment by Johan — 2010 04 19 7:01 #

 5. Till Dan Hallqvist: Jag vet egentligen – märkligt att jag inte själv såg att fingerreflexerna hade fört mig fel. Jag har rättat nu.

  Vitsen om den hjälpsamme sonen slår dess värre slint: Han heter Dahl i efternamn. Hans syster, min och Birgittas dotter Kerstin, heter däremot Kokk i efternamn. Vi tyckte det blev rättvist så. Men så får man inte göra numera.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 19 15:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^