Hardhitting songs med Mikael Wiehe

13 april 2010 11:09 | Musik, Politik | 5 kommentarer

Mikael Wiehe har gjort sin mest politiska skiva på årtionden, dubbel-CDn ”Ta det tillbaka!” (Warner 50511865-8253-2-6, 2010). Skivrecensenterna ger den ganska lågt betyg. Och på S-bloggar har jag sett kommentarer som främst uppehåller sig vid Wiehes positiva mellansnack om Kuba.

Det Wiehe har gjort och som recensenterna skruvar sig av olust inför är en skiva som är hårdslående politisk på det där sättet som var vanligt under sent 1960-tal och tidigt 1970-tal. Texterna skälver av vrede mot den borgerliga regeringen och Wiehe har inte bemödat sig om att balansera varken dem eller mellansnacket – den andra av de båda CDna är en konsertupptagning.

Själv hade jag roligt åt det här även där Wiehe alltså inte utmärker sig för diplomatisk balans. Jag hoppas att Mikael Wiehe kan bidra till att ge valrörelsen lite mer av det jävlaranamma som vi nu alltför länge inte har sett så mycket av.

Studio-CDn börjar med ”Berget”, som har vacker text, rytm och en fin melodi. Lysande är också ”Strö all min kärlek”.

Men oftare är sångerna på den här CDn alltså inlägg i den politiska dagsdebatten: den mycket ideologiska ”Nyliberal” (tillägnad Johan Norberg), ”Gud, är det sant?” om miljön, ”Medelklassgrabb” (med tycke av Phil Ochs och tillägnad Daniel Westling) och så valkampanjsången ”Ta det tillbaka”. I en annan sång med snygg melodi, särskilt i refrängen, uppmanar oss Wiehe att ”Skåla för bättre tider”.

Den här skivan bär spår av andra och mer politiska epoker. Jag har redan nämnt Phil Ochs som inspirationskälla, och i ytterligare två låtar spårar jag tydliga influenser från Woody Guthrie: ”Har banken tatt din villa?” och så ”Hej då, trevligt att träffas”.

Den här bryggan bakåt borde ha varit uppenbar för fler recensenter, särskilt som den andra CDn, den som är gjord i studio, bland annat rymmer Wiehes svenska version av Woody Guthries klassiker ”Det här är ditt land”.

Det här inflytandet från föregångare hittar man likaså i Peggy Seegers fina ”Valet” (”Song of Choice” i original). Även den unge Bob Dylan tillhör det här radikala sångarvet: vi får här höra Wiehes svenska version av hans ”Masters of War”, ”Ni som tjänar på krig”.

Här finns på samma sätt sånger från motsvarande svenska sångtradition: Peps PerssonsFalsk matematik”, Björn Afzelius’ fina svenska tolkning av kubanen Silvio Rodriguez’Sång till friheten”, ”Den jag kunde va” (tillägnad Björn Afzelius) och hans egen ”Keops pyramid” från Hoola Bandoola-tiden.

Och så finns här en räcka fina sånger av Wiehe, som vi tidigare har hört även på platta: ”Flickan och kråkan”, ”Var inte rädd, mitt barn”, ”En sång till modet”, ”Victor Jara” och ”Titanic”.

Det här är sammantaget en dubbel-CD väl värd att ha, både före och efter valet.

5 kommentarer

 1. Jag har inga invändningar mot din recension utan är fortsatt stor supporter av Wiehe, vilket jag varit ända sedan Hoola Bandolatiden på 70-talet.Men jag är lite besviken på att han i sitt mellansnack om Cuba inte nämnde ett enda ord om Castrobrödernas fortsatta fängslande av oliktänkande.Det kunde han gott ha kostat på sig utan att därför förringa det positiva som de utfört för sitt land. TYcker du inte?

  Comment by Kjell-Åke Persson — 2010 04 13 22:00 #

 2. Till Kjell-Åke Persson: Jo. Problemet med det han sa var väl inte det han sa utan det han inte sa.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 14 8:34 #

 3. Sådan är kommunismen, gallerränderna går aldrig ur..

  Comment by Jean — 2010 04 17 22:18 #

 4. Till Jean: Överdriv inte det här, en liten försumlighet. Mikael Wiehe är, med all rätt. annars en hardhitting motståndare till den alliansregering, som även jag avskyr av hela mitt hjärta.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 17 22:42 #

 5. Alltså, min fiendes fiende är min vän, vad annat han/hon än försvarar/försummar eller ignorerar. Kanske är det bara simpel avsky som driver många radikala på båda sidor.

  A-K Roth

  Comment by A-K Roth — 2010 04 18 16:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^