Äntligen finns det hopp om vår

12 april 2010 16:23 | Trädgård, Ur dagboken | 5 kommentarer

Jag har tidigare skrivit att min kondition efter hjärtinfarkten i höstas och den långa och stränga vintern är ganska usel. Så när solen äntligen lyser över ett plötsligt nästan vårlikt Öregrund, låter jag mig av Birgitta lockas med på en promenad. Jag behöver många promenader framöver för att komma i bättre form igen.

Vi går en runda runt flerbostadsområdet en bit från vårt hus och viker sen vid Marinas hus ner mot färjeläget och hamnen. I trädgårdarna finns nu plötsligt, efter lördagens regn, snö kvar bara fläckvis i de skuggigare partierna. På flera håll har krokusar börjat blomma i gräsmattorna. Till höger om färjeläget skymtar blått öppet vatten – men inne i hamnen ligger isen fortfarande kvar och ser ut att gå ända ut till Gräsö.

Vi går längs hamnbryggan, viker sen av längs alla hamnrestaurangerna och går därefter upp till det som fordom var Hasselbacken men numera är bostadshus. Därefter går vår promenad förbi tennisbanan och kyrkan, varefter vi viker ner förbi det som en gång i världen var Lundeborgs underbara trädgårdscafé. Sen går vi över det som förr var skolgården, förbi Konsum och hem.

Också i vår trädgård har större delen av snön smält, åtminstone i de solbelysta delarna. I min släntrabatt utanför fönstret till rummet där jag sitter och skriver blommar drivor av vit och lila krokus som besatta. Mot solbelysta husväggar blommar stora tuvor av snödroppar och ännu mer krokus. Men mitt förra året restaurerade stenparti, som delvis ligger i skugga, är fortfarande till stor del snötäckt.

Också i de låglänta delarna av den del av trädgården som finns bakom huset ligger det kvar snö. Den myckna snön har krossat stora delar av taket till Birgittas växthus, också spräckt en av glasrutorna i dess vägg. Birgitta har ringt glasmästaren och meddelat att det finns jobb att göra här hos oss.

På klädstrecket i krikonlunden på hussidan av växthuset hänger i dag för första gången i år tvätt på tork i solen. Äntligen finns det hopp om vår.

5 kommentarer

  1. Visst är det härligt. Här är snön borta nu och snödroppar och krokus blommar ikapp. Jag gissar att de första påskliljorna slår ut i morgon, de utmed söderväggen.

    Så sjunger koltrastarna igen. Jag blir alltid så glad av att lyssna på dem. Under flera år har vi haft en koltrasthane som bott i den del av vår ladugård som är nerrasad. Förra sommaren lärde han sig härma en kortare visselstrof som jag visslade varje kväll när han sjöng. Han drog med jämna mellanrum en exakt likadan strof som min, rent och klart. Den var han ensam om bland alla koltrastar man kunde höra runtomkring och jag har aldrig hört någon vissla så tidigare. Nu har jag med spänning väntat på att få veta om samme hane kommer tillbaka i år igen. Det verkade ganska tröstlöst flera veckor, men så idag hörde jag en hane vissla precis samma strof. Det kan vara samme hane, men det kan också vara en son till honom som lärt sig som fågelunge ”hur det ska låta”. Jag misstänker det senare för den här hanen sitter inte på den gamla vanliga platsen, högst upp i den halvdöda eken utan i en grantopp på andra sidan trädgården.

    Så trumptar tranorna borta på myren igen och travar majestätiskt runt på åkern nedanför huset. Sädesärlorna har också kommit och struttar omkring på det som förhoppningsvis blir gräsmatta om någon vecka och igår tog vi fram trädgårdsmöblerna och satt ute i solvärmen och drack vårt eftermiddagskaffe.

    Men säg den glädje som är ogrumlad. Jag har tyvärr redan träffat på ett annat mindre roligt vårtecken, tog två fästingar på en av våra hundar igår – bara att längta till hösten igen alltså. Fästingarna är verkligen en veritabel plåga numer. Det är bara att kolla hela kroppen varenda kväll.

    Comment by Kerstin — 2010 04 13 1:38 #

  2. Till Kerstin Berminge: I morse när jag hämtade tidningarna i brevlådan var det isande kallt igen. Men nu lyser solen igen, även om det inte är lika varmt som i går.

    Comment by Enn Kokk — 2010 04 13 9:38 #

  3. själv ägnar jag mig åt skidåkning på tidig morgon. Vi har ännu mycket snö. läste i en trädgårdstidning att nu var det dags att så bondbönor på friland

    pja

    mitt grönsaksland täcks just nu av 4 dm snö

    Men det gör inte mig något

    Comment by Britta Sethson — 2010 04 13 11:06 #

  4. Till Britta Sethson: Sverige är ju som bekant ett mycket avlångt land. Här på upplandskusten brukar det vara vår så här års.

    Comment by Enn Kokk — 2010 04 13 11:18 #

  5. men i dag såg jag en tofsvipa
    så våren är på väg också här—–

    Comment by Britta Sethson — 2010 04 13 19:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^