Expressen utan serier

30 mars 2007 15:18 | Musik, Serier | 2 kommentarer

I dag utkom Expressen åter utan serier; det är inte första gången. Eftersom serierna är ett av sammanlagt två skäl (det andra är kulturen) som jag över huvud taget fortfarande köper Expressen, kan Expressen vara snubblande nära att tappa ytterligare en kontinuerlig lösnummerköpare.

Jag är mycket konfunderad över de nutida kvällstidningarnas attityd till serier. Expressen var ju en gång i världen pionjär, när det gällde att ta serier på allvar: länge ensam om att ange också vilka som skapade de serier som tidningen publicerade. Och tidningen hade en intressant uppsättning serier: ”Snobben”, ”Knallhatten” med flera.

Man kan ta utrymmet för serier som ett annat mått på kvällstidningarnas intresse för genren. Båda (Expressen alltså när man över huvud taget har serier) är nu nere på mindre än en helsida serier. Det forna Aftonbladet, det som trycktes i det större berlinerformatet, hade under en lång period ett helt uppslag – två sidor – serier varje dag. Jag försöker rannsaka mitt minne om vilka serierna då var – Seriewikin ger mycket ofullständig information, dessutom utan årtalsangivelser – och kommer i håg serier som ”Annie” (serievarianten av ”Little Orphan Annie”).

Det leder i sin tur in på att båda kvällstidningarna – ”Knallhatten” och ”Annie” är typiska exempel – publicerade fortsättningsserier. I dag är det avslutade endags-strippar som gäller. Räknar man inte längre med någon fast läsekrets, i vart fall inte med en serieintresserad sådan?

Kvällstidningarna publicerar heller inte längre äventyrsserier; det är bara komiska serier som gäller. Aftonbladet har tidigare genom åren publicerat många äventyrsserier, till sin natur fortsättningsserier, som ”Ben Bolt”, ”Charlie Chan”, ”Hulken”, Jeff Cooper”, ”Jeff Hök”, ”Läderlappen” och ”Stålmannen”, i den komiska äventyrsgenren ”Ratte” (där jag själv i ett par avsnitt förekom som seriehjälte – se Kulturspegeln, Serier).

Min attityd till dagens kvällstidningar är den här: Sportbilagorna lyfter jag ur och slänger olästa. Det är praktiskt. Kunde inte det som i övrigt finns mellan kultursidorna och serierna också göras som en urlyftbar bilaga?

2 kommentarer

 1. Jag är rädd att et som står om AB på Seriewikin är mitt fel. Jag har inte tillgång till bättre uppgifter (såsom årtal, etc.) för jag har bar små glimtar från olika årtal. Om du eller någon av dina läsare har bättre uppgifter om serierna i Aftonbladet (som vi har på seriewikin för t.ex. Dagens Nyheter) så blev jag – och alla som litar på seriewikin – väldigt glada.

  Jag kan dela med mig av mina små klipp i alla fall.
  Den 26 februari 1968 hade Aftonbladet följande serier: Ferd’nand, Kulman, Laban, De unga arga, Poeten (och Lillemor), Hi and Lois (Familjen Flax på engelska), Läderlappen, Kalle Anka och Blondie.

  Det är inte en dum seriesida faktiskt. Den skulle sitta bra även i dag. På Söndagen den 25:e så hade AB Ferd’nand, Kalle Anka och Blondie (söndagsversionerna så klart).

  1955 var det hela ännu mer imponerande då Aftonbladet i februari hade Kulman, Carl i Fara, Ben Bolt, Niklas, Jeff Hök, Eva och Jag, Karl Alfred, Stålmannen, Gyllenbom, Rusty och Blondie på vardagar och Lille Rikard och hans katt, Karl Alfred, Ben Bolt och Spejaren på söndagar. Imponerande. Nästan alla dessa serier hör antingen till de stora serierna i vår seriehistoria, eller är mindre kända serier av de bästa serieskaparna genom tiderna. Det vore svårt att toppa en sådan uppställning i dag….

  … och Expressen var *ännu* bättre.

  Jag förstår om Expressen får få klagomål när seriesidan försvinner… vem saknar något som är dåligt? … men om Expressen hade haft en lika bra seriesida som de hade 1955.. eller bara den de hade 1975! … så skulle till och med _jag_ läsa Expressen.

  Comment by Bror Hellman — 2007 04 02 0:58 #

 2. Till Bror Hellman: Nå, listan på Seriewikin hjälpte mig ändå att friska upp mitt minne. En fullständig lista, som också inkluderar årtal, fordrar forskning i läggen.

  I fråga om Expressens serier håller jag med dig. Det är sorgligt att se, att en tidning, som på sin tid var en seriepionjär på många områden, till den grad har degenererat.

  Det vore för övrigt intressant att få ta del av, hur Aftonbladet och Expressen resonerar i fråga om serier. Varför har man så få serier numera? Varför anses lösnummerköpta kvällstidningar i dag (i motsats till förr, som dina exempel visar) inte kunna publicera fortsättningsserier?

  Comment by Enn Kokk — 2007 04 02 10:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^