Påsk – och påskägg på estniskt vis
4 april 2010 14:30 | Mat & dryck, Ur dagboken | 1 kommentarPåsken har ingen religiös innebörd för mig, men jag förknippar ändå påsken med speciella seder och riter.
Redan under mina barnaår i Estland lärde jag mig att färga ägg med lökskal, på ett sätt som är specifikt estniskt. Vi tog med oss seden till Sverige, och jag har sen färgat ägg på det här sättet med våra egna barn och, när barnen hade flyttat ut, tillsammans med Birgitta.
För det här ändamålet behöver man tygstycken av, till exempel, sönderklippta gamla lakan. Och så, främst, en myckenhet av skal från gul lök. Vi brukar vittja löklådan i Konsum på skal, men tjejerna som jobbar där har nu i flera år hjälpt oss med att lägga undan lökskal i plastpåsar att ge oss, när vi kommer ut till stugan i Öregrund till påsk. Och jag vet att både Marina, som själv är halvestniska, och Annika sen med framgång har prövat den metod jag har lärt ut:
I princip räcker det med att svepa in varje enskilt ägg, lagt på ett av tygstyckena, i ett tjockt lager lökskal. Men variation ger äggen ännu mer spännande mönster. Man kan, närmast äggskalet (med ett lager lökskal utanpå), lägga saker ur växtriket, som ger urskiljbara, ljusare mönster: flikiga blad av stensöta, blommor av vintergäck och snödroppar, blåsippsblad och annat sådant. Man kan också välja sådant som ger växtfärg: albark ger till exempel brun färg. Och så kan man fuska lite, ta färgade fjädrar ur vipporna i påskriset (spar gärna gamla sådana!), och få fläckar av rött, blått, grönt och ljusgult i helheten som skiftar i olika nyanser av orange och brunt.
När man är klar med den här inbäddningen av ägget, sveper man linnetrasan runt om och virar sydtråd om alltihop: inte så hårt att äggskalet går sönder men tillräckligt hårt för att lökskalen och det andra ska sluta tätt om äggskalet. Är man flera som ska använda samma gryta, kan man binda samman sina äggpaket med sytråd, så att man sen vet, vilka ägg som är den enes respektive den andras.
Grytan med ordentligt med vatten (vattnet ska täcka äggen) låter man koka upp redan innan man lägger ner sina ägg. Sen måste man koka äggen i minst 15 minuter för att växtfärgningen ska få full effekt.
Ta sen upp ditt äggknyte med en gaffel eller hålslev och lägg knytet under en kran med rinnande kallt vatten. Sen öppnar man med hjälp av en sax paket efter paket samt spolar rent ägget från lökskal och det andra.
Och fram träder de mest underbara påskägg, det ena inte likt det andra!
Jag använder ju inte foton här på bloggen, men det gör vår dotter Kerstin, som förstås fortsätter i sin pappas fotspår och nu varje påsk färgar ägg på estniskt vis tillsammans med man, barn och goda vänner. Hennes bloggpost om årets äggmålning visar både metoden och resultatet.
Och hennes ägg blev i år faktiskt ganska lika mina, så var så goda och titta här.
1 kommentar
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Och jag äter inte ens gärna kokta ägg och någon äggmålerised har jag inte med mig hemifrån, liksom ingen religiös känsla för påsken. För mig var påsken bara den högtid då man fick ett papperspåskägg med väldigt mycket godis i, mycket enligt den tidens mått alltså (ynkligt lite enligt dagens mått skulle jag tro) och det var ju uppskattat. Kraven var liksom inte lika höga på den tiden.
Det blev vackra ägg i alla fall, ser jag på Kerstins blogg :-).
Comment by Kerstin — 2010 04 07 0:01 #