Melodikrysset nummer 13 2010

3 april 2010 11:43 | Film, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 9 kommentarer

Vi flyttade som vanligt ut till sommarhuset i Öregrund strax före påsk. Här ute vid kusten är det fortfarande rätt vintrigt, så där att det inte kändes helt fel att i dagens melodikryss få höra ”Ser du stjärnan i det blå”, som vi ju normalt förknippar med disneykavalkaden på julafton.

Vi har haft påskbesök av sonen, Matti, och hans Karin, och eftersom sonen är mycket musikkunnig, försökte han hjälpa till lite med Melodikrysset. Nirvana, som han ville bidra med, hade jag dock redan klarat själv, men han kunde också låttitelen, ”Come As You Are”. Men sen sa ju Eldeman den också.

Längst bort från det jag normalt lyssnar på och följaktligen kan låg i dag Britney Spears. Men med hjälp av lite googlande lokaliserade jag både henne och ”Out From Under”.

Lite osäker var jag också på titeln till låten om elefanter, men så vitt jag förstår, heter den låt vi i dag fick höra med Simons dansband ”The Elephant Song”.

Annars hade jag inga större svårigheter med det som spelades i dag. Patrik Isaksson finns i och för sig inte i mina skivhyllor, men visst var det han som sjöng ”Under mitt tunna skinn”.

Vår sista dans” hörde vi i dag i en engelskspråkig version, men de flesta av oss minns den väl på svenska med Helen Sjöholm och BAO. Den har väl förresten varit med i krysset tidigare? Hur som helst: den låg på Svensktoppen i 30 veckor 2001-2002.

Långkörare – 12 veckor 2002 – på Svensktoppen blev också ”Varför ska man leva för varandra?” med Östen med resten.

”Där rosor aldrig dör”, som i dag skulle ge singularen ros, finns med Vikingarna och förekommer också i filmen ”Änglagård – andra sommaren”. Jag har visserligen aldrig hört den i såna sammanhang, men vad jag har förstått, förekommer den då och då på begravningar.

För egen del är jag mycket mer förtjust i Alf Hambes ”Kajsas udde”, som vi i dag hörde med en av mina favoriter, Fred Åkerström, för övrigt död och begraven även han.

Ännu längre tillbaka i tiden hittar man Karl Gerhard, som jag faktiskt har hört live en gång, på en Folket i Bild-turné. Ett av hans slagnummer var ”Jag är ett bedårande barn av min tid”, som förresten har förts vidare till nya generationer av Magnus Uggla.

Min generation av radioter minns väl också Carl-Gustaf Lindstedts ständiga parhäst på scen Gösta Bernhard. Honom hörde vi i dag i par med Siv Ericks i ”Dagens bankrån”.

Paul Anka, som jag vida föredrar framför en annan Anka, fick 1957 en dunderhit med sin ”Diana”. Den minns jag var jättepopulär ännu 1958-1959, när jag gjorde lumpen på I 21 i Sollefteå. En rockande lumparkompis gjorde bland annat en cover på en kompaniafton.

På slänten utanför fönstret här i Öregrund lyser fortfarande snön vit. Jag längtar efter våren. I dagens melodikryss fick jag i alla fall höra ett stycke ur Antonio Vivaldis ”Årstiderna”.

Och påsk är det hur som helst.

Glad påsk, kära melodikryssvänner!

Nu ska här målas ägg på estniskt vis, med lökskal.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att aningen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Tack för en trevlig blogg. Idag lyckades jag för en gångs skull fylla i hela krysset direkt men gissade bara på Siv. Nu vet jag tack vare dig att det var Siv Ericks. Glad Påsk.

  Comment by Christer — 2010 04 03 13:24 #

 2. Till Christer: Tack – och glad påsk även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 03 13:57 #

 3. En synnerligen trevlig Påsk tillönskar jag dig o Birgitta ifrån ett fortfarande snöigt Juniskär (”Junipink” egen översättning)

  Comment by Mepen mé familj — 2010 04 03 18:57 #

 4. Till Mepen & familjen: En glad och trevlig påsk också till er som bor i mina gamla hemtrakter!

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 03 19:24 #

 5. Hej.
  Jag googlar på Peeter Tönus och hamnar på din blogg.
  Han var min svärfar. Han avled 1/4, vid nära 86 års ålder.
  Kanske Du vill veta detta, kanske jag bara bearbetar min sorg?
  /Sven

  Comment by Sven — 2010 04 04 22:31 #

 6. Till Sven: Peeter Tõnus hörde till det redaktörskollektiv som gav ut boken ”Vaba Eesti tähistel”, i vilken jag medverkade. Tack för att du berättade.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 05 10:15 #

 7. Hej & tack. Jo, jag minns när han slet med den boken. Och att han fick äta middag med presidenten som tack. Och att han drog före desserten för att hinna med färjan – rätt typiskt Peeter…

  Comment by Sven — 2010 04 05 22:02 #

 8. Noterade Peeter Tõnus dödsruna i SvD 2010-05-22

  Comment by Hans — 2010 05 23 20:33 #

 9. Till Hans Alberg: Jag läste den.

  Den estniska exilgruppen i Sverige är av många ansedd att stå till höger, men vi är också många som stod på något slags vänsterkant. Peeter var en av oss.

  Comment by Enn Kokk — 2010 05 23 21:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^