Melodikrysset nummer 12 2010

27 mars 2010 11:50 | Musik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Trots att mycket annat är på gång i dag har jag tagit mig tid att lösa Melodikrysset.

Sonen, Matti, är här för att hjälpa oss utrymma de rum och det förråd, som berörs av den förestående stamrenoveringen – själva flyr vi i nästa vecka ut till sommarhuset i Öregrund. I eftermiddag ska vi gå över till hans syster Kerstin för att fira lilla Klara, som har fyllt fem i veckan.

Krysset var delvis svårt i dag, ännu svårare på grund av att det började med en fråga som jag inte spontant kunde. Jag tragglade sen med den här frågan under en stor del av krysset, vilket ledde till att jag ibland tappade koncentrationen, när det gällde en del kommande frågor. Vilka var det alltså som sjöng ”Barcelona”? Genom de ledbokstäver jag så småningom fick kom jag till slut fram till att en av de två som sjöng måste komma från popgruppen Queen. Med hjälp av Google nystade jag sen upp den här härvan: Vi hörde Freddie Mercury från Queen tillsammans med Montserrat Caballé.

En annan fråga gjorde Anders Eldeman svårare än den egentligen var genom att spela låten, som skulle ge en geografisk plats, i ett arrangemang som faktiskt gjorde det svårt att först uppfatta, vad det var för melodi som spelades. Men visst var det ”Streets of London”!

Petra Sanna Nielsen hade jag för min del ännu inte hört i ”Devotion”, men visst var det hon som sjöng.

Och stycket före, vad det nu hette, kom otvivelaktigt från Indien.

Men vi återvänder till den svenska populärmusikvärlden.

Den innehåller musik av mycket olika karaktär. Där finns till exempel både Evert Taube, i dag representerad av ett potpurri med Rönnerdahl i huvudrollen, och sångparet Sonja Aldén och Uno Svenningsson i ”Du är en del av mig”. Och för den delen också Povel Ramels parodi på sjömansvisan om Axel Öman.

Flera av de svenska populärmelodierna i dag var för övrigt inte purunga. ”Så gick det till när farfar var ung” kunde handla om mig, även om jag är morfar. Fast till och med innan jag kom upp i lämplig ålder, sjöng man sådant som ”Tänk att man kan bli så kär” – jag var två år gammal när Ulla Billquist sjöng in den – så skillnaderna mellan generationerna ska kanske inte överdrivas.

Som övergång till det utländska materialet kan vi använda Stikkan Anderssons ”Det finns ingenting att hämta”, som sjöngs av Anna-Lena Löfgren. Stikkan skrev den svenska texten, men dess förinnan hade vi hört den med Eydie Gorme, då som ”Blame It On the Bossanova”.

Vidare hörde vi ”Maria, Maria, Maria” ur ”West Side Story” av Leonard Bernstein och Tina Turner i ”The Man Is Crazy”.

Kvar att redovisa är då bara ”Love Is the Seventh Wave” med Sting, det vill säga Gordon Sumner. Honom har jag en del plattor med, om ni undrar.

11 kommentarer

 1. Är det inte SANNA Nielsen?

  Comment by Helén — 2010 03 27 12:01 #

 2. Idag kunde vi inte Bernstein. Billqvist och sjömannen Axel fick vi ta hjälp med men det lyckades jag utan att tjuvkika på din sida. Ha en fortsatt trevlig lördag. =)

  Comment by starling — 2010 03 27 12:02 #

 3. Det är Sanna Nielsen som sjunger! Se här:
  http://www.klicktrack.com/klicktrack/releases/sanna-nielsen/devotion

  Comment by Eva — 2010 03 27 12:05 #

 4. Tack för Nielsen. Vållade mig huvudbry.

  Comment by Lars-Åke Nilsson — 2010 03 27 12:08 #

 5. Till Helen och Eva: Jo visst är det Sanna. Jag har korrigerat.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 27 12:08 #

 6. Tack för alla trevliga och roliga kommentarer!

  Comment by Solweig — 2010 03 27 18:10 #

 7. Yepp! Då lyckades vi lösa även detta melodikryss! Jag tycker att det var lätt idag. Hade bara lite huvudbry över den sista Neilsen-flickan…

  Comment by Ilona — 2010 03 27 23:30 #

 8. Hej!
  Har många gånger haft hjälp av din sida här Enn, men måste berätta om idag… Var osäker på Billquists stavning så sökte på Google och första träffen var din redogörelse Melodikrysset nr 39 2008 då samma dam var med!

  Comment by Johnny — 2010 03 28 0:59 #

 9. Hej!
  Brukar då och då gå in för att kolla om vi är överens om melodikrysset när jag skickat in det och det är vi för det mesta.

  Jag är årsbarn med melodikrysset så jag har i princip lyssnat hela mitt liv då min pappa är mycket intresserad av både musik och krysslösande.

  Numera löser jag det ensam och konfererar efteråt med pappa. Oftast kan jag lösa hela krysset själv men ibland får jag hjälp av pappa med de riktigt gamla låtarna och jag hjälper honom med de lite nyare.

  Jag ville idag bara påpeka att Sting, som är en av mina absoluta favoritartister, att hans namn är Gordon Sumner, alltså med ett m och ett n och inte med två m.

  Lång hälsning
  Maria

  Comment by Maria — 2010 03 31 20:06 #

 10. Till Maria: Det var bara slarv från min sida – jag såg det inte själv. Tack för påpekandet. Jag rättar-

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 31 20:17 #

 11. Alltid trevligt att läsa dina melodikrysskåserier, ha en fortsatt GLAD PÅSK ni som läser detta. Om du klickar dej till min blogg ser du att jag bytt domän samt blivit gubbe.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 04 02 20:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^