Sveriges nya arbetarbil

27 mars 2007 10:19 | Korta meningar, Politik, Varia | 19 kommentarer

I valrörelsen såg vi storfinansens klassiska parti anta skepnaden av Sveriges nya arbetarparti.

I dagens DN (27 mars 2007) finns en Mercedes-Benz-annons för Sveriges nya arbetarbil: ”med nya C-Klassen får pendlingen en välkommen business class.”

Och snart får vi arbetarpigor.

19 kommentarer

  1. HEJ.
    vad är en ”arbetarpiga” för något. är det nån som städar, diskar, serverar eller vad. är det fel att städa diska eller servera mot betalning(vit)?

    är det fel att arbeten som de facto idag utförs mot svart betalning i högre grad blir vita pengar?

    Är du för fin för att städa i en annan människas hem?
    Snickare subventionerade man för att dom skulle hjälpa folk att bygga om sina hem,och jag antar att det är fler välavlönade än fattiga som har egna hem. Men det är väl finare med snickare än städare som förmodligen är så menlösa så dom låter sig utnyttjas.

    Comment by Ante Huga — 2007 03 27 11:01 #

  2. Till Ante Huga: Vad trött jag blir! Jag städar för egen del i mitt eget hem.

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 27 11:31 #

  3. Vem skall man skylla på?
    Den som jobbar svart?
    Den som inte betalar vad det kostar?
    Den som inte har råd med att betala vad det kostar?
    Är det marknaden?

    Comment by Leif Ekstedt — 2007 03 27 13:37 #

  4. Enn: Att du städar ditt hem,vad har det med saken att göra?, det finns dom som snickrar på sitt eget hus också. tack i alla fall för ett bra o konstruktivt svar,mycket informativt.

    lev väl och lycka till med ditt städande

    Comment by Ante Huga — 2007 03 27 13:59 #

  5. Till Leif Ekstedt: Jag är tillräckligt gammal för att minnas de pigor 1950-talets välbetalda medförde till sina sommarnöjen i Juniskär utanför Sundsvall.

    Många av den tidens familjer hade en högavlönad man med en hustru som var hemmafru – ändå behövde de en piga för det ena eller det andra ändamålet.

    Det är klart att vi fattiga arbetarfamiljer häpnade.

    Men låt mig gå till mig själv och till min fru, när vi hade små barn. Min hustru bidrog, både kommunalt och därefter i riksdagen, på ett avgörande sätt till den dagshemsutbyggnad, som präglar det moderna samhället. För oss själva fanns dock ännu ingen daghemsplats tillgänglig, när vi 1969 fick vår dotter Kerstin. Vi ville i det läget ha kvalificerad hjälp och anställde en utbildad barnsköterska. Hustrun ringde till Kommunal i Uppsala och kollade, vad en nyutbildad sådan skulle ha i lön plus skatt och sociala avgifter, och det fick hon. (På Kommunal var dom närmast häpna: Något sånt hade dom aldrig tidigare varit med om.) Det slet oerhört på vår familjeekonomi, och de fanns månader då vi närmast gick back, fick tära på reserver. Men vi gjorde det. Inte ett öre svart! Det är jag oerhärt stolt över.

    I den här familjen, som knappast någonsin har haft normalarbetstid (den ena parten har varit riksdagsledamot, statsråd och talman) har vi alltid hjäpts åt att städa; jag kan berätta att vi alltid har knäskurat golven, gör så fortfarande.

    Jag har, jävlar i mig, ingen misskund med någon som vill använda piga!

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 27 14:10 #

  6. Städare är inga pigor. det är en yrkeskategori som kan vara stolta över vad dom gör.Sluta kalla dom det för dig uppenbart negativt laddade ordet piga

    Comment by Ante Huga — 2007 03 27 14:13 #

  7. Uppföd på litet torp. Folkskola på 40-talet med flera estniska barn i klassen. Min farmor kokade kaffe och diskade på ett pensionat. Jag bodde hos
    farmor och farfar. Vi gifte oss 1957 – fick tre barn – min fru hade hög utbildning. Var hemma till
    dess det yngsta barnet var 6 år. Belönades av samhället med låg pension. Vi hade det knapert och
    gnetade och överlevde på en liten lön.
    Min äldre faster arbetade som ”piga” eller hembiträde som det måste heta i den socialdemokratiska semantiken.
    Under 90-talet åkte jag tåg till jobbet från Uppsala. Och satt ofta i samma kúpé som Dig och riksdagens talman. Demokratin funkar.

    Comment by Leif Ekstedt — 2007 03 27 14:35 #

  8. Till Ante Huga: Städare behövs i många sammanhang: för fastighetsstädning, för städning av arbetsplatser med mera. Det är inte det vi diskuterar.
    Däremot har jag svårt att förstå varför normalt friska människor inte själv skulle kunna hålla rent i sina hem. Vilka är det så mycket mer synd om än till exempel mig och min hustru? Och så synd att valet måste stå mellan antingen svart betald städning eller samhällssubventionerad?

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 27 14:37 #

  9. Självfallet KAN man städa själv likaväl som man kan snickra, byta däck på bilen,tvätta bilen osv. Det är inte det som är poängen. Poängen är att med avdrag för vissa tjänster så kan man dels minska svarta löner(Och Ja det är synd att valet är mellan svarta pengar och subv. med vad du än tycker ,så ser verkligheten ut) Dessutom är dessa arbeten en bra imkörsport för många till arbetsmarknaden. Du svarar dock inte på varför det var ok att subventionera snickare för att bygga på en villa.

    Comment by Ante Huga — 2007 03 28 7:10 #

  10. Till Ante Huga: Det har aldrig slagit dig, att städning av ett normalt hem faktiskt är något, som vilken normalt funtad person som helst kan göra? Det gäller till exempel mig. Däremot skulle jag inte gå i land med att bygga om mitt sommarhus på landet.

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 28 8:11 #

  11. Du och jag har mer gemensamt än jag någonsin anat! Betalar kontant tänker jag göra också – så länge det nu är tillåtet…
    Och dikten om Ådalens blå timme, liksom Björnsons lovsång till april: två av mina absoluta favoriter.
    För övrigt (repris!) sjungs det alldeles för lite inom rörelsen. Vad säger du om mitt förslag, framför i en VF-kolumn nyligen, att Frälsis och ABF borde gå ihop och ordna allsångskvällar?
    Utan att vara nämnvärt kristen hyser jag ändå en obotlig kärlek till de gamla läsarsångerna.

    Comment by Mats Rosin — 2007 03 28 8:22 #

  12. jag inser att MAN KAN städa sitt hem.Det har jag skrivit,du får väl läsa lite nogrannare. jag tror nog att de flesta som är för det diskuterade avdraget också inser att dom KAN städa sitt hem.Är inte det fullständigt uppenbart eller?? Ännu en gång det är inte det saken gäller.

    Comment by Ante Huga — 2007 03 28 8:52 #

  13. Till Ante Huga: Men varför skulle samhället subventionera tjänster, som normalt funtade människor kan utföra själva? Samhällsstöd till sådana tjänster – i form av samhällsservice eller skattesubventioner – är rimlig bara till dem som är i behov av stöd: sjuka, gamla och liknande.

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 28 9:05 #

  14. Till Mats Rosin: Även en hundhedning som jag är uppvuxen både med psalmboken och med läsarsångerna. För övrigt kom jag på ett udda sätt åter till den kristna sångskatten, när jag gav ut ”Joe Hills sånger” på svenska: Många av hans sånger baseras ju på, citerar eller är parodier på kristna sångförlagor.

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 28 9:12 #

  15. Det har jag också förklarat(sen kan man tycka att det är fel ändå) du måste faktiskt börja läsa lite mer nogrannt. Se tidigare inlägg så ser du mina argument, vad är det du inte fattar egentligen??????.som sagt du behöver inte hålla med men vad är det som är oklart??

    Comment by Ante Huga — 2007 03 28 11:05 #

  16. Till Ante Huga: Det enda av dina argment som återstår är att subventionerna skulle minska svarta ersättningar. Min metod där är att jaga dem som använder svarta tjänster med blåslampa.

    Det kan finnas kvalificerade tjänster av typen byte av värmesystem, som staten av miljöskäl kan vilja subventionera.

    Men huvudprincipen bör vara att 1) vuxna, friska och förvärvsarbetande människor antingen – om de klarar det – själva utför de tjänster de behöver eller, om de anlitar någon utomstående, fullt ut betalar för dem, samt att 2) särskild service eller subventioner ges till dem som har särskilda behov, till exempel sjuka och gamla.

    I övrigt kan vi väl vara överens om att vi inte är överens och lägga av den här meningslösa pennfäktningen nu.

    Comment by Enn Kokk — 2007 03 28 12:36 #

  17. Ja

    Comment by Ante Huga — 2007 03 28 13:33 #

  18. Borde inte Birgitta vara den som städar hemma hos er – hon har ju redan Enn Kokk i köket?

    Comment by Jonathan Newton — 2007 05 10 9:50 #

  19. Till Jonathan Newton: Det har jag aldrig hört förut!

    Comment by Enn Kokk — 2007 05 10 10:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^