Serien om Persson är slut, men många frågetecken återstår

26 mars 2007 21:35 | Politik | 3 kommentarer

Sista avsnittet av Erik Fichtelius’ TV-serie om och med Göran Persson blev inte det dramatiska crescendo, som många kanske efter det tredje och näst sista avsnittet hade förväntat sig.

En orsak var säkert att ett viktigt element i programmet var känt i förväg, det att Perssons försök att få hem Margot Wallstöm inte var en ränk mot henne utan var tänkt att ge henne en chans att kandidera till partiordförande- och statsministerposten. Eftersom hon själv fick välja – socialminister, vice statsminister – tror jag faktiskt inte att det handlade om att hon tänktes hinna bli misskrediterad här hemma, innan Perssons avgång på allvar aktualiserade saken. Det jag inte tror många normala iakttagare riktigt förstår är, att ett sådant övervägande från en maktspelares (som Perssons) och analytikers (jo!) sida inte har med personliga sympatier eller antipatier att göra: Det gällde helt enkelt att bana väg för någon som, bättre andra tänkbara och framför allt otänkbara, kunde tänkas axla den roll han vid det här laget kunde utan och innan.

Och man måste då också, om man fungerar så här, ibland kunna avföra kandidater, som man av den ena eller den andra anledningen ser stora förtjänster hos. Ett exempel på det senare i det nu sända programmet var Perssons bedömning av Pär Nuders (små) chanser: Nuder har intellektuella talanger men är inte typen som kan väntas dansa med kossan Doris; dessutom är han inte kvinna.

Margot Wallström är tillräckligt intelligent och erfaren för att hon själv borde ha kunnat fatta, att det faktiskt var fråga om en invit, men hon förstod uppenbarligen inte vad det var fråga om, därför att hon var så blockerad av aggressioner; dessutom finns det uppenbart brister i Göran Perssons kommunikativa förmåga.

Hur som helst finns det i Perssons sätt att hantera och bemöta andra en sida, vars repulsiva effekt han inte själv verkar förstå eller känns vid. I det här programmet upprepades, kort, flera av de nedsättande och fjärmande uttalanden han genom åren har fällt om andra, och ställd inför Fichtelius’ frågor verkade han inte riktigt förstå vidden av vad den sortens utsagor ställer till.

För min del har jag i vissa stycken förstått mig på hans lite säregna sätt att behandla andra. Jag har, utan att ta illa vid mig, klarat av hans skämt, till exempel av den där typen Maud Olofsson utsattes för, och jag tror honom, när han säger, att hans vikt-skämt har en självironisk sida. Även för mig har han således påpekat, att det verkar som att jag har gått upp i vikt. En gång minns jag dessutom, hur han – under en kungamiddag, tror jag – hojtade tvärs över bordet: – Vilka fula manschettknappar du har! (Det är ett par finska manschettknappar i svart och blå emalj, de vackraste jag någonsin har ägt; jag har fått dem av Birgitta.)

Kan man i en sådan situation inte jabba tillbaka, är man förlorad. Jag tror att en av orsakerna till att det så länge fungerade mellan mig och Persson var, att jag inte lät mig bekomma, ibland skämtade rått tillbaka; då fick man hans respekt.

Men många kunde inte, vågade inte. Jag har varit närvarande då stackars människor har kvaddats av honom. Jag har sett en person i hög position, vars händer darrade under en föredragning vid ett sammanträde med Persson som ordförande.

Jag klandrar dem inte, och jag förhäver mig absolut inte själv. Jag försöker bara göra Perssons ibland besynnerliga personpsykologi begriplig.

I det här programmet visade Persson upp ytterligare en blind fläck hos sig själv.

Jag har tidigare skrivit, att jag från min egen utsiktspunkt vid VUs sammanträdesbord har hört ordförande Persson göra briljanta analyser av det politiska läget: han har sett alla relevanta fakta, förstått motståndarnas drag och dragit de alldeles korrekta slutsatserna. Jag är inte beredd att ta tillbaka detta, men något måste ha skett med hans analysförmåga inför det senaste valet; jag fanns då inte längre med vid sammanträdesbordet, så jag har ingen bra teori om vad som hände.

För i Erik Fichtelius fjärde och sista program bekräftades det vi kunde se i TV-debatterna inför valet 2006 och som jag själv tidigare har skrivit om: Göran Persson gjorde missbedömningar (till exempel av sysselsättningsfrågans vikt) och fick inget grepp på motståndarna från högeralliansen, framför allt inte på Fredrik Renifeldt. Uppenbart hade han inte lyckats rätt analysera moderaternas nya taktik, och – det var ju helt uppenbart i Fichtelius’ program – han förstod sig över huvud taget inte på Reinfeldt.

Och så gick det som det gick – vilket inte betyder, att jag ser valutgången som enbart Göran Perssons fel.

Om valet och valutgången skulle det säkert finns mycket mer att ta upp, än det som har kommit fram i de här fyra programmen. I det sista av dem nämnde Persson själv mediadramaturgins ökade betydelse. Men det finns ännu mer att diskutera: folkrörelsernas hopsjunknade till en skugga av vad de fordom var, ideologiernas och höger-vänsterskalans minskade roll och annat sådant.

Också i fråga om Göran Perssons person återstår många frågetecken.

Nu drar han sig tillbaka till sin barndoms Sörmland.

Detta illustrerade han – märk att vi faktiskt har att göra med en litterat person – med att ur huvudet citera ett stycke ur Verner von HeidenstamsEnsamhetens tankar”:

IV

Jag längtar hem sen åtta långa år.
I själva sömnen har jag längtan känt.
Jag längtar hem. Jag längtar var jag går
– men ej till människor! Jag längtar marken,
jag längrar stenarna där barn jag lekt.

3 kommentarer

 1. Mycket intressant och välskriven bloggläsning för alla oss utanför den inre s-kretsen skrivet av en person med mångårig inblick. Bloggande när det är som bäst! Hittade länken till bloggen på Expressens hemsida och kommer fortsätta att besöka den!

  Comment by V von Heidenstam — 2007 03 27 1:12 #

 2. Jag har förstås också följt Perssonserien. Har då ibland imponerats över hans insikter om hur människor beter sig och reagerar, samtidigt som jag lika ofta förbluffats över hur han ofta tycks agera tvärtemot de intellektuella insikter han ådagalade då och då.

  Jag reagerade exempelvis mot hans sätt att huta åt andra, som om de vore barnungar. Min mamma skulle inte ens ha kommit på att behandla mig och mina kamrater, när vi var barn och ungdomar, på ett sådant burdust och ociviliserat sätt som Persson använde gentemot journalister. Inte konstigt alls om många journalister tyckte illa om honom och betraktade honom som maktfullkomlig. Skulle inte förvåna mig ett dugg om detta var huvudskälet till att så många sådana gjorde allt de kunde för att skandalisera Persson och socialdemokratin före valet. Han beter sig helt enkelt synnerligen oborstat mot vanligt folk, samtidigt som han betonade vikten av diplomati gentemot andra statsöverhuvuden.

  Comment by Kerstin — 2007 03 27 2:23 #

 3. Dagen UNT förklarade en lojalitetsförklaring i
  S Uppsala , som jag funnit rigid.
  Vid varje tillfälle under åren Jan Ask har framträtt intervjuer har alltid försvarat allt som
  socialdemokrater har sagt. Så även för några dagar sedan när det gällde Persson. Jaha tänkte jag han är och mer än lojal – vad är detta värt för en rakryggad socialdemokrat.
  Steg två kom i dag ,Jan Ask insåg att flertalet
  av folket(S) nog tyckte Göran Persson gjort bort sig.
  Alltså ” jag hade bara sett det första programmet”
  I fortsättningen kanske han blir mer öppen och
  mantrat ”vi har aldrig fel” inte blir huvudsvaret på politiska frågor.

  SVT visade okänslighet genom att visa serien
  i TV , av respekt för människan Persson och publiken. Om baktanken varit att ”dissa” Persson
  för att ge plats för nya ikoner är det tarvligt-
  Kanske bättre om en bra förläggare ser till ,att
  han memoarer ”tvättas” och blir en värdig avslutning på hans politiska arbete.

  Comment by Leif Ekstedt — 2007 03 27 8:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^