Räknenissarna kvaddar det som är DNs konkurrensfördel

23 mars 2010 11:57 | Media | 9 kommentarer

Dagens Nyheters ledarsida hör inte till det jag älskar mest i världen. Sedan dess sista någorlunda balanserade röst, Barbro Hedvall, slutade, ägnar jag den här borgerliga åsiktsmaskinen allt mindre intresse.

Men fortfarande har DN en stark konkurrensfördel framför de övriga morgontidningar jag läser, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning: kulturdelen med dess vida utbud av meningar och infallvinklar.

Svenskan kämpade, trots sitt upplagemässiga och ekonomiska underläge, länge tappert med att bjuda läsarna intressant läsning om kultur. Så gjorde också UNT när Bo Ingvar Kollberg var kulturredaktör. Jag tror i och för sig inte att de nuvarande kulturredaktörerna på respektive tidning har lägre ambitioner, men resurserna och utrymmet för kulturbevakningen har helt uppenbart krympts i båda fallen.

Hur som helst har det här förstärkt det faktum att DNs kulturdel har känts som höjdpunkten i den dagliga morgontidningsläsningen.

Den som med stor framgång har lett DNs kulturredaktion är Maria Schottenius, och jag har därför full förståelse för att hon nu väljer att kliva åt sidan. Kostnaderna för kulturdelen ska bantas med mycket stora belopp, och då får någon annan ta ansvaret för den krympta kulturdel som blir kvar.

När nu DN är i ekonomiskt trångmål, måste naturligtvis alla delar av redaktionen bidra till besparingar, så långt är det korrekt resonerat. Men kulturavdelningen är DNs överlägset bästa del och därmed försäljningsargument, så när räknenissarna ställer så stora besparingskrav på just den, tror jag att de i stjälva verket förstärker tidningens problem.

Så vitt jag har förstått utgår man i det här fallet också från principer, som inte riktigt passar just en kulturredaktion. Det låter ju förnuftigt, att man vill reducera redaktionen till mer av heltidstjänster, men då missar man att att det bland tidningens bästa kulturskribenter finns de som medvetet – och fullt legitimt – har valt att kombinera sitt skrivande för DN med eget skrivande. Ett exempel: Jag hörde här om dan ryktas om att Nina Björk, en av DN Kulturs verkligt intressanta och läsvärda skribenter, på det här sättet skulle vara på väg att trängas bort från tidningen. Sker det, blir tidningen fattigare, i längden också på ett sätt som till och med räknenissarna förstår.

Det här som nu sker med kultursidorna, senast DNs, gynnar rimligen de tidningar som framhärdar i att fortsätta satsa på kultur. Aftonbladets kulturredaktion har faktiskt till och med fått ökade resurser, vilket märks – men Åsa Linderborg lär ju ändå inte ha pengar och utrymme nog för att härbärgera ens de allra bästa bland dem som blir över, när DN har bantat färdigt sin kulturavdelning.

9 kommentarer

 1. Jo nog verkar det illa genomtänkt av DN att dra ner på kultursidan. Jag slutade läsa DN i början av 90-talet pga hur man skrev om den s.k. invandrarfrågan då. Men när så nätet kom har jag i alla fall lite då och då kikat in på kultursidorna.

  När jag slutade läsa DN upptäckte jag att Aftonbladet hade en ganska bra kultursida, så då började köpa AB (fast ibland skämdes jag när jag tog den från tidningsstället pga första sidans förfärliga rubriker). Så jag hoppas verkligen att AB fortsätter med en bra kultursida. Dock blev jag mycket besviken när man avpoletterade John Pilger och ”Gormander”.

  Comment by Kerstin — 2010 03 23 19:43 #

 2. Enda anledningen att jag då och då tar en helgprenumeration på Dn är är kulturdelen. Nu blir det mindre anledning…

  Comment by Simone Olofsson — 2010 03 24 8:17 #

 3. Enn, min uppfattning om dig är att du är en sosse av gammal hederlig modell men att du är öppen för debatt och ifrågasättande. De är många av dina gamla ideal som jag inte delar men öppenheten och respekten och nyfikenheten på andra åsikter och ställningstaganden trodde jag att vi delade. Man må säga vad man vill om DN:s ledarsida men jag läser den likväl som SVD:s och några andra tidningarnas. I början på 60-talet läste jag Ny Tids ledarsida, därefter Stockholmstidningen och sedan Arbetet. Dessutom har jag läst Aftonbladet tämligen regelbundet sedan slutet på 60-talet. Dessa gamla fina socialdemokratiska tidningar som sällan har avvikit från partilinjen skulle jag aldrig kalla för åsiktsmaskiner. På samma sätt har DN och SVD stått för sina linjer utan att förtjänas att kallas för åsiktsmaskiner. Att endast acceptera och läsa de tidningar som har en ledarsida man kan ha fördragsamhet med tror jag leder till inskränkthet och förlust av perspektiv på tillvaro och samhälle.

  För övrigt håller jag med dig om ditt omdöme om Maria S och hennes betydelse för DN:s kultursidor. Det bästa hade väl varit om hon stannat kvar trots neddragningar. Men den möjligheten kanske inte fanns.

  Comment by Curt Hult — 2010 03 24 22:00 #

 4. Till Curt Hult: Vad jag menade var att DNs ledarsida under perioder tidigare har varit mer öppen och prövande än den är nu, därför på den tiden också mer intressant.

  Jag ska kanske också tillägga att jag allt sedan unga dar har läst ett helt spektrum av tidningar, som företräder de mest skilda politiska uppfattningar på sina ledarsidor. Fast det finns ju inte så många att välja på numera.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 24 22:07 #

 5. Man kunde ju hoppas på att Aftonbladet fick sin kulturdel utökad till 2 uppslag också. Litegranna som Expressen, då vore det en än större vits att köpa tidningen!

  Comment by Anders Lundberg — 2010 03 24 23:10 #

 6. Bra att du nyanserar ditt omdöme om DN som en åsiktsmaskin. Det skulle vara intressant att veta vilka tider du syftar på när du menar att DN:s ledarsida har varit mer öppen och prövande. Behöver vi gå tillbaka till Tingsten? Jag försökte snabbt komma ihåg hans efterföljare som politiska chefredaktörer men inga av de namn som dök upp förknippade jag med prövande och öppna utan snarare som inbitna marknadsliberaler. Ja, jag vet att det ena inte utesluter det andra. Men ibland måste även en kommentator få ta ut svängarna lite grann.

  Comment by Curt Hult — 2010 03 24 23:48 #

 7. Tala om åsiktsmaskineri på kultursidor utan att notera Aftonbladets under Åsa Linderborg maskinerande under torde vara höjden av åsiktsmaskineri. Suck och behov av tröstande kopp kaffe. Nog sagt.

  Comment by A-K Roth — 2010 03 25 19:52 #

 8. Till Curt Hult: Vad jag menar är att det, under skilda poltiska chefredaktörer, har funnits mer plats för udda och därmed nyanserande röster. Nu är det så många som drar åt exakt samma liberala håll: Peter Wolodarski, Malin Siwe, Hanne Kjöller…

  För egen del gillar jag ledarsidor (oavsett partifärg), som inte alltid är förutsägbara.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 25 21:52 #

 9. Till A-K Roth: Jag har inte talat om åsiktsmaskineri på kultursidor utan på ledarsidor, till och med på en bestämd ledarsida.

  Aftonbladets kultursida är den enda som kan tävla med DNs just nu, och stryps DNs ekonomiskt, blir Aftonbladets den bästa.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 25 21:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^