Melodikrysset nummer 11 2010

20 mars 2010 11:54 | Film, Musik, Resor, Ur dagboken | 13 kommentarer

Dagens melodikryss var inte alltför svårt, för mig i alla fall.

Bara i ett enda fall behövde jag använda Google för att komma på rätt svar. Vi hörde Josh Groban i ”You Raise Me Up”. På kuppen lärde jag mig också att den här låten, som Groban sjöng in 2003, skrevs året före av norrmannen Rolf Løvland. Åsa Jinder gjorde en svensk version, ”Rör vid min själ”.

Åsa Jinder fanns uttryckligen med i en annan av dagens frågor. Det var hon som skrev ”Av längtan till dig”, även kallad ”Den vackraste”. Den minns vi i CajsaStina Åkerströms insjungning.

Alla mindes säkert också vinnaren i Eurovision Song Contest 2009, ”Fairytale”, som sjöngs av norrmannen/vitryssen Alexander Rybak.

Viss själsfrändskap med Anders Eldeman känner jag för att han så här års spelar ”Jag vill aldrig att sommarn ska ta slut” av och med Robert Broberg.

Annars slogs jag av att det var så många repriser i dagens melodikryss.

Visst har vi hört ”Regndroppspreludiet” av Frédéric Chopin förut – även om frågan var ny. I dag skulle vi skydda oss med regnkappa.

Ulf Peder Olrogs ”Se Sundbyberg och sedan dö” har vi absolut också hört förut i Melodikrysset. I dag skulle den föra oss till Neapel, som också förekommer i texten.

”Annie’s Song” av och med John Denver har jag utan tvekan tidigare hört i Melodikrysset.

Detsamma gäller Beatles’ ”Here Comes the Sun”, som skrevs av George Harrison.

Och någon filmfråga om Robin Hood har väl också förekommit – fast jag minns inte om vi då hörde Bryan Adams i ”Everything I Do, I Do It For You”.

Hur det är med Pugh Rogefeldts Grymlings-hit ”Mitt bästa för dig”, den som innehåller frasen ”Kärleken är en annorlunda lek”, minns jag inte heller.

Från Gotland kan vi ta ett skutt över till en annan ö, Kreta, där berget Ida ligger. Dit skulle vi ledas med hjälp av ”Paris’ entrésång” ur ”Sköna Helena”, som Jacques Offenbach skrev 1874. Det gjorde han säkert för att vi skulle kunna fylla i ordet kretensare i dagens kryss.

Snart blir det födelsedagskalas hos vår dotterdotter Klara, som fyller fem. Då får hon säkert höra ”Ja, må hon leva, ja, må hon leva, ja, må hon leva uti hundrade år”. För er som är lite äldre och eventuellt inte redan vet det kan jag berätta, att den sjungs till melodin till ”Fredmans sång nummer 12, Venus Minerva”, skriven av den store Carl Michael Bellman.

Dagens kryss avslutades med ett fint nummer skrivet av en annan av de stora i svensk sångtradition, Povel Ramel, ”The Gräsänkling Blues”, som börjar ”Det är måndag morgon…”. Till denna måndag skulle vi lägga ytterligare två dar, vilket ger onsdag som dagens sista svar.

I texten till den här låten hör huvudpersonen, gräsänklingen, alldeles för tidigt en nyckel i tamburdörr’n. Själv längtar jag efter det där ljudet. Birgitta har varit på studieresa i Nepal en vecka nu och skulle redan ha varit hemma, men planet är försenat. Det ska bli skönt när vi är två här hemma igen. Jag har köpt tulpaner.

13 kommentarer

 1. Jag tror att du glömde ”Broberg” på lodrätt två i din blogg. Minns inte vilken låt det var dock. Bara som en liten upplysning.

  Comment by Kenneth — 2010 03 20 12:07 #

 2. Sorry, jag läste för snabbt. Nu såg jag att du hade med det.
  Ha en fortsatt trevlig helg.

  Comment by Kenneth — 2010 03 20 12:08 #

 3. Vad det är skönt det är att höra människor som trivs tillsammans, finns väl inget underbara i denna värld. Det ska bli skönt när vi är två här hemma igen skrev du precis vad jag brukar skriva till min man när jag är på väg hem från min studieort eller om han är på väg från hem från sin tjänsteresa. Jag har köpte rosor till honom när jag kom hem inatt. Jag tycker det är så rart att par men allra mest av allt när äldre håller varandra i handen. Ha en bra dag !! /Gitta

  Comment by Gitta — 2010 03 20 12:11 #

 4. Blir varm i hjärtat när jag läser ditt sista stycke. Det är en ynnest i livet att ha någon att längta efter och köpa tulpaner till :-). Inte alla förunnat tyvärr, men nu kommer våren och kanske med den även kärleken till de som är ensamma.

  Comment by Mari — 2010 03 20 12:26 #

 5. Tack för ännu ett trevligt melodikrysskåserie. Ett annat finner du här
  http://klintenberg.net/sida21.html
  Ha en fortsatt trevlig helg du som läser detta.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 03 20 12:28 #

 6. Vilken tur för mig att din blogg finns när jag kör fast i Melodikrysset. Neapel hade jag aldrig kommit på eftersom jag inte ens visste vilken låt det var. Berget Ida och ön Kreta kom jag fram till, men att det är Kretensare som dom kallas för dom bofasta hade jag inte en aning.
  Hoppas ni snart är två hemma igen. Det är skönt att vara två. =)

  Comment by starling — 2010 03 20 12:53 #

 7. Till Starling: Det finns också ett äldre ord för invånare på Kreta, kreter.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 20 13:43 #

 8. Tack även från mig för jag har aldrig hört ordet Kretensare förrut. Ibland blir du en räddningsplanka men jag försöker alltid själv först för jag är van att klara mig själv.
  Hälsa din Birgitta välkommen hem. Gulligt att du köpte tulpaner.

  Comment by Lisbeth Öhlin-Petersson — 2010 03 20 15:50 #

 9. Heter det kretensare?jag vill ha det till kreteanare

  Comment by Anna-Lena — 2010 03 20 16:12 #

 10. Hej Enn och tack för dina fina kommentarer till krysset. Alltid läsvärt även om man klarat krysset.
  Du nämner Bellmans melodi Venus Minerva, då slår det mig att han som skrivit en av de mest sjungna andliga sånger ”Pärleporten”, Fredrik Bloom, använde samma melodi till sin första sång. Då var han 17 år och bastrumslagare hos Frälsningsarmén i Stockholm. Han var med och evangeliserade ute bland öarna i skärgården och på väg in mot Stockholm fick han idén till sången ”Jesus allena mitt hjärta skall äga” den skrev han under namnet Gustaf Blom, men det var samme Bloom. Så tog han navigationsexamen och stack ut på haven och hamnade i Amerika. Där kom ”Guldgrävarsången” ut 1902.

  Comment by Curt Axelsson — 2010 03 20 16:48 #

 11. Till Lisbeth och Anna-Lena: Jag har kollat i Nationalencyklopedins ordbok – där finns beteckningen kretensare.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 20 16:55 #

 12. Till Curt Axelsson: Alltid kul när mitt melodikrysskåseri leder till att läsare delar med sig av egna kunskaper.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 20 17:01 #

 13. Hej Enn!
  Vid det här laget lyckligen återförenad med din kära hustru hoppas jag.
  Vad beträffar ditt antagande att du med bestämdhet kände igen Ulf Peder Olrogs visa från tidigare melodikryss så kan jag bara bekräfta detta. Melodikrysset nr 24 2009 innehöll samma fråga som den vi fick i dag. Vid det tillfället återgav du hela Olrogs text i dina kommentarer. Svaret blev även den gången Neapel.

  Comment by Kenneth Hansson — 2010 03 20 23:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^