Leif Pagrotsky: Persson och jag hade samma syn på EMU

23 mars 2007 11:41 | Politik | 7 kommentarer

På Sidan 4 i dagens (23 mars 2007) Expressen finns en mycket intressant artikel, som kommenterar det som Göran Persson i gårdagens TV-prgoram, signerat Erik Fichtelius, hade att säga om EMU-frågan i allmänhet och om Pagrotsky i synnerhet.

Du kan läsa artikeln, ”Persson och jag hade samma syn på EMU”, här. Ett bärande avsnitt lyder så här:

Göran Persson och jag hade utvecklat vårt sätt att se på EMU tillsammans under den period då vi samarbetade intensivt varje dag. Våra synsätt var identiska, och när finansministern började bli mer positiv till EMU bad Göran mig försvara regeringens linje offentligt. I tre artiklar i Dagens Nyheter utvecklade jag vårt synsätt. Artiklar som han själv offentligt ställde sig bakom.

När han meddelade i Financial Times att han bytt fot från ‘nej nu’ till ‘ja sedan’, kom det som en total överraskning för mig.

Men till det allra intressantaste med Pagrotskys artikel hör att heller inte han ger något svar på frågan, varför Göran Persson bytte fot.

7 kommentarer

 1. Jag tror att faktor till att Göran Persson bytte fot, har sina rötter i grupp-psykologin. Att umgås flitigt med andra stats- och regeringschefer där ett stor antal har en liknade uppfattning om Euron, är att känna sig utvald. En elit. Handlar också om att vara utsatt för en mild form av grupptryck, handlar om en stark grad av grupptänkande. Svårt att en egen uppfattning när alla andra har samma uppfattning i en grupp.
  Det sägs att Noam Chomsky har skrivit följande. Värderingar får man ej över natt, det handlar om gradsvis försjutning, handlar mycket om vilka människor du umgås med. Påverkar dig (det finns företag som styr sina anställda med en uppsättning värderingar, i ställt för piskan).
  Jag skulle vilja göra följande paralell. Övervikt kommer oftast smygande. 1 kilo varje år på tio år blir det 10 kilo. Värdering kommer oftast smygande. P.S. En stark ledare som mer eller mindre uppmanar sin omgivning att tycka som honom – ger upphov till mörka moln på himlen. Inget ifrågasättande, ingen kritisk granskning.
  ”Lågt i tak” leder oftast till ett dåligt beslutsunderlag.

  Tjena
  Nisse från Hökarängen

  Comment by Nisse — 2007 03 23 15:54 #

 2. Hej Enn!

  Jag har inte haft möjlighet att läsa din blogg, eftersom jag har varit bortrest, glesbygden, ingen ström. Sovsäck och spritkök. Journalisten Lena Mellin, Aftonbladet ställer en högst relevant fråga: Varför har inte Göran Persson reflekterat över att samhället har blivit hårdarare och kallare (tv-intervjurna).
  Jag skulle vilja tillägga ett samhälle som har blivit mer indivdualistiskt, sköta sig själv och strunta i andra. Ett tecken i skyn är att heminredning har goda försäljningssiffror.
  Fråga IKEA. Martin Timell och Ernst K. i SVT och TV4 är något av en guru, fixa själv, snickra och måla. ”Mitt hem är min borg”. Ett borgligt begrepp? Frihet, jämlikhet och solidaritet har varit viktiga begrepp inom arbetarrörelsen.
  Mona Sahlin talade om frihets begrepp på kongressen. Vem talar om begrepp solidaritet på
  1 maj? Eller ska begreppet solidartiet förpassas till Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek?

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 03 24 12:22 #

 3. Till Rustan Rydman: Själv skulle jag ha uppskattat, om hon hade talat om jämlikhet, snarare än om frihet.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 24 12:33 #

 4. Enn Kokk som i så många år arbetat ”nära makten” borde väl minnas Perssons starkaste argument mot en EMU-anslutning, nämligen det han själv framförde när han var en övertygad ”nej-entusiast”. ”Staten Sverige tappar makten över sin egen penningpolitik”. Där fanns hans kärnpunkt, och förståelig. Dvs, han litade själv inte på att hans politik och LO skulle klara av inflationsfaran (spåren förskräckte ju) och då måste Sverige ha möjlighet att styra räntenivåer och även devalvera kronan igen om detta inte fungerade. När han böjde sig för Metalls kloke Göran J (med sitt krav på reallöneökningar) så förstod han att hotet var borta.
  Var det inte så Enn Kokk?

  Comment by Lars Rudström — 2007 03 24 17:55 #

 5. Till Lars Rudström: Vad som egentligen fick Göran Persson att byta fot vet vi nog inte. Under valkampanjen kunde vi på nej-sidan hur som helst hela tiden, med hårda sifferargument, visa att Sverige, vilka variabler vi än mätte, klarade sig bättre än EMU-länderna.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 24 18:05 #

 6. Ni räknade säkert rätt på nej-sidan, men det är ju tragiskt att ”Ledaren” var så dålig i sin roll att han varken fick med sig många tunga namn i ledarskiktet, ej heller inför er förklarade varför han ”bytte fot” som du säger.

  Comment by Lars Rudström — 2007 03 25 10:59 #

 7. Till Lars Rudström: Varför var det tragiskt? Vi i Socialdemokrater mot EMU hade för övrigt inte bara med oss de ledande partivänner jag har räknat upp utan också horder av delvis borgerliga ekonomer, som också kunde visa, att ja-sidans argument inte höll.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 25 11:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^