Brittisk folkmusik med Jackie Oates

18 mars 2010 15:46 | Musik | Kommentering avstängd

På 1970-talet var engelsk, skotsk och irländsk folkmusik vanlig i skivaffärerna. Numera får man leta, ofta utan att hitta någon. Men har man vänner i musikbranschen – som Peter ErikssonÖrat i Uppsala – kan man få tips om att det nu har dykt upp något intressant.

Peter tipsade mig om att en solo-CD med Jackie Oates, ”Hyperboreans” (Unearthed / One Little Indian TPLP1034CD, 2009) nog kunde intressera mig, och eftersom han så smått har följt mig allt sen jag recenserade Rävjunk, ett band han ingick i, i Aktuellt i politiken (s), hade han förstås rätt.

Jackie Oates (född 1983) har en fin sångröst, och hennes tolkningar av sånger både ur en äldre brittisk folkmusiktradition och moderna sånger i samma anda blir mycket hörvärda i arrangemang med många stränginstrument, både stråkar och instrument som gitarr, banjo och mandolin. Bandoeonspelet på till exempel ”The Sheffield Grinder / Mavis” förhöjer ytterligare känslan av att befinna sig i just den här musiksfären.

Flera låtar utöver den redan nämnda vore värda att lyftas fram, men jag nöjer mig med att framhålla titellåten ”Hyperboreans”, ”Locks and Bolts” och inte minst den inledande ”The Miller and His Three Sons”.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^