Erik Fichtelius
21 mars 2007 16:05 | Politik, Ur dagboken | 3 kommentarerI dag var jag på thaikrogen Sukothai igen och hade lunchsammanträde med styrelsen för Ordfront Uppsala.
Jag och ordföranden, Kjell Eriksson, kommer före dom andra och sitter som vanligt och pratar om diverse aktualiteter, givetvis bland annat Erik Fichtelius’ program om och med Göran Persson.
Kjell tycker att Erik har objektiviserat sig själv, lite grann, genom att mörka sitt eget politiska förflutna: Erik var, liksom Kjell själv, under bådas skoltid aktiv i SSU Socius. Kjell gick, som många andra, via FNL-grupperna till det maoistiska KFML.
Och var hamnade Fichtelius då? Jag bidrar med följande: När jag arbetade med att söka skribenter till ”Var blev ni av, ljuva drömmar?” (Ordfront, 2002), försökte jag förgäves få Erik Fichtelius att skriva ett bidrag. I den här boken speglas de röda årtiondena, 1960- och 1970-talen, genom bidrag från medlemmar i den ursprungligen (och även numera) socialdemokratiska men under 1970-talet revolutionära föreningen Laboremus. En av medlemmarna under de rödaste åren var Erik Fichtelius.
Men han ville alltså inte medverka, hur jag än försökte övertala honom.
3 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Intressant. Vilken av de revolutionära falangerna tillhörde han? Om jag kommer ihåg rätt hade väl Laboremus under de första åren på 1970-talet en stalinistisk, en maoistisk, en trotskistisk och en allmänsocialistisk falang?
Och var han som medlem i SSU Socius (som väl var/blev trotskister?) med och bar Leninporträtt i det socialdemokratiska första majtåget?
Comment by Fredrik — 2007 03 21 16:49 #
Till Fredrik Jansson: Jag vet faktiskt inte – det var dina frågor jag ville ha svar på, när jag erbjöd honom att skriva ett kapitel i ”Var blev ni av, ljuva drömmar?”.
Comment by Enn Kokk — 2007 03 21 17:49 #
Mycket förvånad över att Erik Fichtelius allmänt kallad för ”Pigge” förlåt ”Figge” fick leda partiledare utfrågningen 2002. Det finns uppgifter i svang att det även gällde 1998 partiledar utfrågningar, se DNs ledare, tors,22/3. Samtidigt som ”Figge” intervjuade landets statsminister, dolt. Varför reagerade inte SVT:s chefer, Stig Fredrikson o Ingvar Bengtsson. SVT trovärdighet är rejält naggat
i kanten. Hur kan SVT återupprätta sitt förtroende kapital? Vilken trovärdighet har för övrigt SR:s chef Peter Örn, med sitt snabba sparbeting, ca 100 miljoner under 2007. Vem granskar, granskarna?
Tysta Marie
Comment by Tysta Marie — 2007 03 22 10:58 #