Jag minns ingenting från melodifestivalfinalen

14 mars 2010 12:38 | Media, Musik | 5 kommentarer

Jag har ett problem. Jag lyssnade på melodifestivalfinalen i går kväll, och jag minns Anna Bergendahl som vann men inte den låt hon vann med, ”This Is My Life”. Egentligen minns jag inte någon av låtarna, men jag minns i alla fall hur titelfrasen ”Jag vill om du vågar” lät i Pernilla Wahlgrens tappning.

Jag ser aldrig på TV-programmet Idiot heller, så snart är jag nog körd för gott som melodikrysslösare. Om inte ens finallåtarna i Melodifestivalen har så mycket schlagertycke att de fastnar i musikminnet, hur ska Anders Eldeman då kunna konstruera framtidens kryss?

5 kommentarer

 1. Ja, det är väl inte bara populära låtar man glömmer. I går var vi på Stockholms stadsteater och såg ett riktigt pekoral, musikalen Sommarnattens leende. Där förekom musik som verkade vara tillverkad efter någon löpande band-princip. Inget gick att komma ihåg. Dessutom förekom några varelser som då och då kom in och sjöng någon av dessa melodier eller kanske snarare ton och ackordföljder. Föreställningen som inte var speciellt dramaturgiskt elegant avstannade då totalt och till slut tänkte jag så fort jag fick se sångarna: Nu blir det reklam!
  Skådespelarna gjorde väl så gott de kunde. Problemet var att de inte kunde det. Pia Johansson är en ypperlig skådespelerska men någon sångerska är hon inte. Den enda egentliga skådisen som klarade sången var föga oväntat Dan Ekborg, men inte heller det han sjöng fäste sig i minnet. Så den föreställningen kan ni utan samvetskval hoppa över.
  Däremot är Mefisto efter Claus Manns roman med samma namn en stark och stramt regisserad föreställning. Björn Kjellman och Iwa Bohman var bäst men alla var bra, Lennart Jähkel i rollen som Göring kanske till och med ett uns mer demonisk än Björn Kjellman.
  Dessutom bör man se Riksteaterns uppsättning av Lo Kauppis Bergsprängardöttrar. Den minns man.
  Dettq med anledning av European Music Contest eller vad den heter. Bara det att Pernilla Wahlgren gick direkt till final visar ju vad det är frågan om.
  Ha det bra, våren är på väg. Det är dagsmeja varje dag!
  Hans O

  Comment by Hans O — 2010 03 14 20:08 #

 2. Till Hans O Sjöström: Tack för både varningen och tipsen!

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 14 21:06 #

 3. Den här låten – Broder Göran tar ton – var inte med i Melodifestivalen:
  http://www.youtube.com/watch?v=sSN41ZTJ6mo

  Comment by Fred Lane — 2010 03 14 23:22 #

 4. Till Fred Lane: Och ändå kommer man i håg den, även efter det att du hade sjungit färdigt.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 15 9:40 #

 5. Staffan Skott, numera boende i Cambridge, skickar per mejl följande kommentar:

  Apropå sådant, om vilket jag endast läser ity att jag bor i England, jaja.
  Följande dikt publicerades i detta ämne på Namn och Nytt 1996.

  Nu har popbranschens sångfåglar galit ikapp.
  Resultatet blev hipp eller möjligen happ.
  Tänk om Ludwig och Wolfgang och Joseph en gång
  hade tävlat i grenen piano med sång!
  Vad än vinstmelodin hade blivit för sort
  – inte hade den genast glömts bort.

  Skott

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 18 12:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^