En rolig fest och ett tillfälligt farväl

19 mars 2007 18:55 | Mat & dryck, Musik, Politik, Ur dagboken | 2 kommentarer

En del av kongressen önskade jag inte delta i, och inte heller Birgitta: kongressfesten.

Missförstå mig inte. Jag är varken mot fester eller umgänge med partivänner. Vi hade helt enkelt fått en inbjudan till en konkurrerande och väl så lockande fest. Styresmannen för Nordiska museet, Christina Mattsson, fyllde 60, och det är klart att ordföranden i dess nämnd (styrelse) med make var bjudna.

Christina passade på att återvända till platsen för en del av sin ungdoms synder, Norrlands nation i Uppsala, dit så där 150 gäster hade bjudits för att fira med henne. Bland dem fanns sådana som jag känner eller känner till, men eftersom vi hade fördelats på 19 mindre bord och jag faktiskt inte hann kolla alla vars närvaro jag hade velat kolla, tänker jag inte räkna upp namn på personer, som kanske i själva verket inte kom på grund av något förhinder. Men bland dem vi praktade med fanns till exempel Christinas och Miches dotter Hedda, Ingrid Dahlberg, Jan-Erik och Cecilia Wikström, Lenny Clarhäll, Michael Sohlman och Egon Jacobsson (som satt vid vårt bord).

Festdeltagarna representerade alla skeden i Christinas liv, från hemmet på Frösön och framåt.

Toastmaster – en aktiv, versläsande sådan – var Carl-Uno Sjöblom. Bland dem som talade fanns bland andra Bengt af Klintberg, mannen som tillsammans med Christina gjorde radioprogrammet ”Folkminnen”, också ”Fula visboken”, som jag skrev om här om dan.

Med den inriktning på musik Christina har, kan man ju förstå att det blev mycket musik också: folkmusik, gamla phontrattar, ett bejublat framträdande av paret Marie Selander och Tuomo Haapala (som vi sedan tidigare känner och morsade på). Och så lockade Miche upp makan/jubilaren på scenen för ett solosångnummer med anor från hennes studenttid just på den här nationen. Ännu mera jubel! Miches tal till hustrun, som föregick detta, var förresten en sån där ahaupplevelse man kan få, när man känner den ena parten i ett äktenskap men inte den andra närmare: talet hade det slags intelligens och känsla, att jag plötsligt förstod, varför den också mycket brighta (och dessutom vackra) Christina hade valt just den här karln.

Medan allt detta pågick, åt vi en middag med norrländsk anstrykning: lax och avocadotartar med hårt tunnbröd och så fjällröding med västerbottenmos och hjortronsås; den franska chokladtårtan med vispgrädde och honungskanderade valnötter var dock inte att tänka på för en diabetiker.

Till detta exekverades snapsvisor, en av Christinas specialiteter. Vår dotter Kerstin, anställd på IOGT/NTO, skulle nog ha haft svårt för till exempel ”Dom som är nyktra”, och själv har jag alltid haft svårt för ”Mera brännvin”, som går på ”Internationalen”. Men där fanns pärlor också, till exempel denna:

Ansiktslyftningen

Melodi: ”Elektricitetsvisan”, andra versen, före refrängen

Min ansiktslyftning blev inte bra
Jag måste gå till nån annan
För näsan sitter där håret va’
och jag slår supen i pannan.

När taffeln bröts för att bereda plats för dansen, passade vi på att gå. Inte för att vi hade tråkigt, verkligen inte! Men Birgitta skulle upp tidigt på söndag morgon för att ta sig till kongressen i Stockholm.

Sen kom hon hem på söndagseftermiddagen, medförande kongresshandlingar och, vilket gladde mig, hälsningar till mig från Wanja Lundby-Wedin, Peter Persson och andra. Göran Perssons speciella hälsning har jag redan berättat om.

Jag lagade söndagsmiddag, och därefter såg vi bland annat Agenda.

Och i dag for Birgitta ifrån mig för tio dar i Malawi. Hon är där för svenska UNICEFs räkning.

Själv ska jag se det första av Erik Fichtelius’ program med Göran Persson.

2 kommentarer

 1. Det som slår mig mest när jag läser det här inlägget är hur litet det styrande etablissemanget i Sverige är. Alla känner alla, mediafolk och politiker är som en enda stor familj – sedan finns alla vi andra, vi som inte har någon röst, mer än till valen.

  Comment by Kerstin — 2007 03 20 0:51 #

 2. Till Kerstin Berminge: Kanske har jag, en smula, vilselett dig genom att bara räkna upp några kända namn från Christinas fest. Fast sanningen är ju, att ett helt överväldigande flertal av deltagarna var människor från olika skeden av Christinas liv, sådana som jag aldrig tidigare hade mött och heller inte kände till.

  Naturligtvis var det då ingen poäng med att nämna deras namn. Men även många av dem spelade en betydelsefull roll på festen. För att ta ett par exempel: fina tal hölls av Christinas syster och av en gymnasielärare, i dag i åttioårsåldern.

  Din poäng, att det finns en grupp där alla känner alla, är ändå värd att diskutera. Nå, alla känner inte riktigt alla; Christinas respektive min krets av bekanta är delvis sammanfallande men har också olikheter. De sammanfaller delvis när det gäller kultur- och mediavärlden, men i min bekantskapskrets finns fler politiker och samhällsbevakande journalister.

  Fast naturligtvis har du en poäng i att om man hamnar i centrum för någon av de här kretsarna, känner man väldigt många andra i den kretsen; större än så är inte Sverige.

  En annan viktig poäng i sammanhanget är dock, att varken jag eller Christina har fötts in en sådan här krets.

  Jag kommer från en estnisk flyktingfamilj, där föräldrarna bara hade sexårig folkskola i bagaget.

  Christinas pappa var framgångsrik kommunalpolitiker, ”Frösökungen” kallad, men hon kom ändå från periferin. Den ställning hon har skaffat sig i musikvärlden, i mediavärlden och museivärlden är hennes egen skapelse!

  Dock, för att återvända till din reflektion: väl där lär man känna de flesta andra av betydelse i den krets man har erövrat.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 20 14:22 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^