Kesselofski och Fiske på Regina

14 mars 2007 16:22 | Teater, Ur dagboken | 4 kommentarer

I tisdags var jag och Birgitta på sverigepremiär, på Kesselofskis och Fiskes fars ”Desperate Acts”. Kesselofski är Paul Kessel, chef på Reginateaten i Uppsala, där premiären ägde rum. (Regina är Uppsalas kulturnämndsstödda gästspelsscen.) Fiske är hans mångårige kumpan John Fiske.

Plats för den här farsen är puben The Wolf Pack i londonstadsdelen Clapton, en rätt så bedagad lokal med få gäster och två anställda, Mr Docherty (John Fiske) och Terry (Paul Kessel). Kessel spelar dessutom mängder av andra roller, personer som av den ena eller den andra anledningen gör besök på puben, småskurkar, poliser och andra.

En svensk reseledare för 37 svenska bussturister ringer The Wolf Pack av alla ställen och beställer en music hall-föreställning. Det lättaste att fixa i det avseendet visar sig vara vilka som ska spela de svenska turisterna: elva pers ur publiken, bland dem några skolungdomar som är där för att träna engelska (föreställningen är på engelska, dock inte på någon alldeles lättbegriplig sådan), får kliva upp på scenen – och agerar svenska turister med den äran.

I den music hall-föreställning Kesselofski och Fiske bjuder på förekommer både taskspeleri (bokstavligen) och sånger ur music hall-repertoaren. De svenska turisterna på scenen (och ibland vi övriga i publiken) får sjunga med.

Av det här blir det naturligtvis inte någon djup dramatik, däremot underhållning med hög slapstickfaktor.

Vi hade roligt.

Och efteråt bjöds några av oss på premiärfest (ett glas vin och lite tilltugg) i caféet en trappa upp. Jag och Birgitta pratar med Paul Kessel, som vi båda känner sen tidigare, och dessutom med förre ordföranden (s) för kulturnämnden, Kees Geurtsen, som förstås gärna vill höra, vad som händer i kulturnämnden numera.

Till min kollega i kulturnämnden, miljöpartisten Sven-G Hultman, som sitter vid bordet bredvid, säger jag, att han i fortsättningen, eftersom han nu är skådespelare på teatern och därmed jävig, inte kommer att få rösta om anslag till Reginateatern – han var nämligen en av dem som fick agera svensk turist på scenen.

4 kommentarer

 1. Hej!
  Läste i din blogg att du hade nys om Waldemar Hajer, som arbetade med Cornelis. Vet du mer om honom? Lever han idag?
  Vore toppen att få lite info om honom om du har…

  Bästa hälsningar Tina Ahlin
  tinaahlin.webblogg.se

  Comment by Tina — 2007 08 08 11:36 #

 2. Till Tina Ahlin: Hej Tina! Hajer lärde jag aldrig känna personligen, men han var en mycket skicklig jazzmusiker – spelade saxofon och trombone och kanske ytterligare några instrument. Han spelade i olika konstellationer.

  När du ställer frågan, slår det mig, att det var mycket länge sen jag hörde något om honom.

  Jag prövade det självklara – det som du förmodligen redan har gjort – nämligen att söka telefonnummer/adress på Eniro, men där fanns han inte.

  Kanske skulle jag ha kunnat gräva fram lite fler uppgifter om honom, om jag hade haft tillgång till mitt ganska omfattande musikbibliotek. Men det befinner sig i Uppsala medan jag själv befinner mig i Öregrund.

  Jag har för mig – men uppgiften måste kontrolleras – att han var polack. Under 1950-talet och framåt spelade ganska många polska jazzmusiker här i Sverige, och några flyttade permanent hit.

  Comment by Enn Kokk — 2007 08 08 13:09 #

 3. Jag såg Waldemar Hajer live med Cornelis vid flera tillfällen. Mycket riktigt kom Waldemar från Polen och hamnade i Sverige 1965 med en grupp som hette Lolas. Han var en mångsidig musiker som spelade fiol, altsax, trombon och piano + var en driven arrangör och kompositör. Under sina år i Sverige var han en flitigt anlitad och uppskattad musiker i många olika sammanhang. Det är beklagligt att hans vandring på jorden blev såpass kort som den blev. Waldemar avled i januari 1984, blott 39 år gammal.

  Comment by Eva Selander — 2010 04 17 14:20 #

 4. Till Eva Selander: Synd att du inte läste det här och gav din kommentar för tre år sen, när Tina Ahlin ville ha fler data om Hajer. Men jag konstaterar att jag hade rätt till exempel om att han var polack.

  Comment by Enn Kokk — 2010 04 17 20:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^