Cornelis live 1981

1 mars 2010 21:54 | Musik, Politik | 6 kommentarer

Cornelis Vreeswijk (1937-1987) gjorde många fantastiska låtar och gav ut ett antal mycket hörvärda skivor. Eftersom han ständigt var i penningnöd, gav han däremellan också ut umbärliga skivor – även om de flesta av dem innehöll åtminstone några guldkorn.

Exploateringen av hans verk har fortsatt efter hans allt för tidiga död: det har kommit både samlingsskivor och nya plattor med konsertupptagningar. Till de bättre i den senare kategorin hör dubbel-CDn ”Cornelis Vreeswijk live 1981” (Vax Records 1009/1010, 2010).

Ljudupptagningen har gjorts vid konserter i Borgholm 10-11 juli 1981. Det här var en period då Cornelis åter valturnerade för Socialdemokraterna och dessutom gav ut ett par plattor på arbetarrörelsens eget skivbolag a disc. De här skivorna, ”Bananer – bland annat…” (1981) och ”Hommager & pamfletter” (1982) finns återutgivna på CD av Amigo, och de är väl värda att skaffa.

Kompet på liveinspelningarna från 1981 är detsamma som på a disc-plattorna: Conny Söderlund, gitarr, rytminstrument, munspel och sång, och Owe Gustavsson, bas. Söderlunds mästerliga gitarrspel firar triumfer redan på allra första låten på den nya konsert-CDn, ”Jag och Bosse Lidén”, det vill säga Kris Kristoffersons hit ”Me and Bobby McGee”.

Mycket känns igen från de båda a disc-skivorna:”The Bananrepubliken sång”, ”Systemblues”, ”Sist jag åkte jumbojet blues” (bra låt, fin text!), ”Blues för Almqvist” (med text av Carl Jonas Love Almqvist), den vidunderliga, smärtsamma ”Blues för Fatumeh”, Chico Barque de Hollandas fina ”Bruna bönor complet” (”Feijoada Completa”) respektive ”Hommage för Sveriges Radio” (”Vai Trabalhar Vagabondo”), ”En resa” (fritt efter Gaius Divus Julius Caesar!) och ”Till Julia” (med text av Erik Johan Stagnelius).

Men här finns mycket annat också, både en lite blekare variant av ”Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta Fröken Cecilia Lind” och en fantastisk version av Carl Michael BellmansEpistel nummer 43: Till Ulla Winblad skriven vid ett ömt tillfälle”. Värda att nämna på den första CDn är också till exempel ”Polarn Per på socialen” och ”Digital reggae (Systemblues)”.

Den andra av de två CDna fullkomligt vimlar av bra material: ”En halvböj blues”, ”Rörande min harpa”, ”Jultomten är faktiskt död”, ”Deirdres samba”, ”Visa vid Nybroviken”, ”En visa till Veronica” med flera.

Jag minns att Socialdemokratiska kvinnoförbundet hade en del problem med utgivningen av en del sånger, där man kunde ha synpunkter på hans sex- och kvinnosyn; på samma sätt kan man hos Cornelis hitta låtar som är, vad ska vi säga, drogliberala. På så sätt liknade medborgare Vreeswijk den Bellman han också mästerligt tolkade.

Men vi får ta honom som han var – och han var en av de största genom tiderna i svensk viskonst.

6 kommentarer

 1. Både den senaste live-plattan och de två skivorna på a disc finns på spotify. Plus mycket annat med Cornelis. Har du skaffat spotify Enn?

  Comment by Erik Laakso — 2010 03 01 22:17 #

 2. Till Erik Laakso: Jag är en sån där som vill stödja utgivning av bra skivor och deras åtkomst i skivaffärerna, så jag köper massor av CD där. Dessutom vill jag ha tillgång till mapptexterna.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 01 22:19 #

 3. Det fina med Spotify är att man faktiskt stöttar artisterna genom att betala för sig. Dessutom är det ett suveränt komplement till de fysiska skivorna för man kan provlyssna på dem innan man eventuellt vill köpa dem.

  Comment by Erik Laakso — 2010 03 01 22:28 #

 4. Jag gillar de flesta av Cornelis låtar, men att en del av dem andades drogliberallism var kanske inte så konstigt. Narkomaner och alkoholister brukar inta den ståndunkten – av någon underlig anledning. Dessutom förefaller det ju inte osannolikt att hans drogliberalism förorsakade hans för tidiga död, eller delvis förorsakade den.

  Comment by Kerstin — 2010 03 02 2:46 #

 5. The Bananrepublikens sång, som du nämner Enn, är ännu rykande aktuell. Jag råkar faktiskt precis ha bloggat om denna ”minor classic” i Cornelis fatabur – apropå ”det nya arbetarpartiets” klädkod. Läs gärna, länken är:
  http://christiandahlgren.wordpress.com/2010/03/05/bananer-utan-slips/

  Comment by Christian Dahlgren — 2010 03 05 19:43 #

 6. Till Christian Dahlgren: Tack för länken, även om den inte var omedelbar.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 05 22:14 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^