Melodikrysset nummer 8 2010

27 februari 2010 11:39 | Musik, Ur dagboken | 14 kommentarer

Jag kan inte påstå att jag hade några stora svårigheter med att lösa dagens melodikryss.

Visserligen kunde jag inte den spanska titeln på sången som Enrique Iglesias sjöng, men visst var det honom vi hörde.

Inte heller är jag förtrogen med vad Martin Stenmarck sjunger, men redan innan jag fick titeln, ”1000 nålar”, hade jag med ledbokstävernas hjälp listat ut, att det var han som sjöng.

Jag kan tänka mig att fler hade problem med att identifiera ”Kom, kom, kom till smörgåsbordet”, den som skulle ge oss ordet äta. Den skrevs av Helge Lindberg och Gösta Stevens men var, vad gäller melodin, egentligen en berarbetning av ”Björneborgarnas marsch”, och sjöngs in av Eric Gustafson.

Resten var rena promenaden, allt ifrån Andrew Lloyd Webbers ”Don’t Cry For Me, Argentina” ur ”Evita” (1978) till Doris Days hit från 1958, ”Everybody Loves a Lover”, som samma år blev hit här i Sverige med Siw Malmkvist, nu med den fjompiga titeln ”Den som glad är”.

Av dagens många melodifestivalare hade jag svårast att komma ihåg ”Med hjärtat fullt av ljus”, som 2009 sjöngs av Shirley Clamp. Jag har kollat att låten heter som ovan, men nog tycker jag att jag hör Shirley sjunga ”Med hjärtat fyllt av ljus”.

Urlätt var det däremot att identifiera dagens första låt, ”La Voix”, som Malena Ernman vann med 2009 och sen fick en obegripligt dålig placering med i Eurovision Song Contest.

Också ”Dover Calais” från 1986 är en sån där melodifestivallåt, som är lätt att komma ihåg. Den sjöngs av Style, det vill säga Gigi Hamilton, Tommy Ekman och Christer Sandelin – det var de båda killarna i gruppen som gjorde låten.

Schlagertycke, det vill säga lätt att fästa sig i musikminnet, hade också ”När vindarna viskar ditt namn”, som Roger Pontare sjöng 1994.

”Klar som en stjärna” hade jag aldrig tidigare hört, men jag kunde genast höra att det var Nordman som sjöng, hörde också att låten hade en omisskännlig ton av Py Bäckman.

Som framgår av föregående inlägg, är jag ingen vän av vintern, allra minst en vinter av det slag vi nu har. Alltså var det en lisa att åter få lyssna på Povel Ramel i Birger Sjöberg-pastischen ”Sommartrivialiteter”, stilenligt ackompanjerad på luta.

PS Ser att jag hade glömt att redovisa svaret på en fråga. Vi hörde Spotnicks göra en engelskspråkig version, ”What a Night For Love” av Tomas Ledins hit från 1977, ”I natt är jag din”.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

14 kommentarer

 1. Hej!
  Lite retfullt var det allt att du hade glömt den enda låten som jag inte kunde, nämligen vågrätt 13 Spotnicks What a night of love, ett ord ur svenska texten, det kan ju vara vad som helst av min, din,sin. Kanske någon annan har kommit på det.

  Comment by Vendla — 2010 02 27 12:02 #

 2. Till Vendla: Jag kom själv på att jag hade glömt den och har nu bättrat mig: Det vi hörde var en englskspråkig version av Tomas Ledins ”I natt är jag din”.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 27 12:07 #

 3. Missade första halvtimmen och kan man ta den på snabbgenomgången så är det kanske lite för lätt.

  Skickar lite varma sommarhälsningar å ditt håll från Sydney där jag bor och hoppas att vintern snart släpper sitt grepp om er.

  Comment by Erik Ferrari — 2010 02 27 12:08 #

 4. Hej Enn…..
  Var tog svaret med ”the Spotnicks” vägen? Det var det enda svaret jag inte kunde fast jag är en stor fan av dem. Hoppas på att DU hittar det som du gör med allt annat.

  Mvh Sonja

  Comment by Sonja — 2010 02 27 12:29 #

 5. Till Sonja: Det finns ett PS tillagt om den låten nu – jag hade glömt bort den.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 27 12:45 #

 6. Hej!
  Idag klarade jag krysset helt på egen hand utan hjälp av dottern, som inte hade tillfälle att lyssna idag. Du är trött på snön säjer du, men hur tror du att vi har det i Skåne där det regnar varannan dag för att det skall få plats med mer snö för här regnar och snöar varannan dag. Har inte haft barmark här sedan mitten av december. Har jag aldrig varit med om i mitt 65-åriga liv. Vet du förresten hur man kan se att en snögubbe är från Skåne? Jo den har paraply!!!! Ha’ en bra dag och lyssna på Melodifestivalen, så att du har svar till nästa års Melodikryss. Hälsningar Stina

  Comment by Stina — 2010 02 27 13:04 #

 7. Jag tycker din blog är jättebra men det är din biografi jag vill kommentera.
  Hur kan du, född i Sovjetunionen uppvuxen i det socialdemokraiska Sverige fortfarande hålla fast vid socialismen. Du som är så intelligent borde väl inse att socialismen är totalt fel.
  Alla fullskaleexperiment har ju misslyckats. Sovjet, Kuba, Sverige mfl.
  Du som är så intelligent borde gå över till Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

  Hälsningar
  Arne Nilsson

  Comment by Arne Nilson — 2010 02 27 20:47 #

 8. Till Arne Nilsson: Jag är inte född i Sovjetunionen utan i den fria republiken Estland.

  När jag, som flyktingbarn, sen växte upp i Sverige, insåg jag, att den svenska socialdemokratiska modellen är det bästa samhälle mänskligheten har försökt skapa. Jag har inte ändrat uppfattning.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 27 21:28 #

 9. Men Doris Daylåten då…?

  Comment by Jelly — 2010 02 28 0:58 #

 10. Sorry… läste blogg för slarvigt. = )

  Comment by Jelly — 2010 02 28 1:01 #

 11. Hej Enn!
  Shirley Clamps låt heter som du tycker att du hör att hon sjunger – Med hjärtat fyllt av ljus! Har kollat hennes hemsida.

  Comment by Susanne — 2010 02 28 23:54 #

 12. Till Susanne: Det egendomliga är att båda varianterna – fullt respektive fyllt – förekommer, om man googlar på den här låten. Jag är nästan bombis på att Eldeman sa ”fullt” och jag följde alltså honom. Men jag är ännu mera bombis på att Shirley Clamp själv sjöng ”fyllt”.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 01 10:22 #

 13. Liten rättelse gällande Roger Pontare. Han vann visserligen MF 1994 men då med låten Stjärnorna, tillsammans med Marie Bergman. När vindarna viskar mitt namn vann han med 2000.

  Comment by Jannicke — 2010 03 01 21:10 #

 14. Till Jannicke: Tack! Ibland blandar jag ihop mina anteckningar med fakta hämtade från nätet.

  Comment by Enn Kokk — 2010 03 01 22:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^