Möte med FiB-folket

10 mars 2007 17:48 | Media, Politik, Prosa & lyrik | 1 kommentar

I Aktuellt i politiken nummer 1 1983 (13 januari) berättar jag om ett möte i slutet av 1982 med gamla FiBare:

FiB-folket möttes igen

För tjugo år sen las legendariska gamla Folket i Bild i graven – den såldes till Åhlén & Åkerlund och blev FiB-Aktuellt. I december möttes i ABF-regi gamla FiB-vänner med chefredaktör Ivar Öhman i spetsen på Täljöviken. Syftet var inte bara att ventilera minnen utan också att förbereda 50-årsjubileet 1984. (Folket i Bild startades 1934.)

Bland deltagarna fanns fullt med gamla ombud och centralombud, till exempel Sigurd Elgh från Ljusne, Vilma Englund från Älvdalen, Sven Palm från Eskilstuna, Sixten Johansson, centralombud från Sundsvall, och hans ombud i Juniskär, Enn Kokk.

Där fanns också redakiktionella medarbetare och förlagsfolk och författare och folkbildare: Tor Bergner (som också underhöll), Per Anders Fogelström, Helmer Grundström, Hans Haste, Sven Jerstedt (som forskar i FiBs historia och hade åtskilligt att berätta), Ivar Ivre, Inge Johansson, Ragnar Lassinantti, Harry Levin, Birger Norman, Mats Rehnberg, Sven Rådberg, Anne Marie Rådström, Johan Sjödin, Axel Strindberg med flera.

Även FiB-ombudet Nils G Åsling deltog flitigt i meningsutbytet. Det gjorde också hans partikamrat Knut Nilsson.

* Saknades av alla gjorde eldsjälen och affärsgeniet Einar Ebe, om vilken Ivar Öhman yttrade: ”Jag ger mig fan på att om Ebe hade levat på Mose tid, så hade han sålt stentavlorna i 1.000 exemplar.” Seminariet sände blommor till den sjuke Ebe.

Ivar Öhman berättade FiB-minnen. Om sitt första möte med FiBs grundare, legendariske Kalle Kilbom (som just då var i färd med att slänga ut en tecknare som hade skojat lite vårdslöst om rysk kaviar). Om den äventyrliga ekonomin. Om folkböckerna (Jan Fridegård blev till exempel bokmiljonär genom FiB) och om FiB-författarna inklusive deras sociala liv och vänskaper som Öhman drogs med i: Helmer Grundström och Albert Viksten jagade, Vilhelm Moberg och Artur Lundkvist spelade fotboll och så vidare.

Från FiB-redaktionen, som skulle spegla svenska folkets vardag, berättade Öhman om hur reportern Anne Marie Rådström för första gången i sitt liv och fullt påklädd besökte nudistlägret på Ingarö. Fram stegade en naken man och bugade sig: – Mitt namn är Andersson, FiB-ombud.

1 kommentar »

RSS-flöde för kommentarer till det här inlägget.

 1. ABF-huset, Sveavägen 41 är placerad på kartan!

  ABF-Stockholms chef Göran Eriksson har fyllt 60 -år. Grattis!

  ABF-huset på Sveavägen 41 har arbetat målmedvetet under början av 1990-talet med föredrag, debatter och seminarier. ABF samarbetar med ett antal organisationer och föreläsare. Jag har själv fått föremånen att föreläsa och leda debatter på ABF-huset (Fd ledamot i ABF-Södermalms avdelning). Jag brukar besöka ABF-huset cirka 5-6 gånger per termin, senast idag när Ordfront arrangerade en debatt om media, med bl a journalisten Anna-Lena Lodenius, Maria-Pia Boethius och Olof Kleberg.

  Den fd utbildning- och kulturministern Bengt Göransson har haft ett finger med i spelet när det gäller ABF-husets verksamhet från 1991-92
  och framåt. Daniel Suhonen har också gjort förtjänstfulla insatser när det gäller att flytta fram ABF-husets position som en ledande arena: föredrag, debatter och seminarier.

  Det kanske bara är en tidsfråga när moderaterna vill skära i anslagen för folkbildning.

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 03 10 19:07 #

Lämna en kommentar

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^