Melodikrysset nummer 7 2010

20 februari 2010 11:47 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Jag har varit dunderförkyld och är fortfarande inte helt återställd. Efter en ganska orolig natt med alldeles för lite sömn har jag ändå lyckats knäcka dagens melodikryss, vilket tyder på att det inte var alltför svårt.

Fast vad som är svårt varierar ju från person till person.

För min del – jag är snart 73 år – är jag inte så hemma på den allra senaste popmusiken, men jag försöker ändå hänga med. Och som tur var gick de två frågorna av det slaget in i varann, vilket var till hjälp.

Darin (med efternamnet Zanyar) tyckte jag mig känna igen rösten på, och när jag sen kunde googla på låten, ”Viva la vida”, fick jag min gissning bekräftad.

Slutet på hans för- och artistnamn fick mig också att gissa att den som sjöng ”I Won’t Cry” hette Elin, och googlekontroll visade sen att det här rörde sig om Elin Lanto.

Annat, som andra kan tänkas ha fått kämpa med, var inte så svårt för mig. Naturligtvis tror jag att de flesta visste att ”Längtan till Italien” skrevs av Birger Sjöberg, men vem var det som sjöng den tillsammans med Ove Engström? För mig var det här inte så svårt, eftersom jag känner till både Ove och Ulla Roxby, som han ofta har sjungit tillsammans med.

Däremot var det väl, för att fortsätta med den klassiska visrepertoaren, knappast någon som missade att vi i dag fick höra Evert Taubes ”Brevet från Lillan”.

En klassiker, fast i en annan genre, operett, är ”Viljasången”, som hör hemma i ”Glada änkan” (1905) av Franz Lehár (musik) och Victor Léon + Leo Stern (libretto).

Också schlagervärlden rymmer sina klassiker. Utan tvekan är ”Sånt är livet” en av dem. Att Anita Lindblom här sjöng den på engelska (”You Can Have It”) kan inte ha förvillat någon.

Ett härligt schvung finns också i zydecon ”My Tu Tu” med Queen Ida, sång och dragspel. Jag har henne på skiva, gillar henne.

Av Beatles har jag rubbet på skiva, då förstås också deras, det vill säga Paul McCartneys, ”Yesterday”.

Också dagens hela tre barnmusikfrågor handlade om idel klassiker.

Den första av dem var Alice Tegnérs ”Sockerbagaren”, den som börjar ”En sockerbagare här bor i staden…”.

Anna Maria Roos var det som till en traditionell melodi skrev sin ”Tre små gummor”, de som ”skulle gå en gång till marknaden uti Nora”.

Den tredje och sista barnvisan torde ha vållat mer besvär än de båda andra. Jo visst var det lätt att känna igen ”Törnrosa var ett vackert barn”. Men vem sjöng? Jo, det var Rolf Lassgård, mer känd från helt andra sammanhang.

Musik ur en barnfilm fick vi dessutom också höra. Den var hämtad ur Walt Disney’s filmatisering av ”Pinocchio”; melodin hette ”Bara vissla”. Ursprungligen hette den ”Get a Little Whistle” och skrevs av Leigh Harline och Ned Washington.

Och då är det väl dags att avsluta med dagens vuxenfilm, en James Bond-film – vad väntade ni av Anders Eldeman? Den här, ”Goldfinger”, finns även bland mina VHS-filmer, så det var inte allt för svårt för mig att komma på att ledmotivet i filmen sjöngs av Shirley Bassey.

Snart bär det i väg till Stockholm, för försenad födelsedagsfest hos sonen, Matti. Av mig kommer han att få presenter med musikanknytning – musik är ett intresse vi delar.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Hejsan Enn!
  Denna gången var vi rörande överens utom när det gällde Ulla Roxby som jag aldrig hört talas om!
  Jag höll på Ulla Sallert då det var en skolad röst, men Ulla var ju givet.
  Kul att läsa din blogg och inte minst dina funderingar över och på Melodikrysset.

  Krya på dig

  MVH
  Håkan Dahlén i Sävsjö

  Comment by Håkan Dahlén — 2010 02 20 12:16 #

 2. Tack så mycket! Svårt kryss idag.

  Comment by Helena — 2010 02 20 12:29 #

 3. Hej!
  Bara några små titelkorrigeringar: ”You can have him” (I don’t want him), ”Don’t mess with my toot toot”, ”Give a little whistle”.

  Jag kan inte höra ”Yesterday” utan att i andanom höra Gunnar Svensson sjunga ”Gäss te’ dej”. Kanske borde någon göra en annan svensk version.

  Vintern har varit alltför lång och sommar’n kommer med jättesprång (hoppas vi).
  Till dess, krya på dig!
  H-r

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2010 02 20 15:21 #

 4. Själv kan jag inte höra Yesterday utan att tänka på en ungefär femte omstartslåt ”Häst te’ dej” ur farmisspexet Den trojanska jästen från hösten 2003 som handlade om det trojanska kriget och hur Menelaos skulle få tillbaka sköna Helena från prins Paris. Enligt spexet kom gudinnan Hera på idén att den svenske apotekarstudenten Viking, på utbyte i Grekland, skulle ge en häst i kärleksgåva till den trojanska apotekarlärlingen Astra, (eftersom en häst är alla flickors högsta dröm)och det gav Akilles idén till det som vi känner till som den trojanska hästen, och efter ett antal omstarter kom så textraden till Menelaos: ”Häst te’ dej, nu så ger ja’ e’a häst te’ dej, så att du kan ta tillbaks din tjej…”

  Hur det slutade? Ja, hur kan det annat sluta när studenter från Sverige är inblandade? Prins Paris med entourage fick hembränt av Viking (som Viking fått med sig från farfar hemma i Dalarna) och blev blinda och Helena kom på bättre tankar och kom tillbaka till Menelaos. Hästen måtte ha fungerat för Astra blev kär i Viking och följde med honom tillbaka hem till Sverige.
  Så det kan gå :)

  Comment by Ina — 2010 02 20 18:32 #

 5. Kan inte låta bli en kommentar till kommentaren vad gäller spexet, eftersom det är en (ofta av journalister) spridd vanföreställning:
  Man kan inte bli blind av hembränt.
  Det är träsprit man blir blind av. Träsprit blir inte resultatet när man hemma bränner/destillerar mäsk, det blir (illasmakande) dricksprit (etanol). Däremot kan träsprit (Metanol, från t ex en industri) säljas svart som dricksprit, och det är det som är risken med svartsprit.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 02 20 20:12 #

 6. Till Håkan Dahlén: Nu råkar jag känna till att Ove Engström i åratal har turnerat med och gjort mängder av skivor tillsammans med Ulla Roxby, så det skulle förvåna mig mycket, om det inte var hon.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 20 22:04 #

 7. … och dessutom är det hans hustru.

  /Gunnar

  Comment by Gunnar — 2010 02 20 23:04 #

 8. Till Stefan H: Tack för korrigeringarna – jag hade lite bråttom i dag, eftersom jag skulle i väg på sonens födelsedagskalas.

  I fallet Queen Ida är det dock ofta svårt att tyda hennes franskengelska – det är lätt att ta miste om man går på uttalet.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 20 23:32 #

 9. För de som inte kom på namnen: ”Darin & Elin”, fanns hjälp att få direkt efter att Melodikrysset var slut. Då påannonserades nämligen ett program, där bl a dessa 2 skulle sjunga. Dessutom skulle båda uppträda med var sitt nummer i Melodifestivalen som sändes från Göteborg.

  Comment by Anita Buday — 2010 02 22 19:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^