Melodikrysset nummer 6 2010

13 februari 2010 12:02 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 6 kommentarer

Med tanke på att alla melodikrysslösare säkert inte har haft en helnykter fredagskväll, kan det te sig djärvt av Anders Eldeman att spela H C Lumbyes ”Champagnegaloppen” relativt tidigt på lördagen. Men blev det nu inte för mycket i går kväll, klarade väl de flesta att skriva in champagne i krysset.

Även om påföljande låt, den med Electric Banana Band, också den kunde föra tankarna till försäljning av starka drycker, handlade den inte om Taxfree utan hette ”Taxfri”.

Därmed är vi inne på sådant som barn lyssnar och tittar på.

Astrid Lindgrens ”Mio min Mio” försågs, när den filmades, med musik skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Också ”Peter Pan” var ursprungligen en bok, skriven av engelsmannen J M Barrie; jag har för övrigt för inte så länge sedan sett en teaterversion av den på Uppsala stadsteater. Men som allt Walt Disney har lagt sin hand vid har också ”Peter Pan” av dagens yngre generationer börjat uppfattas som en disneyfilm plus en rad bilderböcker med bilder ur filmen.

Och då kan vi väl ta ytterligare en film, fast för vuxna. I ”Klockorna i Gamla stan” sjöng Edvard Persson ”Åh, Gamla stan”.

Mer klockor: om ur sjöng också Povel Ramel i ”Det är de små, små detaljerna som gör det”. Har ni förresten hört hans snapsvisa, en av de kortaste och bästa:

Vi äter inte klockor
men dricker gärna ur!

En annan kär gammal bekant var Lasse Dahlqvist-melodin ”Hallå du gamle indian”, som här skulle ge pluralen indianer.

Ytterligare en kär gammal bekant, fast inte svensk, var beatleslåten ”Can’t Buy Me Love”, skriven av John Lennon och Paul McCartney.

Jag har ett relativt gott melodiminne, men efter förra lördagens första deletapp i Melodifestivalen kunde jag konstatera, att samtliga bidrag hade fallit ur mitt minne redan dan därpå. Och mer generellt är det väl så att många av låtarna i melodifestivalerna saknar det som utmärker en schlager, förmåga att haka sig fast i melodiminnet. Ett exempel, från 2007, gavs i dag, ”When the Night Comes Falling” med Sebastian. Hade inte Eldeman sagt att den var med 2007, hade jag aldrig kommit på att jag hade hört den förut.

Tomas Ledin gör naturligtvis bätte låtar – ”500 dagar om året” är en av dem – men det betyder inte att jag är någon Ledin-fan heller. Snyggt men lite för utslätat tycker jag ofta.

Lasse Berghagen är ojämn, men ibland får han till det riktigt bra. En kul sak var sången om flirtige Knut, den som börjar ”Jag heter Knut…”.

Sen var det bara ett frågesvar kvar att redovisa. Vi fick höra på Beyonce (Beyoncé Knowles) i ”Hey LoHalo”.

Då är det väl dags att gå till Konsum och handla lunchmat. Middag ska vi äta ute. Vi ska först gå på eftermiddagskonsert i Musikens hus, och sen ska jag bjuda hustrun på en uppskjuten bröllopsdagsmiddag på fisk- och skaldjurskrogen Hambergs.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag,

6 kommentarer

  1. Hej och tack för en trevlig blogg!
    När jag känner mig osäker på något i melodikrysset brukar jag alltid titta in här!=)
    Vill bara komma med en liten rättelse, Beyonces låt heter ”Halo” och inget annat.
    Mvh Madelene

    Comment by Madelene — 2010 02 13 12:20 #

  2. Bra snapsvisa där, kort och koncis – sånt gillar jag!
    Idag ska jag se Björn Skifs och hans nya show/konsert på Cirkus. Det blir grejer, det! Han är så himla bra – och tänk så länge han har hållit på, och är definitivt still going strong.
    Ha det så trevligt på er konsert i e m!

    Comment by maggan — 2010 02 13 12:29 #

  3. Till Madelene: OK, jag rättar.

    Comment by Enn Kokk — 2010 02 13 12:40 #

  4. Hej, jag hamnade på din blogg när jag sökte efter en ”eventuell” DVD med The Weavers och Pete Seeger. Det har alltså inget att göra med dagens blogg (nog för att jag för det mesta alltid sitter och försöker lösa melodikrysset :-). Jag har nu suttit i drygt en timme och bloggat för att försöka hjälpa min bror som för cirka 20 år sedan hade ett VHS video band med dessa artister. Vi tyckte båda att den måste ju ha givits ut på en dvd så jag satte mig för att leta, men ikke! Så hittade jag denna blogg med massor om Pete Seeger, så då tänkte jag att jag kunde fråga dig om du vet om det finns någon dvd att få tag på. Med vänliga hälsningar från
    Gun i Umeå

    Comment by Gun — 2010 02 13 20:49 #

  5. Hej, Gör en ”comeback” på din trevliga sida. Har besökt den under några år för att användas som facit till melodikrysset när jag och min mor har varit osäkra på något svar. Brukar då passa på att läsa något annat som du skrivit, och det är alltid lika intressant.
    Nu är det ett par veckor sen sist. Min mor fick en allvarlig stroke på julafton och blev så skadad att hon dessvärre aldrig mer kommer att kunna deltaga i mitt kryssande. Det var vår lördagstradition som plötsligt försvann och det har varit för tungt att ens tänka på att slå på radion på lördagarna.
    Men idag tänkte jag att jag kanske skulle försöka, trots att jag fick klara mig ensam. Och tänk, jag lyckades. Efter en kontroll på din sida så visade det sig att det hade gått bra. Nu ska jag se till att hålla vår tradition levande. Med tiden kommer det att bli ett fint minne av när vi var två som kryssade. Tack för din trevliga sida. Hälsningar Gunilla i Helsingborg

    Comment by Gunilla Ohlsson — 2010 02 13 22:39 #

  6. Till Gunilla Ohlsson: Tråkigt det där med din mamma – men så här nyckfullt är ju livet.

    Mina melodikrysskåserier på lördagarna har fortfarande otroligt många läsare – och många av dem gör som du, läser också andra texter som jag har skrivit.

    Melodikrysslösarna är ett stillsamt släkte i bloggosfären: de flesta känner inget behov av att skriva kommentarer, och gör de det, handlar det oftast om uppmuntrande tillrop eller vänliga påpekanden. De är med andra ord resonliga människor. Ibland önskar jag att de oförsonliga och obildbara typer som ibland också skriver kommentarer på min blogg (då förstås i andra ämnen) kunde lära sig något av tonen i kommentarerna till Melodikrysset.

    Comment by Enn Kokk — 2010 02 14 12:28 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^