Om jämlikhet i Tvärdrag

9 februari 2010 12:07 | Media, Politik | 4 kommentarer

Ett nytt välmatat nummer av Tvärdrag har kommit ut. I fokus står vetenskap, men numret knyter också påpassligt an till den jämlikhetdebatt, som har brutit ut med anledning av att Richard Wilkingsons och Kate Picketts bok ”Jämlihetsanden – Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen” har getts ut på svenska av Karneval förlag. Tvärdrag publicerar ett något redigerat utdrag ur boken.

Boken recenseras också av Walter Korpi under rubriken ”Jämlikhetsande utan fotfäste”. Rubriken är ingen kritik av slutsatserna i boken utan en varning för att de nordiska länderna, hos Wilkingson och Pritchett i många avseenden hittills föregångsländer i fråga om jämlikhet, håller på att lämna sin framgångsrika, jämlikhetspräglade välfärdsmodell.

Jag citerar Korpi:

”I Sverige krympte ojämlikheten i hushållens inkomster kraftigt efter 1946 och nådde sin lägsta nivå 1980. Det året blev vändpunkten. Därefter har ojämlikheten i inkomster ökat kraftigt i Sverige liksom i andra västländer. Ledarna för storföretagen är där en av de starkaste intressegrupperna. LO-ekonomenerna har visat att att medan inkomsten som vd i stora svenska företag 1950 motsvarade 26 industriarbetarlöner, hade skillnaden fram till 1980 krympt till 8 årslöner. Därefter har vd-lönerna stigit som ballonger mot höjden, och genomsnittet 2007 motsvarade inte mindre än 51 industriarbetarlöner.”

Korpi anlägger också ett europeiskt perspektiv:

”EMU har mycket låg inflation som det enda målet för politiken. Regelverket för den politiska kampen i Europa har därmed förändrats. Vad som under efterkrigstiden var den europeiska socialdemokratins styrkebälte, att kunna garantera låg arbetslöshet, har därmed försvunnit. Europas socialdemokratiska partier irrar nu runt utan att hitta fotfäste.”

Åtskilligt annat vore värt att citera, både ur den här artikeln och ur andra ariklar i ”Tvärdrag”. Men varför inte prenumerera och läsa själva? ”Tvärdrag” är i dag arbetarrörelsens utan konkurrens viktigaste och mest läsvärda debattidskrift, och det kostar löjligt lite att få hem den i brevlådan.

Prenumeration helår (sex tjocka nummer) kostar 100 kronor. Sätt in pengarna på Tvärdrag, bankgiro 5676-4822. Glöm inte att skriva ditt eget namn och din egen adress på talongen!

4 kommentarer

 1. Har inte Europas socialdemokrater upptäckt det växande ”proletariatet” – de arbetslösa? ;)
  Ska genast prenumerera på Tvärdrag :)

  Comment by Eva — 2010 02 09 13:10 #

 2. Denna kommentar berör kanske inte själva inlägget så mycket, men jag vill tacka dig Enn för att du delar med dig av dina tankar här på bloggen. Har lurat i skuggorna ett tag och läst igenom många av dina inlägg (inte i närheten av alla dock). Vad jag gillar med både dig och många av dina ”trogna” som kommentarar är den koncilianta tonen i frågor rörande politik. Det tycks mig svårare och svårare att hitta bloggar av människor som fortfarande anser att ett reflekterande samtal är mer lyckat än en ripost.

  Än tycks det finnas hopp om mänskligheten ;)

  Comment by Gabriel — 2010 02 10 13:11 #

 3. Till Gabriel: Tack! Jag försöker upprätthålla en resonerande och anständig ton i mina inlägg här på bloggen. Jag argumenterar naturligtvis utifrån mina egna värderingar, men jag har ingenting emot invändningar och tycker att man kan ge skäl för och emot olika ståndpunkter utan att ta heder och ära av varann.

  Comment by Enn Kokk — 2010 02 10 17:01 #

 4. Bra Enn, nu fick jag en vänlig knuff i ryggen, ska genast prenumerera på Tvärdrag!

  Comment by Eva Swedenmark — 2010 02 13 0:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^