Melodikrysset nr 8 2007

26 februari 2007 16:29 | Barnkultur, Film, Musik, Politik | 8 kommentarer

En mängd saker har hindrat mig från att lösa melodikrysset förrän nu, vilket alltså har skett med hjälp av webbradion. I lördags åkte vi tidigt hemifrån för att vara med om årsmöte med Helga Henschens Vänner plus seminarium med åtföljande middag i Wendela Hebbes hus i Södertälje. Sen gick större delen av söndagen åt till planeringsmöte med oppositionsgruppen (s+v+mp) i kulturnuämnden, vilket genomfördes här hemma hos mig; Birgitta bjöd på läcker lunch, hemgravad sik. Ända sen i fredags har jag dessutom varit förkyld, värst i går kväll (söndag).

Men nu kände jag mig äntligen i form för att ta ett nappatag med krysset, och jag tror att jag har lyckats, även om där som vanligt fanns en del musik, som inte precis är min.

Dit hör till exempel Paris Hilton med ”Stars Are Blind” och Spice Girls med ”If You Wanna Be My Love”. Och det var uteslutande med hjälp av ledbokstäverna jag kom på att låten från Eurovision Song Contest 1978 kom från Israel. Därefter googlade jag och fick veta, att de som sjöng hette Moti Giladi och Sarai Tzuriel och att deras låt hette ”Yavoh Yom”.

Däremot är det ju lätt att komma i håg fjolårets vinnare av Eurovision Song Contest, Lordi från Finland med ”Hard Rock Hallelujah”.

Självklart identifierade jag med lätthet Gabriel Jönssons och Gunnar Turessons ”Flicka från Backafall”, där det förekommer en yr ollonborr.

Jag är väl också i rätt ålder för att minnas Bröderna Djup, som alltid brukade ha lien med sig på scenen.

Till mitt så att säga självklara popmusikkunnande hör ”Hotel California” med Eagles, vilket skulle ge Californien – av ledordet ”Backafall” att döma tydligen skrivet med C, fastän Eldeman efterlyste den svenska formen, som rimligen borde vara Kalifornien.

Eftersom jag inte är helt borta på svensktopp heller, kom jag naturligtvis i håg Anna Books ”ABC”, i vars text det bland annat talas om biologi.

Och skulle jag inte känna igen musiken till ”Ronja Rövardotter”? Jag har ju tidigare skrivit om både boken och filmen (se under Kulturspegeln, Barnkultur).

Vidare: jag är gammal nog att vara uppvuxen med hawaiimusik, och jag hade därför inga svårigheter att komma på titeln ”Aloha oe”. Att den skrevs 1878 av drottning Lili’uokalani har jag däremot lärt mig i dag, på Google.

Jerome Kern är det som har skrivit ”The Way You Look Tonight”, som här sjöngs av Rod Stewart.

Bland det jag för min del fann lätt fanns ”Jag hade en gång en båt”, Cornelis Vreeswiijks svenska version av ”Sloop John B”, ursprungligen en karibisk traditionell sång, som har sjungits in av The Weavers, The Kingston Trio och The Beach Boys.

Jag hade en gång en båt

Svensk text: Cornelis Vreeswijk
Musik: karibisk trad (”Sloop John B” / ”Wreck John B”)

Jag hade en gång en båt
Med segel och ruff och köl
Men det var för länge sen, så länge sen
Svara mig du
Var är den nu?
Jag bara undrar… Var är den nu?

Jag hade en gång en dröm
Jag trodde att den var sann
Så väcktes jag ur min sömn och drömmen försvann
Svara mig du
Var är den nu?
Jag bara undrar… Var är den nu?

Det fanns en gång en soldat
Han kysste sin mor farväl
Han sa till sin flicka: Du, jag kommer igen
Svara mig du
Var är han nu?
Jag bara undrar… Var är han nu?

Det fanns en gång en stad
I parken där lekte barn
Så släppte man ner en bomb och staden försvann
Svara mig du
Var är den nu?
Jag bara undrar… Var är den nu?

Jag hade en gång en båt
Jag drömde en dröm en gång
Men det var för länge sen, så länge sen
Svara mig du
Var är dom nu?
Jag bara undrar… Var är dom nu?
Jag bara undrar… Var är dom nu?
Jag bara undrar… Var är dom nu?

Veckans fråga inom den klassiska musiksfären tror jag många tyckte var svår. Namnet på kompositören är emellertid Carl Orff, inte David Orff som jag först råkade skriva; jag var nämligen svårt förkyld, när jag löste veckans melodikryss.

Det senare ledde till att jag också missade att redovisa ett svar, som jag klarade lätt som en plätt: Det var Noice som framförde ”En kväll i tunnelbanan”. Noice har inte precis hört till mina favoriter, men jag har en dotter som var i rätt ålder, när dom var poppis.

***

Har du med hälp av Google hamnat här i ditt letande efter något svar i det allra senaste melodikrysset, föreslår jag, att du antingen går direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller trycker på Blog ovan och sen bläddrar dig ner till aktuell lördag.

8 kommentarer

 1. Hejsan Enn.
  Kompositören heter inte David Orff utan Carl Orff vilket inte spelar så stor roll eftersom det är efternamnet det frågas efter.

  Comment by Bertil — 2007 02 26 21:20 #

 2. Till Bertil: Ja, jag vet! Jag förstår inte varför jag bytte förnamn på honom – den enda rimliga förklaringen är att förkylningen ännu inte har släppt. Jag ändrar i bloggtexten. Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 26 21:24 #

 3. Som vanligt ger du ovärderlig hjälp, men jag vill bara påpeka att du glömde en denna gång. Det var gruppen Noice med låten En kväll i tunnelbanan. Inte så svårt eftersom man redan hade N*ICE, men jag tänkte att du kanske ville veta detta ändå.
  Ha en bra vecka.
  / Mvh Kenneth.

  Comment by Kenneth — 2007 02 27 0:44 #

 4. Till Kenneth: Det måste vara den dunderförkylning jag har. Jag löste naturligtvis Noice; jag har en dotter som var i rätt ålder, när de var som mest populära. Men jag glömde helt sonika att redovisa svaret på bloggen. Jag gör det nu.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 27 11:00 #

 5. Ha, jag var till och med i deras fanclub. Och jag har fortfarande kvar vinylskivorna.

  Comment by Kerstin — 2007 02 27 19:20 #

 6. Eftersom det finns flera Kerstin som lämnar kommentarer på min blogg: det här är min dotter Kerstin.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 27 19:59 #

 7. Tack för rolig läsning varje vecka! Det är alltid lika trevligt att läsa om dina minnen och funderingar kring kryssfrågorna.

  Denna vecka sjöngs dock Israels bidrag från 1978 av Izhar Cohen och Alphabeta. Låten heter A-Ba-Ni-Bi.
  Tzuriel och Giladi sjöng sin låt Yavo Yom 1986.

  Det måste har varit en hemsk förkylning. (-:
  Bra att du har kryat på dig!

  Comment by Zita & Tomas — 2007 02 28 21:56 #

 8. Till Zita och Tomas: Dess värre har förkylningen inte släppt än.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 28 22:37 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^