Helga och Peter – bilder från ett äktenskap

26 februari 2007 11:06 | Helga Henschens Vänner, Ur dagboken | 4 kommentarer

I lördags var jag och Birgitta i Södertälje; inte ens melodikrysset hann jag med.

Det var årsmöte med Helga Henschens Vänner, och vi höll till i Wendela Hebbes hus. Jag avgick som sekreterare i föreningen, som jag var med och grundade, och hade för första gången vid ett sånt här tillfälle inga konkreta arbetsuppgifter. I stället blev jag avtackad, med en stor färgrik tulpanbukett.

Den här föreningen har utvecklat en imponerande aktivitet. Under verksamhetsåret 2006 har vi till exempel fått till stånd Helga-rummet i Hallonbergens nya kulturcenter, gett ut boken ”Fantasin och glädjen” om Helga Henschens utsmyckning av tunnelbanestationen i Tensta, i samarbete med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek samt ABF ordnat det välbesökta seminariet ”Den röda vågen” om kulturarbetarnas radikalisering under 1960- och 1970-talen, under hösten på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek haft en stor Helga Henschen-utställning, i samarbete med Stockholms stad invigt en litterär skylt över Helga på Djurgården och mycket annat.

Jag skulle vilja varmt rekommendera ett medlemskap i Helga Henschens Vänner. Sätt in 150 kronor för medlemskap 2007 – är ni två i familjen som vill bli medlemmar, tillkommer 75 kronor för den andre/den andra – på plusgiro 25 73 94-0, Helga Henschens Vänner. Uppge namn och adress och helst också telefonnummer och e-postadress; vi kommunicerar ganska mycket över nätet. Vill du veta mer om Helga Henschen, kan du gå in på hennes hemsida.

Efter årsmötet följde, i samarbete med värdsällskapet Wendelas vänner, ett av de bästa seminarier jag har deltagit i på länge, Helga och Peter – bilder från ett äktenskap. Huvudpersonerna här var, utöver Helga Henschen, författaren, konstnärern. dramatikern och filmaren Peter Weiss, med vilken Helga var gift 1943-1947. Detta äktenskap var lång ifrån någon idyll, vilket seminariet tydligt visade.

I bokform publicerade scener ur detta äktenskap förmedlades till seminariedeltagarna genom högläsning ur Helgas (Berit Skogsberg) respektive Peters (Staffan Lamm) böcker. För ytterligare perspektiv stod Helgas systerdöttrar Laila Nygren och Susanna Pertoft genom att läsa ur Helgas mors, Signe Henschens, dagbok respektive ur Helga Henschens och Peter Weiss dotters, Rebecca Weiss, specialskrivna text för seminariet. De upplästa texterna illustrerades med ljusbilder (foton och konstverk). Seminariet avslutades med ett samtal mellan ovan nämnda personer plus konstnären Eric Matteoni, som var med om det hårda arbetet att tillverka och sätta ihop Helgas berömda Daphne-skulptur i Luna-gallerian i Södertälje. Moderator och idégivare var Ami Lönnroth.

De som önskade – bland dem jag och Birgitta – kunde sen avsluta lördagskvällen med gemensam middag i Wendela Hebbes hus.

4 kommentarer

 1. Det var intressant att läsa om seminariet ni bevistade. Många intressanta personer som deltagit i genomförandet. Jag noterar namnet Ami Lönnroth. Henne träffade jag på ett internationellt ungdomsläger i England 1959. Hon var redan då mycket duktig och framåt och hade medverkat till att svenska flickor hade MYCKET gott anseende hos lägerledningen – så var ju inte fallet ute i Europa på den tiden. Jag har sett henne då och då i TV och hört henne medverka i radio, men inte träffat henne sedan dess. Om du möter henne – hälsa från mig (om hon mot förmodan skulle komma ihåg mig så kände hon mig med efternamnet Berglund).

  Comment by Kristina Strömberg — 2007 02 26 21:08 #

 2. Hej Kristina! Ami är med i styrelsen för Helga Henschens Vänner, som jag just har lämnat. Men jag kommer förstås att möta henne på våra sammankomster.

  Det var för övrigt fullt av trevliga och intressanta människor på seminariet. En som vi pratade med var kulturjournalisten Elin Clason – som jag i dag hörde i radions P1. En annan var konstnären och skulptören Lenny Clarhäll, som – liksom Helga Henschen – gjorde ett blad till den konstmapp, som gavs ut till socialdemokraternas 90-årsjubileum 1979. Det var Clarhäll som gjorde skulpturen till minneshögtiden av Ådalen 31, som jag ju tidigare har skrivit om på bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 26 21:20 #

 3. Hej Enn!
  Trevligt att du skrev om seminariet. Jag kan tillägga att Länstidningen i Södertälje idag den 1 mars har intervjuat och fotograferat Eric Matteoni och mig framför Daphne, Helgas skulptur i Lunagallerian i Södertälje. Vi antog ju ett upprop på årsmötet som riktade sig till vårt kommunala fastighetsbolag med krav på underhåll av den nedsmutsade skulpturen. Dess vd svarade vänligt att så ska ske.
  Så ber jag att få hälsa till min gamla lägerkompis från 1959. Ja det var längesen, Kristina, och vad kul vi hade i ungdomens dar! Alla smörgåsar vi bredde – open sandwiches som vår svenska specialitet hette! Kom gärna till Södertälje och bekanta dig med Wendela Hebbes Hus där jag är aktiv liksom i föreningen Helga Henschens Vänner.

  Comment by Ami Lönnroth — 2007 03 01 22:20 #

 4. Till Ami Lönnroth: Tack för meddelandet om Daphne!

  Kristina, som numera heter Strömberg, är mor till Bo Strömberg, som är gift med min och Birgittas dotter Kerstin och far till våra barnbarn Viggo och Klara.

  Världen är liten.

  Comment by Enn Kokk — 2007 03 01 22:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^