Melodikrysset nummer 4 2010

30 januari 2010 12:04 | Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

När jag öppnade bloggen i morse, hittade jag detta, som jag gärna vill vidarebefordra till mina läsare:

Hej.
Jag brukar läsa i din blogg när jag inte lyckas med krysset. Och även när jag klarat det. Tycker om att läsa hur du tänkt.
Imorgon kanske jag inte gör krysset för jag ligger på sjukhus med min son som har cancer. Under snart ett år har Gustav varit sjuk och under hösten gjordes en benmärgstransplantation. Allt såg bra ut och så sent som för en vecka sedan var vi alla rätt trygga i att han snart skulle börja skolan och orka leva lite mer som vanligt. Men så kom tumören tillbaka och den växer snabbt och Gustav har inte många dagar kvar att leva. Gustav startade en insamling till Barncancerfonden och jag vill att han ska få se att målet uppnås före han dör. Jag vet att många läser din blogg och ber dig att länka till Barncancerfonden och Gustavs insamling. http://www.barncancerfonden.se/4711
Tack.

Anna i Umeå

Just genom Melodikrysset vet jag att jag når väldigt många människor runt om i landet. Och jag tror inte att ni misstycker att jag på det här sättet vädjar till er att, liksom jag har gjort medan jag löste dagens kryss, tänka på lille Gustav, kanske också sätta in en slant på hans fond.

Från det kan steget tyckas vara långt till Melodikrysset. Men krysset slutade faktiskt i dag med ett stycke tragedi från förr i världen, Povel Ramels fantastiska text ”Varför är det ingen is till punschen?”, som här skulle ge is. Gå gärna in på Kulturspegeln, Sångtexter, om ni vill ta del av hela den svarta texten till den sången.

Ett fornt Stockholm utgjorde också fonden till en annan, men muntrare, tidsskildring, ”Kväsarvalsen”, i vilken en kvanting träder i salen in. Svaret skulle skrivas i pluralis, kvantingar.

Och för att fortsätta på linjen från förr i tiden, fast med miljön i stället förlagd till landet: Ulf Peder Olrog var det som skrev ”Resultat av plöjningstävlan”.

Till avdelningen jordbruk och trädgårdsskötsel, fast på sydligare nejder, får man väl också hänföra ”Yes We Have No Bananas”. Här efterlystes den restprodukt som blir kvar efter konsumtionen, nämligen skal.

På den antimodernistiska linjen var det också att spela ett stycke rag.

Å andra sidan förekom det även pinfärskt material i Melodikrysset – det är ju blandningen av gammalt och nytt som är utmärkande för krysset. Jag tänker nu främst på den lite mer än vanligt uppopade Magnus Carlsson, som vi i dag hörde i ”This Is Disco”.

På den ändan av låturvalsskalan hittade man i dag också Nina Persson och The Cardigans i ”Don’t Blame Your Daughter”.

Ett par melodifestivallåtar hade Anders Eldeman som vanligt tagit med i krysset.

”My Love” med Sofia Källgren från Melodifetivalen 2003 satte inga djupa spår i mitt melodiminne; jag mindes den knappast när jag nu hörde den.

Det lustiga är att jag faktiskt minns Frida med ”Upp o hoppa” i 2008 års festival. Inte för att den skulle vara musikaliskt bättre men kanske för att Frida framförde den med ett slags kroppslig utlevelse, som är svår att glömma.

Det var många svenska artister i dag, flera av dem redan nämnda.

Krysset började med att Robert Broberg sjöng sin ”Maria-Therese”, enligt min mening kanske inte någon av hans allra bästa låtar. Nå, det som efterfrågades var vad Robert sysslar med utöver att komponera, spela och sjunga: han målar också.

ABBAs ”When I Kissed the Teacher” hör väl heller inte till det allra bästa gruppen har gjort. Men här illustrerade låten åtminstone den fråga Eldeman ställde, vad som är den kvinnliga varianten av yrket i fråga: lärarinna.

En betydligt bättre låt är då Lisa Ekdals ”Vem vet?”. Inte du, inte jag stämde nog inte i det här fallet – jag tror det här var en låt som fastnade i musikminnet på de flesta av oss.

Och så slutar vi väl med en låt som kan sägas spegla min syn på den rådande årstiden: ”Jag tror, jag tror på sommaren”. Jag instämmer med Stig Olin.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Tack.

  Comment by Anna i Umeå — 2010 01 30 12:33 #

 2. Mina varmaste tankar och en stor kram till Gustav o hans familj

  Comment by Lotta Sköld — 2010 01 30 13:19 #

 3. Blev rörd av Annas mail – är själv inne på din hemsida av exakt samma anledning (melodikrysset). Självklart vill jag hjälpa till i insamlingen!

  Comment by Katarina — 2010 01 30 22:51 #

 4. Jag känner starkt med er! Har ett barnbarn som fick leukemi för fem år sedan, men som nu är frisk. Det var en tuff tid.

  Comment by Marie-louise — 2010 01 31 1:48 #

 5. Vad jag tänker på er. Tur ni har ett barn till även om det inte kan ersätta det andra många kramar

  Comment by Karin Carlsson — 2010 01 31 12:13 #

 6. Vad synd att jag hajade till och genast började tänka på insamlingsbedrägeri. Tror nu inte det i detta fallet men synd att tanken var där. Annars tack för all hjälp med krysset.

  Comment by Solweig Jansson — 2010 01 31 17:47 #

 7. Till Solweig Jansson: Märk att den här insamlingen sker inom ramen för Barncancerfonden. Mammam har också på sin blogg under en längre tid berättat om sjukdomsförloppet för sonen.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 31 21:09 #

 8. Hej,Enn!

  Tack för din fina och lärorika sida!
  Är till god hjälp när det kört ihop sig vid lösandet att melodikrysset. Men också lärorikt då det gått bra och få lite mer fakta om svaren.
  Mycket fint av dig att lägga ut länken till Gustavs insamling!
  Gick direkt in för att lämna ett bidrag till deras insamlingen. Mina varmaste tankar går till dem.
  Bästa hälsningar! Lena

  Comment by Lena Björklund — 2010 02 01 9:09 #

 9. Hej Enn!

  Det är alltid kul att läsa dina fina kommentarer,
  även om veckans kryss var en ganska lätt match.
  Robert Brobergs målande har ju förekommit även på scen. När jag jobbade på Silverdalens Pappersbruk, som nu är nedlagt, rullade jag papper som han skulle använda vid dessa framträdande.
  Hälsningar Curt.

  Comment by Curt Axelsson — 2010 02 01 15:04 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^