Medan kaffet kallnar

26 januari 2010 12:23 | Media, Politik, Teater | 6 kommentarer

Medan förmiddagskaffet kallnar, försjunker jag i en utdragen och njutningsfull tidningsläsning. I dag (26 januari 2010) är det Dagens Nyheters kulturdel som bjuder på den ena intressanta artikeln efter den andra.

Min gamle vän Björn Kumm har i dagens tidning publicerat ”Förlåt Haiti!”, en artikel som fördjupar bilden av Haitis tragedi till att omfatta också det lidandets historia bortom den katastrof vi nu ser bilder från i TV och i kvällstidningarna. Det finns nu också en länk till artikeln.

Björn hör till dem som ibland hörs av per mejl, till exempel med tips om något intressant att läsa, men det händer också att han skriver kommentarer till texter här på bloggen.

En annan gammal journalistvän, Staffan Skott, numera tillsammans med sin hustru bosatt i Storbritannien, erkänner oförbehållsamt att han inte vet hur man skriver kommentarer på bloggen. Det gjorde han senast i ett långt mejl, som innehöll åtskilligt som skulle ha platsat som kommentarer till olika saker jag har skrivit.

I dagens DN fanns en essä av honom, ”Rysslands historia”, som jag gärna vill puffa för – tyvärr finns det inte någon länk i det fallet. Skott är en rysslandskännare av rang och har själv skrivit en rad intressanta böcker om både Ryssland och kommunismen, men i det här fallet refererar han, med många drabbande detaljer, ett tvåbandsverk i ämnet skrivet av 45 ryska historiker.

Den tredje artikeln jag vill puffa för handlar om något jag själv alldeles nyligen skrev om, pjäsen om Hannah Arendt och Martin HeideggerUppsala stadsteater. Leif Zerns recension, ”Kärleken som filosofisk gåta”, publicerades först i dag, men eftersom den, utifrån samma positiva grundvärdering som min, ytterligare belyser poängerna med den här teateruppsättningen, vill jag gärna leda mina läsare vidare dit. Och det går – läs själva här!

6 kommentarer

 1. Björn Kumm känner jag från Örebro, son till nykterhetskämpen Evert Kumm, som också kämpade mot EG, Han skrev en liten bok om norrmännens motstånd mot EF, som det blivande EU då hette på norsk.

  Förutom artikeln i DN hade Björn också häromdan ett inlägg på OBS i P1 om Haitis historia.

  Läser på nätet i den tyska tidningen junge Welt att Norges regering har överfört ett belopp motsvarande 610 000 euro till Havanna. Det är avsett för inköp av medicin och utrustning till de mer än 400 kubanska läkarna på Haiti.

  Comment by Sixten Andréasson — 2010 01 26 23:53 #

 2. Till Sixten Andréasson: Också jag lärde känna Kumm den äldre. om än inte i Örebro.

  Björn, då själv i USA, lärde jag först känna genom hans många vänner på Arken, Nykterhetsvännernas studenthem. Många av dem var aktiva i den socialdemokratiska studentföreningen Laboremus, vars ordförande jag var, och där blev Björn också aktiv efter hemkomsten från USA.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 27 10:38 #

 3. http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2010/01/27/lakarna-nickedockor-som-fo/index.xml
  Gå in där och läs om Statiners negativa verkan på diabetespatienter.

  Comment by Urban Sjölander — 2010 01 27 13:30 #

 4. Tack för länken till Björn Kumms artikel om Haiti.Har nu läst den. Den är bra, men jag har en känsla av att människor som inte redan satt sig in lite i Haitis historia, inte förstår allt han skriver då han underförstår en hel del.

  Comment by Kerstin — 2010 01 29 0:47 #

 5. Till Kerstin: det är inte lätt få med allt på 6 000 tecken. Läs gärna Peter Hallwards utmärkta skrift Haiti 2004 (Celanders förlag 2007) till vilken jag skrivit ett utförligt förord. Eller kom och lyssna på Haiti-experten Mats Lundahl, antropologen Markel Thylefors och även mig själv på Latinamerika-institutet, Stockholms universitet, torsdagen 11 februari klockan 18. Välkommen!

  Comment by Björn Kumm — 2010 01 29 8:19 #

 6. Intressant artikel och bra tips på vidare läsning – Haitis historia är värd en djupdykning. Björn Kumm har för övrigt en behaglig radioröst.

  Comment by Ann Christin — 2010 01 29 17:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^