Melodikrysset nummer 3 2010

23 januari 2010 12:21 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 16 kommentarer

I dag har jag råkat ut för en ordentlig blackout – jag talar nu om V6 + V7. Jag kom inte i håg titeln på låten som spelades, men jag tror det var en ABBA-låt. I så fall heter en av upphovsmännen Benny Andersson. Den andra delen av fråga förstod jag inte riktigt, men vad jag kunde begripa efterlystes en engelsk grupp, vars namn i direkt översättning blir ett ”fenomen”. The Shadows går in, och i så fall skulle svaret bli skuggor. Dess värre vet jag inte om de har spelat in något av ABBA. /Låten var hämtad ur Chess och har spelats in av The Shadows, så de svar jag angav blev ändå korrekta./

Veckans Evert Taube identifierade jag också, först utan att komma på vistiteln. Men det måste ha varit ”Himlajord”, eftersom landet som efterlystes måste bli Australien.

Dansband ligger utanför det jag brukar lyssna på, men det började i dag med ett sådant, Arvingarna, som spelade ”Kärlek överallt”. Det bästa med Arvingarna var att gruppnamnet gav en massa ledbokstäver.

Det hjälpte mig till exempel att komma på att den som sjöng ”Have You Ever Really Loved a Woman” var Bryan Adams. Fast det hade jag nog klarat ändå.

Ännu lättare för mig var det att klara frågan intill, lite av en lustifikation från Anders Eldemans sida: TV-signaturen vi fick lyssna på hörde nämligen till ”Familjen Adams”.

Då tyckte jag den andra TV-frågan var svårare. Den svenska serien, med bland andra Nalle Knutsson, har jag nämligen aldrig sett. Men Google hjälper: den hette ”Club Goa”.

I TV gick också den barn-TV-serie vars signatur vi hörde, ”Fablernas värld”, där en av de centrala figurerna var en uggla. Den minns jag; jag hade barn i tittaråldern på den tiden.

Och nog har jag också sjungit ”Sov du lilla videung” för mina barn, minns den också från Beskow-Siegvalds ”Vill du läsa?” som vi använde i småskolan.

Jag hör till den kategori som gärna ser ”Allsång på Skansen” i TV. Men vad hette den grupp som backade upp Lasse Berghagen? Lili Öst hjälpte mig på traven: Avec var det!

”Love Story” har jag faktiskt aldrig sett, men redan innan Anders Eldeman hade meddelat filmtiteln, hade jag kommit på att kompositören till filmmusiken var Francis Lai.

Gamla psalmer kan jag sen folkskoletiden, men jag har luckor i min kunskap om den frireligiösa repertoaren. Den sång av Pelle Karlsson vi hörde måste dock ha varit ”När du går över floden”.

Slutligen ett par frågor där jag var på helt säker mark.

Ulf Lundell har jag allt av, däribland CDn ”Omaha”, där man hittar ”Lilla kärleken”.

Han liksom Nina Simone har en omisskännlig röst. Henne hörde vi sist i dag, med ”My Baby Just Cares For Me”.

Det senare gäller också i mitt fall.

* * *

På jakt efter något svar till någon fråga i det allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller meed att klicka på Blog ovan. I bäda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

16 kommentarer

 1. Hej Enn
  Det som du trodde var ABBA var I Know Him So Well från Chess, vilken The Shadows har spelat in. Skuggor och Benny Andersson är därför de rätta svaren.

  Comment by Per Wretman — 2010 01 23 12:34 #

 2. Till Per Wretman: Jag har aldrig sett ”Chess”, men då ledde mig min musikaliska näsa åtminstone åt rätt håll. Lite kul är det att svaren, trots att jag alltså inte riktigt kunde, ändå blev rätt.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 23 12:42 #

 3. Hej Enn!
  Det är alltid intressant att läsa dina kommentarer. Sen skulle jag vilja kommentera uttrycket ”frireligiösa” det är ett inkorrekt uttryck, det heter frikyrkliga, till skillnad från den gamla statskyrkan, som ju nu mera också är en frikyrka.

  Comment by Curt Axelsson — 2010 01 23 14:30 #

 4. Till Curt Axelsson: Vid min ålder sitter man ibland fast i ett äldre språkbruk.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 23 14:39 #

 5. Lite halvsvårt idag, Pelle Karlssons låt bl.a.
  Club Goa????? Jaja, allt kan ju Googlas…
  Men, jag frågar bara, vem attan på SR har kommit på att lägga in en kvarts BARNPROGRAM mellan vuxenprogrammen Ring så spelar vi och Melodikrysset??? HJÄRNSLÄPP!
  Nu stänger man ju av radion för att slippa höra och riskerar att missa melodikrysset!!!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 01 23 14:41 #

 6. Apropos ”frireligiös” håller jag med dig, Enn.
  Har själv en bakgrund i sådan miljö och känner mig familjär med ordet. ”Frikyrklig” ger en känsla mer för organisationen än människorna där.
  (faktiskt köpte jag idag på loppis en EP i blå vinyl i nyskick med EL-Kvartetten, en grupp som spelar musik och sjunger frireligiösa texter och har en sättning med tre gitarrer o trummor. Som någon slags amatör-Shadows med härligt enkelt sound!)

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 01 23 14:54 #

 7. Hej Enn
  Du borde verkligen se Chess. Jag såg den två gånger på Cirkus. Den finns även på DVD. Detta ger naturligtvis inte samma känsla, men är ändå mycket sevärd.

  Comment by Per Wretman — 2010 01 23 15:21 #

 8. Var det någon mer än jag som tyckte att det var riktigt roligt att sången från Fablernas värld innehöll svaret på frågan i och med att den började ”Hej uggla, tjenamoss, kom hit en stund till oss”? =)

  Comment by Ina — 2010 01 23 16:43 #

 9. Till Ina: Också jag la märke till det där. Det måste nästan ha varit en miss från Anders Eödemans sidan.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 23 20:46 #

 10. Hej. Var det verkligen ”Himlajord” vi fick höra? Jag tyckte det lät som ”Balladen om Gustaf Blom”
  Hälsningar
  Gunnar Westman

  Comment by Gunnar Westman — 2010 01 24 10:44 #

 11. Till Gunnar Westman: Som du såg arbetade jag så att säga baklänges i det här fallet: såg först, av ledbokstäverna, att svaret måste bli Australien. Men var skrev Taube om Australien? När jag så småningom kom på att han gjorde det i ”Himlajord”, hade minnet av melodin som spelades redan förbleknat, så jag kan ju ha tagit fel. Också i ”Balladen om Gustaf Blom” finns, som du påpekar, Australien med på ett hörn.

  Jag orkar inte reprisera ”Melodikrysset” för att verifiera vilken låt det var – om Australien handlade texten i vart fall.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 24 11:56 #

 12. Hej

  Och tack för en trevlig lässtund, om ditt liv och allt som du varit med om.
  Ramlade som av en händelse in på din sida då jag sökte ett svar på melodikrysset.
  Hoppas att du och Birgitta får ett fortsatt bra liv.

  M.V.H.
  Kjell Karletorp

  Comment by Kjell Karletorp — 2010 01 24 14:37 #

 13. Är det ingen mer än jag som reagerat på Barnprogrammet???

  Comment by Gunnar Bergquist — 2010 01 24 15:55 #

 14. Till Gunnar Bergquist: Jag är för barnprogram, men det här är helt felplacerat. Det bryter det naturliga samband som finns mellan Ring så spelar vi med alla sina musikönskningar och så Melodikrysset.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 24 16:40 #

 15. Gunnar Bergqvist:Jag gillar inte heller att Ring så spelar vi avbryts av barnprogram.
  Radio Halland brukar sända program på finska, detta i Sverige. För vem?
  Jag läser ALLTID melodikryssförslagen och kommentarerna, det är alltid intressant läsning.
  Ha en trevlig vecka fyra.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 01 25 12:34 #

 16. Hej, kollar nästan alltid din sida efter melodikrysset….brukar behöva hjälp med något el bara få bekräftat, liksom.
  Som att du skulle besitta ett facit hihihhi, jaja men så är det. Som tex kompositören till temat ur Love Story, jag hade inte många bokstäver rätt. Och Nina försökte jag å få till Nora (Jones)…så fel jag hade. Nåväl, jag återkommer, var så säker =) Ha de gott.

  Comment by Lena Viksten — 2010 01 26 14:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^