Melodikrysset nummer 2 2010

16 januari 2010 12:11 | Barnkultur, Deckare, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 12 kommentarer

Lagom till dess att Birgitta kom hem från sitt UNICEF-möte i New York blev jag dunderförkyld: jag har snuva, och huvudet känns tungt.

Det här bidrog säkert till att jag hade avsevärda problem med en del av frågorna i dagens melodikryss. Men jag är en envis jävel, och till slut lyckades jag ändå lösa det.

Moneybrother, det vill säga Anders Wendin, ligger till exempel utanför det jag brukar lyssna på, men med hjälp av ett växande antal ledbokstäver kom jag till slut på att det var han som sjöng ”They Are Building Walls Around Us”. (Jag har googlat fram den långa låttiteln.)

Amanda Jenssen hör heller inte till de artister jag brukar lyssna på, men visst var det hon som sjöng ”Happyland”.

Fast mer förargligt är det när en gammal, välkänd melodi vållar en besvär, i det här fallet kanske också beroende på frågeformuleringen, ungefär: om det ska kunna göras, krävs det att en sådan är angiven. Den här Elvis-låten, som jag så väl kände igen men inte kom ihåg titeln på, malde länge i mitt huvud, tills jag plötsligt kom på vad den hette: ”Return to Sender”. Ja! Då fordras det att man anger avsändare.

Initialt hade jag också problem med flerledsfrågan till Elton John-låten. Det här var ju hans hyllning till prinsessan Diana, ”Candle In the Wind”, och då måste svaret på frågan vad personens barn är bli prinsar.

Det tog till och med en stund innan jag kom på att det jag hörde spelas var ”Kiss Me, Honey, Honey, Kiss Me”, som vi minns med Shirley Bassey. Det man i titeln och refrängen vädjar om är alltså en kyss.

Många av de andra frågorna var desto enklare, kanske för att de i någon variant har förekommit i tidigare kryss.

Det gäller till exempel Petra Nielsen i Melodifestivalen 2004 med ”Tango, tango” (eller ”Tängo, tängo” som hon sjunger).

Att engelska flottan har siktats vid Vinga har vi väl också hört förut.

Och nog har vi även tidigare varit i Per-Martin Hambergs Östersund, som han 1969 skrev så lyriskt om i sin ”Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad”, den som Gunnar Wiklund fick en så stor hit med.

Och till och med i den där pottan där Hans Alfredsons Styrman Karlsson fastnade med foten har vi varit i något tidigare kryss.

Anders Eldeman har också en påfallande lust att återvända till samma artister, även om han kan variera låturvalet.

Cher gillar han uppenbarligen. I dag fick vi höra henne i ”Believe”.

Och Alf Robertson har vi väl också hört förut, om än inte i den svårt sentimentala ”Jag är inte den jag var förut”.

Jag tror nog att också Lars Molins TV-serie från 1989-1991 ”Tre kärlekar” har varit med förr. Jag gillade den här serien, träffade också några gånger Lars Molin inom ramen för Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening; Lars satt förresten i kulturnämnden för (S) i Östhammar. Musiken vi hörde skrevs av den förträfflige Ted Ström.

Och så slutar vi dagens kryssredovisning med ytterligare en film, ”4:50 från Paddington”, som bygger på en av Agatha Christies bättre deckare. I den filmversion den musik av Ron Goodwin vi hörde hörde hemma i spelades Miss Marple av den fantastiska Margaret Rutherford. Jag har skrivit om den här lyckade filmatiseringen – se ovan under Kulturspegeln, Film.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

12 kommentarer

  1. Hej Enn!

    Jag och min sambo hade en del problem idag och man fick gnugga geniknölarna en del. Tur att internet finns = )

    Dock var det ett par nya saker man lärde sig idag. Det är det som är roligt med melodikrysset.

    Jag hoppas att du nu kryar på dig.

    Mvh

    Roger Jönsson (S)
    Ystad

    Comment by Roger Jönsson — 2010 01 16 13:14 #

  2. Till Roger Jönsson: Ja, förkylningar brukar ju gå över, men just nu känns det tungt.

    Comment by Enn Kokk — 2010 01 16 14:19 #

  3. Petra sjunger på engelska så det finns ingen anledning att försöka sig göra sig lustig över hennes uttal av tango. På engelska uttalas ordet precis som hon gör.

    /Curt

    Comment by Curt Hult — 2010 01 16 21:15 #

  4. Till Curt Hult: Men hon gär ju likadant när hon sjunger på svenska.

    Comment by Enn Kokk — 2010 01 16 21:41 #

  5. Hej, vännen!
    Här har vi äntligen lyckats få ihop oss. Vi sitter i Evas mysiga kök i Stora Hästhagen och har ätit en utsökt god middag. Vi tänker på dig och undrar hur du har det. I vanlig ordning har vi fyra olika samtalsämnen på gång samtidigt. Men vi har ännu inte börjat sjunga!
    Hälsar Enns fan-club

    Comment by Eva, Lotta, Mona o Gisela — 2010 01 16 22:31 #

  6. Här finns det inga melodier men fyra kryss.

    Comment by Eva, Lotta, Mona o Gisela — 2010 01 16 22:34 #

  7. Vi kan bara en melodi och den var inte med i dag: Varför ska man älska dENN man ENNdå aldrig får?

    Comment by Eva, Lotta, Mona o Gisela — 2010 01 16 22:35 #

  8. Till Eva Marcusdotter, Lotta Gröning, Mona Hillman och Gisela Lindstrand: Till och med förkylningen lättar, när jag nås av dessa glada tillrop! Men blir jag bättre under dagens lopp, kommer jag ändå att ägna den åt en annan kvinna: Det är nämligen min och Birgittas bröllopsdag i dag.

    Jag hoppas ni har hittat något eller några datum längre fram i vår, då vi kan ses allihop i vårt hus i Öregrund.

    Comment by Enn Kokk — 2010 01 17 11:12 #

  9. Hej Enn.

    En liten rättelse i all välmening angående Per-Martin Hamberg och Östersund.
    Enligt det förnämliga verket ”Myggans Nöjeslexicon” så; 1959 kom en ”försenad” framgång för schlagerkompositören Per-Martin Hamberg i form av Gunnar Wiklunds lyckade skivinspelning av ”Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad”, skriven redan 1944.”
    Att ingen av de sedvanliga sett detta!?
    Tyckte det var lätt idag. Även om man inte lyssnar, eller ser, på den ”modernare” musiken kan man inte undgå höra, och läsa, namnen.
    Hoppas det blir en trevlig minnesdag.
    Vänligen
    Per W

    Comment by Per Wengström — 2010 01 17 13:12 #

  10. Till Per Wengström: Tack! Jag utgick, oförsiktigt nog, från att Gunnar Wiklunds skivsuccé 1959, som jag själv minns mycket väl, också indikerade att Hamberg hade skrivit låten samma år.

    Comment by Enn Kokk — 2010 01 17 13:41 #

  11. Är det något lexikon som inte är att lita på när det gäller faktauppgifter och andra detaljer så är det i och för sig Myggans nöjeslexikon, hur förträffligt det än må vara i sina delar. Därmed inte sagt att just uppgiften betr. Hambergs visa om flickor och om fotboll och om livet med ibland skulle vara felaktig — den är säkert riktig. Men Myggans lexikon är notoriskt för sin brist på akribi.

    Comment by Magnus Andersson — 2010 01 17 20:14 #

  12. Jag håller med Magnus. Jag har själv funnit många fel i det. Min kommentar/rättelse gällde egentligen att Enn i sin kommentar hade angivit 1969 som tillkomstår. Du, jag, vår generation vet givetvis att detta berodde på att fingret sluntit.
    Men senare generationer som inte är bortskämda varken med intelligenta texter eller framförare kunde ju taget det som en sanning och fört vidare.

    Comment by Per Wengström — 2010 01 23 13:23 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^