Melodikrysset nr 6 2007

10 februari 2007 12:18 | Musik, Ur dagboken | 2 kommentarer

Min gamle vän Bo Krogvig brukade ibland påminna mig om en händelse, som belyser min inställning till dansband: Det var ett sådant som hade städslats att stå för dansmusiken vid en partikongress, men man måste ju ändå bjuda upp sin hustru. När vi passerade Krogvig, som satt bredvid dansgolvet, lutade jag mig fram mot honom och väste: – Ful musik!

Som ni förstår, kunde jag därför inte förknippa ”Nere vid hamnen” med rätt dansband, men när jag hade löst den för mig betydligt lättare operafrågan, ”Trollflöjten” av W A Mozart, fick jag ut Sten, och jag är ju inte mer bortkommen i dansbandsvärlden än att jag sen också fick ut Stanley.

Fast egentligen fick jag kämpa mer med ett par andra svar i dagens melodikryss.

Refrängen i partajmusiken kände jag så väl igen, men det tog ett tag innan jag, vägledd av ledbokstäverna, kom på att låten som hade spelats var Magnus Ugglas ”Efterfest”.

Det andra svaret jag kämpade med, trots att jag så väl kände igen melodin, var titeln på balladen som Lars Roos spelade. Men sen gick det upp ett ljus: Det var ju Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”.

Att Kate Ryan sjöng för Belgien i Eurovision Song Contest 2006 mindes jag förstås inte, utan jag fick googla.

Inte heller mindes jag att det var Paul Harrington & Charlie McGettigan som vann tävlingen 1994 med ”Rock ´n Roll Kids”, men ledbokstäverna ledde mig likafullt snabbt till Irland.

Eftersom Uno Svenningson inte ingår i mina skivsamlingar, fick jag googla för att hitta också låten ”Under ytan”.

Bland det jag klarade med lätthet fanns till och med en dansbandslåt, Vikingarnas ”Leende guldbruna ögon”, som skulle ge verbet le.

Mera ögon: Elof Ahrle hette skådespelaren, som tillsammans med Sickan Carlsson sjöng ”Jag har bara ögon för dig”.

Inte bara för att jag känner Lasse Åberg; jag träffade honom senast på Anders Björcks middag för hedersupplänningarna på Uppsala slott: Hans Electric Banana Band, här med ”Kameleont”, har jag ett gott öga (öra?) till.

Jag hör till den åldersgrupp som fick traggla psalmer i småskolan. Bland de första psalmerna vi fick lära oss fanns förstås Lina Sandell Bergs ”Tryggare kan ingen vara”. Jag är ateist men ser ändå många av de här psalmerna som en del av det svenska kulturarvet. Och formuleringarna sitter fortfarande i bakhuvudet: ”Stjärnan ej på himlafästet. / Fågeln ej i kända nästet.” Vi talar om svensk psalm nummer 513.

Sist det som ligger mig kanske allra varmast om hjärtat i dagens melodikryss: I Mats Paulsons ”Visa vid vindens ängar” fladdrar det till i en tyllgardin. Också med Mats har jag beröringspunkter: Han var en av pionjärerna när vi återintroducerade Joe Hill i Sverige.

***

Skulle Google i ditt letande efter något svar i senaste melodikrysset ha lett dig hit, förslår jag, att du i stället trycker på Blog ovan eller går direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

2 kommentarer

  1. På miljöpartiets senaste kongress spelade Peps Persson, det är bra grejer :)

    Sånt kan till och med jag (som fötts med plattfot, bokstavligt talat) dansa till.

    Comment by Johan Hellström — 2007 02 10 21:05 #

  2. Till Johan Hellström: Peps Persson är rikligt företrädd i mina skivhyllor.

    Comment by Enn Kokk — 2007 02 10 21:53 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^