Arena – för vad då?

13 januari 2010 13:40 | Media, Politik | 4 kommentarer

Jag ska villigt erkänna att jag aldrig har prenumererat på Arena. Jag brukade läsa den på jobbet fram till dess att jag gick i pension 2002, men jag har aldrig – trots att jag är en tidskrifts- och tidningsslukare av stora mått – kunnat förmå mig till att prenumerera på den. Således har jag ingen berättigad uppfattning om tidskriften av i dag, men jag har roat tagit del av Dan Josefssons och Daniel Suhonens vidräkning med den på Aftonbladets kultursidor den 12 januari 2010, ”Arena – helt utan rörelse”. Du kan själv ta del av artikeln här.

Utan att alltså kunna ta ställning till om Dan Josefssons och Daniel Suhonens analys av och anklagelser mot Arena av i dag är helt rättvisande konstaterar jag, att deras reaktioner liknar mina egna från förr i världen.

För egen del anser jag att SSUs Tvärdrag, med Daniel Suhonen som en av redaktörerna, är socialdemokratins bästa tidskrift nu. Dess analyser är intressanta och relevanta och den står för en vänsterlinje värd namnet.

4 kommentarer

  1. Hej!

    Såg att du hade skrivit och undrat var bloggaren bakom Danielssons lakejer tagit vägen. Låt mig därför meddela: Nu är jag tillbaka med ett inlägg om just det som du skriver om i dag.

    Tack för frågan!

    Kamratligen
    Daniel

    Comment by Daniel — 2010 01 13 18:31 #

  2. Här sitter jag som gammal gubbe i kylan och blir varm om hjärtat över vad min gamla ungdomskamrat, Libertasredaktören har upptäckt. Att Arena är en tidskrift som på väldigt många sätt påminner om vad Libertas var innan Enn fick hand om den. Kjell Olof Feldt och andra skrev svårtillgängliga artiklar om ämnen som nog var angelägna inom Kanslihusets väggar och på nationalekonomiska institutionen men i varje fall inte sa mig något. Den fick mig till och med att tro att jag var motståndare till ideologier, vilket nog var en grov feltolkning av verkligheten. Feldt, ”klok som en pudel”, gick emellertid vidare medan vi stampade på som fotfolk och Libertas upplaga under Enns ledning växte.
    Arenafolket är också kloka som pudlar men tråkiga som perstorpsplattor och det är med stor tillfredsställelse och något av återseendets glädje som jag har läst Tvärdrag. Där ser man en samhällsvision som bygger på folkligt engagemang växa fram i motsats till prydliga centralstyrda planlösningar enligt John Maynard Keynes eller någon av öststaternas alla duktiga femårsplanerare som var så hyllade i Västeuropa på femtiotalet. Den duktige samhällsplaneraren Ingemar Ståhl påpekade en gång att det var ungefär samma sak på båda sidorna järnridån. Det var något av det tänkvärdaste han sagt. Sedan tog verkligheten heder och ära av de ”socialistiska” centralekonomerna och lämnade fältet fritt för västerlandets rövarbourgeoisie. Då börjar det blåsa Tvärdrag och i mycket av det känner man igen Enn Kokks Libertas. Underbart att se att Enn och jag helt oberoende av varandra kommer fram till helt samma slutsats. Låt oss bara hoppas att Tvärdraget blåser vidare.
    Hans O

    Comment by Hans O — 2010 01 14 9:57 #

  3. Till Hans O Sjöström: Du skrev ju själv flitigt i Libertas på min tid – i själva verket var vi ganska många som gjorde den här tidskriften till ofta citerad på ledarsidorna, omnämnd med uppskattning också på kultursidorna.

    Dagens Libertas är inte så dum den heller, men Tvärdrag väcker verkligen ens läslust, engagemang och debattlust. Ta bara omslaget till nummer 9 2009 som jag råkar ha framför nosen: Den lockande temarubriken för numret där lyder ”Europa och socialismen som försvann”. Den första längre artikeln i numret har rubriken ”I den tredje vägens ruiner”. Tvärdrag ägnar sig också, liksom Libertas på vår tid, åt kultur.

    Och som fallet är med riktigt bra och läsvärda tidskrifter, hittar man där förstås också ett och annat som utmanar ens egna åsikter. Tvärdrag stimulerar debatten, är inget propagandablad.

    Comment by Enn Kokk — 2010 01 14 10:34 #

  4. Jag kan hålla med om att det blev litet mycket marknadsföringsspråk i min hyllning till Tvärdrag. Jag håller inte heller med om allt som står där, men uppmuntrande är det att se.

    Comment by Hans O — 2010 01 14 16:40 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^