Melodikrysset nummer 1 2010

9 januari 2010 11:46 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 11 kommentarer

Det fanna i dagens melodikryss bara en fråga som jag inte kunde själv. Men det finns ju Google! Så jag lyckades i alla fall ta reda på att han som sjöng ”Hela dagen var ett disco” hette Markus Krunegård.

Fast dess förinnan hade jag haft ett annat slags problem med krysset: Det kryss som var infört i Aftonbladets TV-bilaga (som jag brukar använda när jag löser krysset på lördagsmorgnarna) var fel kryss, och innan jag förstod det och hann byta till fredagens vanliga Aftonblad, hade jag hunnit bli ganska förvirrad – ingenting stämde.

Det var ju till exempel helt uppenbart att den som sjöng ”Till den person som tillgrep i går…” var Lasse Brandeby, även känd som Kurt Olsson.

Och visst kände jag igen ”Med en gnutta flax” ur ”My Fair Lady” – jag såg uppsättningen med Jarl Kulle och Ulla Sallert 1959 – men var skulle de här orden in?

När det till slut gällde ”Snälla, snälla” med Caroline af Ugglas ur årets melodifestival, passade Ugglas och inte af in i det kryss jag tragglade med.

Men när jag hade hunnit fram till Fridolf Rhudin och ”Waxholm ettan”, hade det gått upp ett ljus för mig, och jag hade bytt till rätt kryss.

”Waxholm ettan”, komponerad av Fred Winter, ingick i filmen ”Pojkarna på Storholmen” från 1932.

Dagens kryss rymde också en annan gammal filmmelodi, ”Swing it, magistern” ur filmen med samma namn från 1940, där den sjöngs av Alice Babs.

Filmad blev så småningom också ”Stinsen brinner”, ursprungligen en revy med Galenskaparna/After Shave 1987. Här hörde vi Anders Eriksson sjunga.

Den av Jules Sylvain komponerade ”När en stjärna från himlen faller” har varit med i inte mindre än två filmer, båda från relativt sen tid: ”Älskling på vift” från 1964 och ”Långt borta och nära” från 1976.

Den här melodin har, liksom flera andra, varit med förr i Melodikrysset. Ett annat exempel är barnvisan ”Om pappa ville ge jag en femöring…”.

Dagens andra melodifestivalare var ”Diggi-loo diggi-ley”. Med den vann Herreys inte bara Melodifestivalen 1984 utan också det årets Eurovision Song Contest.

”Jag vill vara din, Margareta” minns vi från Svensktoppen 1976. De som sjöng då och nu var Sten & Stanley.

Fast apropå Svensktoppen: själv gillar jag ännu mer ”Om du lämnade mig nu” med Lars Winnerbäck och Miss Li (det vill säga Linda Carlsson).

Jag lyssnar gärna på båda de här. Winnerbäcks samtliga skivor finns i våra skivhyllor – somligt har jag också skrivit om (se Kulturspegeln, Musik). Och Miss Li har jag hört live, på kongressfesten under den senaste socialdemokratiska partikongressen, den på Älvsjömässan.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att i stället antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

11 kommentarer

 1. Hej!
  Tack för hjälpen med en gnutta flax en gnutta flax, jag kände naturligtvis igen melodin men titeln kunde jag inte. Brukar oftast lösa krysset innan jag tittar på din sida men i dag körde jag fast.
  Palle i Eslöv

  Comment by Paul Ekberg — 2010 01 09 12:54 #

 2. Jag löser alltid melodikrysset på webben
  http://www.sr.se/cgi-bin/p4/programsidor/artikel.asp?ProgramID=2078&Artikel=723047
  Alltid trevligt att läsa din artikel.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2010 01 09 15:05 #

 3. Hej!
  Lat som jag var idag, så orkade jag inte ens googla på Markus Kronegård,så tack för den!
  Såg honom på ”på spåret” i förra veckan och han gjorde inget avtryck hos mig… Fick även hjärnsläpp på Fridolf Rhudin, men du är duktig som vanligt!
  Ha en fortsatt skön helg i vinterkylan!
  mvh Ilona

  Comment by Ilona — 2010 01 09 15:10 #

 4. Kul. Hade inte möjlighet lyssna på krysset men tog fram det och med hjälp av ”svaren” lyckades jag plita i bokstäverna på rätt ställe. Också ett sätt att lösa krysset på. Tack.

  Comment by Kenneth Carlsson — 2010 01 09 15:12 #

 5. Tack, först och främst vad kul att du är åter i farten, önskar dig allt gott.
  För min del så var det musiken ur My fair Lady som ställde till det, tack för hjälpen

  Comment by Kjell Gustafsson — 2010 01 09 15:23 #

 6. Och Herreys dom kommer från Sollefteå också…man kan tro att jordens navel har sprätt iväg folk!

  Comment by Urban Sjölander — 2010 01 09 15:27 #

 7. Hej !

  God fortsättning på det nya året och jag hoppas Du får många fina år framöver nu när Du återhämtat Dig från problemen med hjärtat i slutet på förra året.
  Alltid skönt att ha Dig att luta sig mot när det gäller att lösa melodikrysset om man är osäker på något och Dina fina kommentarer runt svaret på frågorna.

  Hälsningar

  Anders

  Comment by Anders Henricson — 2010 01 10 17:05 #

 8. Enn, jag såg din nyårshälsning lite sent inne hos Eva. Tack och detsamma och god fortsättning i retur till dig och hustrun. Jag har haft en lågperiod och vare sig skrivit eller läst bloggar sedan i början av december (och egentligen inte sedan kongressen).
  Markus Krunegård sjöng förövrigt tidigare i ett band som hette Laakso. ;)

  Comment by Erik Laakso — 2010 01 11 10:52 #

 9. Till Erik Laakso: Genom din egen blogg känner jag ju till bakgrunden till att du har kännt dig låg. Men vi hoppas på bättre tider. Skönt att höra ifrån dig i alla fall.

  Comment by Enn Kokk — 2010 01 11 11:11 #

 10. Markus Krunegård i ”På spåret”…? Det var väl Marcus Birro som var med där? Well, Markus blev ju svaret i krysset iallafall, det är ju huvudsaken. Ha’re bra i vintervädret!

  Comment by maggan — 2010 01 11 11:44 #

 11. ANGÅENDE KRYSSET,
  SÅ FINNER DU FLERA VECKORS KRYSSPLANER I FÖRVÄG PÅ MELODIKRYSSETS HEMSIDA UNDER SR.SE/MELODIKRYSSET.
  BARA ATT SKRIVA UT PÅ SKRIVAREN!!
  ALDRIG NÅGRA STRESSPROBLEM MED FEL KRYSS I TIDNINGAR OCH ANNAT OTREVLIGT.
  MAN KAN ALLTSÅ I FÖRVÄG VÅGA ATT LÖSA ETT KRYSS UTAN LEDTRÅDAR….DET ÄR EN KULTSPORT FÖR MELODIKRYSSVETERANERNA/ENTUSIASTERNA!
  FÖRSÖK SJÄLV NÅGON GÅNG.

  Comment by Urban Sjölander — 2010 01 11 11:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^