Mona Sahlins stora framtidsval

6 februari 2007 11:48 | Politik | 1 kommentar

Förre chefredaktören för Dagens Nyheter Hans Bergström har på ledarsidan i dagens DN (6 februari 2006) en kolumn, ”Mona Sahlins stora framtidsval”, vars slutsatser jag inte delar, men som innehåller en del intressanta iakttagelser; jag länkar därför till artikeln här.

Bergströms huvudtes är att socialdemokratin måste inse, att skattepolitiken, regelverket för arbetsmarknaden med mera behöver förändras i liberal riktning. Partiets verklighetsanalys måste förändras för att bli det han kallar relevant. Nyckelordet i Bergströms analys är förnyelse – ett ord som numera konstant, när det används, får mig att osäkra min revolver.

Jag delar alltså inte Bergströms värderingar, analys och slutsatser.

Däremot innehåller hans artikel reflektioner i partiledarfrågan, värda att vidarebefordra.

Bergström har som en av utgångspunkterna för sin analys den kraftiga uppgången i opinionsmätningarna för socialdemokratin: ”Populärt försvar av bidrag + en mjukare partiledare än Göran Persson, det är allt som behövs för att återvinna svunnen storhet.” Bergström fortsätter:

Insikten om denna stämning i partiet är förmodligen huvudskäl till att Margot Wallström inte ville stå till förfogande som partiledare. Hon visste att partiet ville ha hennes väna och öppna person men inte hennes förnyande idéer.

Jag tror att det här är huvudet på spiken.

Ett av problemen med den öppna nomineringsprocessen har varit, att mängder av partimedlemmar och partiorganisationer utifrån mediabilden eller utifrån relativt grunda egna kunskaper om de så kallade kandidaterna har kopplat ihop sina egna förväntningar på den kommande partiledaren med någon eller några egenskaper hos den ena eller den andra kandidaten och så projicerat en bild, som inte behöver vara fel i just det enskilda och till och med viktiga fallet men som ändå som helhet bara är en önskeprojektion. Och så pass känner jag Margot Wallström, att jag är säker på att hon är tillräckligt mycket av realist för att inse det dilemma Hans Bergström pekar på i hennes fall.

Mona Sahlins stora framtidsval är, som Bergström ser det, valet mellan tradition (eller, som Bergström kallar det, ”hård och populistisk oppositionskritik”) och förnyelse.

Väljer hon förnyelse, kan hon ”satsa på att öppna socialdemokratin för nytänkande, genom att peka på nya realiteter som partiet behöver fundera igenom, måhända i några arbetsgrupper. Underliggande budskap: Förnyelse behövs för att socialdemokratin ska bli verkligt relevant för att åter leda Sverige”.

Det outtalade målet för Hans Bergström är således att Sverige får inte bara ett utan två ”nya arbetarpartier”.

1 kommentar

 1. Hej!

  Jag vet så pass mycket att Hans Bergström har varit f d chefredaktör för DN, dess ledar-avdelning, och disputerat i statsvetenskap.

  Jag hoppas den nya partiledningen har för avsikt att återställa a-kassan om partiet vinner valet 2010. Den senaste höjning ägde rum 2002. Upprepar 2002. Åren går. Jag är oroad över borgarna vill förvandla a-kassan till ett svagt grundskydd. Löntagarna måste teckna egna tilläggs-försäkringar ovanpå a-kassan. För att få ett någorlunda bra ekonomsikt skydd. Tilläggsförsäkringar finns idag inom rad olika TCO och Saco-förbund. Det är bara en tidsfråga när LO-förbunden hakar på, eftersom tåget håller på lämna plattformen.

  Jag betraktar socialbidrag (eknomiskt försöjningstöd) som ett ganska svagt grundskydd.
  Förr kunde byborna uppsöka socknens fattigstuga för få mat och husrum. Jag möter stundstals människor som tigger på Götgatan och Slussen.
  Jag håller på att bli avtrubbad. En obehaglig känsla.

  Att höja a-kassan är att visa solidaritet med en grupp som har det besvärligt. Varför nämns begreppet solidaritet så sällan inom arbetarrörelsen? Ett förlegat begrepp?

  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 02 06 14:02 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^