Danielsson & Danielsson

5 februari 2007 13:48 | Media, Musik, Politik | 16 kommentarer

Till mina vanor hör att dagligen läsa kvällstidningarna. Nå, läsa och läsa. Oftast blir det bara kultursidorna och serierna. Någon enstaka gång överraskar ledarsidorna med att innehålla något intressant.

Vad som finns däremellan och på ettan blir allt mer vämjeligt och är dessutom förpackat i en vulgär layout.

Det jag de senaste dagarna har tagit del av i fråga om Kikki Danielsson har gjort mig direkt illamående. Först hängs hon ut, i Aftonbladet mer tydligt än i Expressen, som en hopplös, ständigt återfallande alkoholist. Sen får hon gråta ut om värk, nerver och tabletter.

Varför behöver vi få ingående skildringar av denna tragedi – ser kvällstidningsredaktörerna oss som hyenor? Vad den här människan behöver är att bli hjälpt, inte stjälpt.

Kikki Danielssons musik är inte min. Men som medmänniska känner jag för henne. Finns det inga medmänniskor på Aftonbladet eller Expressen?

Inte heller en annan Danielsson, Lars, hör till mina personliga favoriter. Vi har träffats. Men politiskt stretar vi – i till exempel europafrågorna – åt olika håll.

Det hindrar inte, att jag vid det här laget mest tycker synd om karln: Jag förstår hans förtvivlan, när Aftonbladet med krigsrubriker stämplar honom som lögnare.

Hetsen mot Danielsson är numera bara grotesk. Finns det verkligen någon förnuftig och balanserad människa, som tror att allting runt tsunamin hade blivit helt annorlunda, om det i stället hade suttit någon borgerlig Danielsson i statsrådsberedningen den där juldagen, ens om Lars Danielsson (s) hade fått bättre kunskap om katastrofens vidd lite tidigare?

Lars Danielsson är redan stämplad, straffad och utstött.

Börja för helvete inte reprisera hela den här farsen, eller kanske snarare tragedin, ett varv till!

16 kommentarer

 1. Kan bara instämma i allt som Enn Kokk skriver i detta ämne. Oavsett politisk inriktning hos Lars D ( det kunde lika gärna ha varit en moderat) är det viktigt att KU arbetar för att få fram sanningen så långt det går. Men kvällstidningarna kan lämna ämnet. Har slutat att läsa dem, blir bara förb-d när de inte ens kan skriva svenska.

  Comment by Lars Rudström — 2007 02 05 20:25 #

 2. Lars Danielsson behöver man väl inte bråka med
  ytterligare. Det är mer realistiskt att få svar på
  frågan om de eventuella bortfallet av arkiverade
  band. Klarar man sedan ut varför en plötslig förändring av ”liggetiden” för vissa uppgifter ändrades så har man kanske svaret.

  Comment by Leif Ekstedt — 2007 02 05 22:17 #

 3. Det hela handlar naturligtvis bara om att alliansen använder Danielsson för att skaffa sig billiga poäng och nu, sedan den fått en ny ”kommission till stånd” kan de pytsa ut någon liten vink varje gång en tidning skriver något obehagligt om någon av de borgerliga ministrarna, och det kan de hålla på under flera år. Den senaste explosionen var exakt timad för att intresset för det som verkar ha varit Reinfeldts lögn om hans serbiska barnflicka (som Metro tog upp, och hade ringt och talat med Reinfeldt om dagen innan massmedia visste att berätta att banden sade ingenting om Danielsson, vilket var förfärligt skumt oich visade att han ljög.
  Vad i hela friden håller man på med om ”Danielssonaffären” inte används som en ren cover up-historia? Det må vara att det hade varit bra om s-regeringen hade reagerat aningen snabbare i samband med tsunamin, men den gjorde inte det, den har fått kritik för detta (vilket jag anseer vara ohemult redan det), och sedan då? Vad är det som måste utredas i detalj? Exakt vad Danielsson gjorde den där juldagen??
  Och sedan när har det blivit fullt korrekt att utreda i detalj vad varenda minister, eller politisk tjänsteman i regeringens närhet, gör på sin fritid??
  Jag har hela tiden funnit den här affären vämjelig. När sedan Bildt, för inte så länge sedan, gick ut och förklarade att nu måste man få regler för vilket stöd svenskar utomlands kan förvänta sig från den svenska regeringens, så tänkte man att äntligen har alliansen fattat något. Men icke, då handlade det om att han tyckte att det hade blivit alldeles för dyrt att hämta hem svenskar som råkade illa ut i Libanon under Israels attack. Dvs. då handlade det om mörkhåriga och brunögda nysvenskar, inte om blonda och blåögda sådana. Jag blir så upprörd att jag nästan vill kräkas på den här skurkregeringen som vi har fått. Det är inte vuxna människor vi har i regeringen idag, det är småungar som fortfarande leker i sandlådan.

  Comment by Kerstin — 2007 02 05 23:09 #

 4. Till Leif Ekstedt och Kerstin Berminge: Oavsett vilka den nuvarande regeringens motiv är, har Kerstin Berminge en poäng: När det gäller den stora katastrofen, tsunamin, kan det faktiskt inte ha fått någon större effekt, vad än den ene eller den andre (till exempel Danielsson) gjorde på juldagen.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 06 10:01 #

 5. Tsuanmikatastrofens svenska del har jag aldrig förstått mig på. Lill, jag och Pelle var i Ernakulam i Kerala annandag jul 2004. Det var vår bästa dag på den Indienresan. Vi gjorde en utflykt på backwaters, den där speciella kombinationen av laguner, floder och risfält som utgör grunden för kustbefolkningens försörjning där. Först på kvällen fick vi genom ett sms från kompisar i Uppsala veta att något hänt. Då slog vi på TV:n på hotellrummet och fick en imponerande rapport om vad som hänt från BBC World med redaktion i Singapore. Reportrar på plats överallt. Hårresande rapporter från Indonesien, Sri Lanka och till och med delar Indien (Andamanerna och Nikobarerna, där stora delar av befolkningen utplånades och en flygbas, så när som på några officerare spolades ut i havet. Indien förlorade mellan 10- och 15 000 människor på fastlandet. Hur många det var på Andamanerna och Nikobarerna är väl en militär hemlighet. Hela indiska flottan avseglade till Sri Lanka för att hjälpa till (det fanns säkert också biavsikter). Några uppgifter om omkomna svenskar fick vi dock inte. Över huvud taget var intrycket att Thailand hade klarat sig ganska bra. Och det var ett intryck som också visade sig stämma.
  Döm då om vår förvåning när vi kom hem och fick veta att tsunamin var en svensk katastrof som praktiskt taget hade utlösts av Göran Persson, vilket han själv heller aldrig riktig förnekade. Hela historien är ytterst pinsam för den svenska politiken för att inte tala om medierna, som vi tyvärr såg exempel på redan i Indien – på nätet alltså. Finns det verkligen inga viktiga frågor att syssla med här hemma längre? Inser man inte det är det en ohygglig nationell katastrof.

  Comment by Hans O — 2007 02 07 22:12 #

 6. Till Hans O Sjöström: Det du skriver ligger helt i linje med vad jag skriver: frågan måste, när det gäller Sverige, få rimliga proportioner.

  Vad jag själv anser om Lars Danielsson, Göran Persson, Laila Freivalds med flera har jag ju vid ett flertal tillfällen gett uttryck för här på bloggen. Men om man tror att tsunamikatastrofen till någon rimlig del handlar om deras tillkortakommanden eller, ännu mer groteskt, partitillhörighet, är man med förlov sagt ute och cyklar.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 08 9:45 #

 7. Visst Enn! Naturligtvis har jag inget att invända. Möjligen kan man spekulera om att hanteringen av hela katastrofens lilla svenska del kan vara ett utslag av antingen maktens arrogans eller Perssons omgivnings trötthet på makten. Men att inkalla kommissionen på nytt … Bättre vore väl att tillsätta en kommission för att se efter hur historien med de utlämnade egyptierna gick till, hur USA utan att vår regering säger ett pip kan tvinga FN att förklara vissa människor fredlösa och till och med bura in en svensk medborgare på Guantanamo. Sådant är allvarliga politiska frågor som också handlar om hur högt uppsatta politiker hanterar sådant som våra grundlagar och vår nationella självbestämmanderätt. Samt naturligtvis om människovärdet för att anknyta till Internationalen och Henrik Menander.

  Comment by Hans O — 2007 02 08 19:55 #

 8. Till Enn Kokk: Vem är det som antyder att detta tillkortakommande har att göra med partitillhörighet? ”Rimliga proportioner”? Ja, vad är det i detta fall? Alla vet att ansvariga politiker, deras statsekreterare, UD:s kanslichef Thörestam m.fl inte ”förstod omfattningen”. Men de bevärdigade sig inte med att åka in till kansliet för att leda och ta sitt ansvar. En ansvarig chef skall ALLTID stå först i ledet, ta beslut och sedan ta sitt ansvar för dessa beslut! Ingen, säger ingen, tog på sig fallissemanget. Göran P sade vid ett tillfälle: ”Givetvis är ansvaret mitt””. Men tog han konsekvenserna? Inte enligt min och många andras mening. Han lät bilan gå, men inte över Danielsson. Nu skall sanningen fram! Oavsett partihörighet!

  Comment by Lars Rudström — 2007 02 08 21:07 #

 9. Till Hans O: Egyptiernas utvisande med Anna Linds godkännande är en sak, men en ynklig sådan. Läs gärna Bertil Ohlins första memoardel: ”Ung man blir politiker” på sidorna 339-341 hur han, liksom alla ledamöter av samlingsregeringen i sina memoarer, vrider sig som maskar inför den skandalösa, omänskliga och vedervärdiga ”Baltutlämningen” som skedde efter krigslutet. Ingen av dessa politiker tog sitt eget personliga ansvar oavsett partitillhörighet. Per-Albin var den drivande för utlämningen. Det är dock itvivelaktigt.

  Comment by Lars Rudström — 2007 02 08 21:22 #

 10. Är utvisningen av egyptierna en ”ynklig” sak, alltså i betydelsen obetydlig, om jag tolkar Lars Rudström rätt. Överlämnade av svensk polis till yrkesvandaler från CIA och vidarebefordrade till egyptiska fängelser. Inte ens jämfört med baltutlämningen kan jag tycka att det är en skitsak. Och nog svassar Sverige mer för USA nu än det gjorde för Sovjetunionen efter kriget. Under och före andra världskriget gjordes en hel del som var lika vidrigt som baltutlämningen – vägran att ta in judar i landet, utlämning av norska motståndsmän till Gestapo osv. Jag undrar hur mycket samvetskval samlingsregeringen hade för det.
  Annars hade jag bara tänkt fråga vad det har blivit av Erik Danielsson.

  Comment by Hans O — 2007 02 08 22:17 #

 11. Till Lars Rudström och Hans O Sjöström: Min poäng är – och det förstår Hans O Sjöström men inte Lars Rudström – att 1) inga regeringstjänstemän eller politiker, oavsett partifärg, mitt under julhelgen hade gjort så värst mycket mer än vad som gjordes och 2) någon dags försening i reaktion heller inte betydde särskilt mycket för att öka omfattningen av katastrofen. Allt annat är metafysik.

  Och, alldeles oavsett vad man tycker om baltutlämningen, hanteringen av judarna och liknande: samarbetet med USA om utlämningen av egyptierna kan inte försvaras.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 08 22:40 #

 12. ”…inga regeringstjänstemän eller politiker, oavsett partifärg, mitt under julhelgen hade gjort så värst mycket mer än vad som gjordes…”

  Vilket visar att något är alldeles på tok i höga politikers prioriteringar.

  Men nu har det, precis som i Watergate, kommit att handla om att huruvida en hög tjänsteman ljög, eller hur?

  Comment by A-K Roth — 2007 02 09 12:52 #

 13. Till A-K Roth: Också om det här har jag skrivit tidigare, då apropå Laila Freivalds. I motsats till dig har jag förståelse för att normalt mer än hårt arbetande människor (i förvaltning, i organisationer, i företag, tjänstemän så väl som politiker) också har ett behov av att, till exempel under julhelgerna, tänka på andra saker än just sina jobb.

  Huruvida Lars Danielsson ljög eller inte går kanske aldrig att klara ut – han kanske inte, i motsats till dig (som säkert minut för minut minns vad du gjorde en viss dag) kommer i håg, vad han gjorde de där dagarna.

  Men jag ifrågasätter en av grundvalarna för själva undersökningen: Även om Danielsson hade hängt på telefonen från katastrofdagens morgon och framåt, hade väl saker och ting inte blivit särskilt mycket annorlunda?

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 09 13:23 #

 14. Som sagt: Är det nån som vet vad det blev av Erik Danielsson, en hejig och rödhårig laboremit från Ludvika, för övrigt inte den enda rödhåriga därifrån, vars valspråk var: INGEN ORDNING PÅ ALLTING, INT’ EN KöRK I VARENDA FLASKA. Ett slags sammanfattning långt i förväg av både Lars och Kiki Danielssons öden. Var finns han i dag?

  Comment by Hans O — 2007 02 12 15:29 #

 15. Till Hans O Sjöström: Han fanns länge på Kommunalarbetareförbundet centralt. Min bror Matti, som jobbade i ett IT-företag som servade Kommunal med bland annat a-kassan, träffade honom där. Men det var länge sedan. I vart fall jag har ingen aning om vad det sen blev av honom.

  Comment by Enn Kokk — 2007 02 12 20:04 #

 16. Jag är så trött på allt hon utsatts för. Många av hennes låtar är helt underbara, lyssna bara på ”Ge mig sol, ge mig hav” (OK, 80-talssoundet förstörde kanske en del där), ”Ett hus med många rum”, ”Som en sol”, ”Öppna vatten” (som svenska dansbandet Drifters gjorde en cover på 2009), ”Sången skall klinga”. De är ofta uppiggande (finns till och med texter hon översatt själv).

  Comment by Anonym — 2010 09 01 18:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^