Melodikrysset nummer 52 2009

26 december 2009 12:04 | Barnkultur, Film, Musik, Teater, Ur dagboken | 28 kommentarer

I morse sov jag längre än jag brukar på lördagar – hade helt enkelt glömt bort att det var lördag och därmed melodikryss. Så jag har lyssnat på och försökt lösa krysset iförd min nya fina julklappsmorgonrock i olika blå nyanser och en smula vitt, en present från Birgitta.

Att jag sov så länge hade väl att göra med att vi hade juldagskalas med (vuxna) barn och barnbarn, och sen var jag ju tvungen att diska upp efter festen, även om sonen hade hjälpt mig med en del innan han åkte hem till Stockholm.

Trots den lite hastigt påkomna starten gick det bra att lösa krysset, dock med ett undantag, vågrätt 13. Där ville Eldeman ha ett ord ur en originaltitel där jag hade sista bokstaven av två, N – men det finns ju en del engelska ord att välja på även då (om det nu som jag tror handlade om en engelsk originaltitel). Att det var Leif Bloms som spelade hjälpte mig inte mycket, eftersom jag inte brukar lyssna på dansbandsmusik. Men jag googlade och fann bland låtar Leif Bloms har spelat in ”Hold On Tight”, som jag inte känner igen men som av ordvalet att döma skulle kunna vara en tryckare för att knyta an till en av Eldemans ledtrådar. Säker är jag dock inte, så ta inte för givet att jag har rätt i det här fallet. /Rätt svar är ”Lady In Red”, upplyser mig flera av mina läsare. Jag har berättat hur jag kom fram till det som var en gissning – som alltså var fel./

Lite osäker är jag också om varifrån musiken som illustrerade ”en upplyst plats” var tagen. Svaret var med ledbokstävernas hjälp givet: scen. Men jag är ju en sån där som gärna vill veta mera, så varifrån kom musiken? Från en operett, så mycket var klart. Själv gissar jag att musiken var hämtad ur Emmerich (Imre) Kalmáns ”Cirkusprinsessan” (1926), som jag dock aldrig har sett. /Kalmáns ”Csardasfurstinnan” ska det vara, berättar en läsare som kan Kalmáns värld bättre än jag./

Också i flera andra fall var Eldeman lite gammaldags i dagens musikval. Vi hörde till exempel Ernst Rolf sjunga ”Min kärlek skall i valstakt gå”, en Robert Stoltz-vals som i original heter ”Mein Liebeslied muss ein Waltzer sein”.

Och så spelade han en gammal Jules Sylvain-melodi, ”Anna, du kan väl stanna”, vilket senare förstås är svaret på Eldemans fråga vad den tilltalade uppmanades göra.

På ”Titanic” hade väl däremot just ingen velat stanna. Men hur många gånger har vi förresten hört Céline Dion illustrera någon Titanic-fråga i Melodikryssset?

Därmed är vi inne på avsnittet filmmelodier.

Vi hörde till exempel något som jag liksom förmodligen flertalet melodikryssare alldeles nyligen har hört (i julaftonens kavalkad med Disney-filmer), nämligen ”Jag vill va som du” ur ”Djungelboken”.

Disney var för övrigt med ett varv till, genom ”Skönheten och odjuret” från 1991. Här hörde vi the Beauty and the Beast i en duett.

Den här filmen har som undertitel ”Den förtrollade julen”, men det hindrade inte Anders Eldeman från att inleda dagens kryss med ett par ganska somriga nummer.

Dels spelade han ”Stockholm i mitt hjärta”, skriven av en man som verkar ha en plats i Eldemans hjärta, Lasse Berghagen.

Dels spelade han en man som jag för min del håller högre, Harry Belafonte. Som illustration fick vi ett av Belafontes paradnummer, ”Island In the Sun”.

Men sen kylde han ner oss igen, genom att låta oss höra Laleh sjunga ”Snö” ur den första Arn-filmen. (Jag har inte sett den.)

Dagens melodifestivalare var ”Min kärlek” från 2004. Hon som sjöng var Shirley Clamp. Hon hamnade på andra plats med den.

Men går det inte med kärleken får man väl som Sven Ingvars ”Börja om från början”. I tio veckor låg den här låten, som skrevs av Rune Wallebom, på Svensktoppen 1965.

Också jag som inte är någon fan av dansband tycker att det här är en kul låt, men det finns musikaliska kärleksförklaringar som jag för egen del tycker är ett strå vassare i uttrycket. Ett bra exempel på vad jag menar är Olle Adolphsons fina ”Du är den som jag vill ha” – /”Nu har jag fått den jag vill ha” heter den förstås egentligen./

Till nyår ska jag själv tillsammans med den jag vill ha som vanligt åka ut till huset i Öregrund.

Men närmast ska jag njuta av julen här hemma i Uppsala.

Fortsatt sköna helgdagar önskar jag också mina läsare.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

28 kommentarer

 1. Var det inte ”Lady IN red” som spelades?

  Comment by Morgan — 2009 12 26 12:13 #

 2. leif bloms spelade lady in red
  god fortsättning

  Comment by Gunnar — 2009 12 26 12:13 #

 3. Hej,
  Det var Chris De Burgh’s Lady In Red som spelades.

  Comment by Peter — 2009 12 26 12:17 #

 4. Hej Enn
  V 13 var ”Lady in red” som Chris de Burgh sjungit in.
  God fortsättning på julen
  Hälsningar
  Christina

  Comment by Christina Älfstrand Björck — 2009 12 26 12:17 #

 5. Det var Lady in red som spelades och inte Hold on tight… God fortsättning

  Comment by Carina — 2009 12 26 12:21 #

 6. Hej!
  V13 måste nog bli ”in”. Jag tror att det var ”Lady in red”. Hold On Tight är ingen tryckare. Det är en låt som ELO brukar spela och det är mer en bugg.
  Mvh/Gudrun

  Comment by Gudrun — 2009 12 26 12:27 #

 7. räddaren i nöden är du Enn även om har blivit tillrättavisad idag så har jag fått hjälp med mitt ord,jag fastnade också på det ordet och hur jag än försökte sjunga med så blev det ingen text för mig, så tack tack

  Comment by Lilian — 2009 12 26 12:39 #

 8. Det var Lady IN red på våg 13. Om vi minns rätt så var från filmen Mandomsprovet.
  Gott Nytt År
  Britt o Hasse i Sundsvall (och Ållerviken)

  Comment by Britt Skalin — 2009 12 26 12:43 #

 9. Hej Britt och Hasse. Jag antar att ”Mandomsprovet” är den underbara film som heter ”The Graduate” i original. Där är musiken gjord av Simon and Garfunkel och de har definitivt inte gjort någon ”Lady in Red.”

  And here’s to you Mrs Robinson – Jesus loves you more than you will know – med hälsning till ”Anna.”

  Comment by Bengt O. — 2009 12 26 13:00 #

 10. Hoppas att Din morronrock är från ”Pelle Vävare” En sådan fick jag från min Sam/Särbo. Med en sådan på kroppen behövs inte resten av dagen.

  Há Dé
  Ingemar i Lidköping

  Comment by Ingemar i Lidköping — 2009 12 26 13:03 #

 11. Till Ingemar i Lidköping: Jo visst är det en Pelle Vävare-morgonrock.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 26 13:07 #

 12. Hej
  ”Små stjärnor, små tärnoe från scen och cabaret” är ur Kalmans Csardasfurstinnan.

  Comment by Sven Carlsson — 2009 12 26 13:08 #

 13. Till Sven Carlsson: Aha – men Kalmán var det i alla fall.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 26 13:13 #

 14. Vill önska dej och din familj Ett Gott Nytt År !
  och tack för en del hjälp med melodikrysset 2009.

  Comment by Bengt Thors — 2009 12 26 15:06 #

 15. Hej och god fortsättning. Nog kylde han ned oss med Laleh, inte bara melodin, har aldrig begripit uppståndelsen kring denna artist. Nog var det Kálmán alltid, födelsenamn Imre Koppstein.

  Comment by Charlotte & Kalle i Krstd — 2009 12 26 15:08 #

 16. MORGONROCKEN.Kunde inte den ha varit röd med lite inslag av blått? Om sanningen ska fram. Ungefär som tanken i sången ”Två små röda rosor”
  Hälsningar Wanja i Juniskär.
  Ps. Det är julstämning på din gamla tomt och här längst ut där vi bor så dånar havet in med jättevågor just nu.ds

  Comment by Wanja — 2009 12 26 15:59 #

 17. Till Wanja: Jag har, trots mina röda värderingar, alltid gillat att ha blått i klädesplaggen.

  Och ytterligare en Juniskärs-bo således. Är det längst ute på Skatudden du bor?

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 26 17:12 #

 18. Olle Adolphson är också en av mina favoriter, en gudabenådad unik visdiktare, alltför tidigt hemkallad. Hans text i den här visan är ju lite tvetydig, man kunde säga bitterljuv:

  Nu har jag fått den jag vill ha
  som jag ville ge min kärlek
  i alla mina dar.
  Morgonen kommer redan.
  Vad händer sedan?
  Det finns ju inget av den kvar.

  Tystnaden smyger som en katt
  genom rummet, och där ute
  är luften redan blå.
  Morgonen sköljer undan
  natten, och slutet
  har redan börjat för oss två.

  En solstråle går ifrån
  min hand, över hennes hud
  lyser som guld i hennes hår!
  Allt jag känner är
  tid och tystnad
  och timmarna som går.

  Långt borta kan jag höra
  havet som andas, och en fågel
  som sjunger i ett träd.
  Tystnad. När slutade vi
  älska varandra.
  Hon är det vackraste jag vet.

  God fortsättning och Gott Nytt År!

  Comment by Stefan H, Järfälla — 2009 12 26 18:57 #

 19. Till Stefan H: Nej, någon enkel eller banal kärleksförklaring är den ju långt ifrån. Men den är underbart komplicerad, som livet självt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 26 20:04 #

 20. Tack för ännu ett trevligt melodikrysskåseri.

  Comment by Lars-Gunnar Blom — 2009 12 26 20:17 #

 21. ”Hold On Tight” är ingen tryckare, skrev GUDRUN. ELO brukar spela den och det är mer en bugg.

  Det är en låt som många dansband spelar oxå!
  Och en OOOTROLIGT skön o fartfylld bugg dessutom!
  http://www.youtube.com/watch?v=8TLmpL2AzLs

  Bugga Loss!!

  Comment by Nattugglan — 2009 12 27 2:47 #

 22. Hej Enn Kokk, jag läser regelbundet Dina inlägg.Det är så trevligt hur mycket Du beundrar Birgitta. Det jag inte förstår hur Du kan göra detta med tanke på att hon beundrade massmördaren PolPot, men Du tycker väl förmodligen detsamma. Dessutom att Birfgitta tycker att kärnkraften skall avvecklas vilket förmodligen inte är så bra med tanke på klimatet. Tänk hur fel personr kan tänka.
  Stikkan

  Comment by Stig Sjöholm — 2009 12 27 12:56 #

 23. Till Stig Sjöholm: Att Birgitta skulle ha beundrar Pol Pot är en av hennes motståndare dess värre effektivt spridd myt. Hon skriver själv om det här i boken ”Var blev ni av, ljuva drömmar? (2002).

  Däremot är det korrekt att både hon och jag är motståndare till kärnkraften. Jag har själv skrivit om det här på bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 27 13:06 #

 24. God fortsättning på helgfirandet och ett mysigt Nyårsfirande i Öregrund båda två. Anita och jag dröjer lite med att åka till vårt tusculum Hedvigsberg.

  Comment by arne engkvist — 2009 12 27 14:39 #

 25. Stort TACK för 2009 med alla goda tips (som jag gått bet på!)! GOTT NYTT ÅR 2010 och tänk på HJÄRTAT när du skottar snö vid Sommastället!
  Mellandagshälsningar från Högalid i Stockholm

  Comment by Hillevi Blomgren — 2009 12 27 14:59 #

 26. Hej Enn !
  Tack för i år och God Fortsättning !
  Jag går ofta in och kollar ditt lösningsförslag,
  och då och då behöver jag din hjälp så att säga.
  Mycket snö och kyla i Sundsvall nu. Var är växt-
  huseffeften ?
  Ha det så bra !
  / Göte

  Comment by Göte Bengtsson — 2009 12 27 19:00 #

 27. Adolphson-visan heter ”Nu har jag fått den jag vill ha”, inte riktigt den titel du angav, men fin är den.

  Comment by Lena GW — 2009 12 27 21:34 #

 28. Du har färstås rätt – man ska inte lita på sitt dåliga minne utan gå till skivhyllan och kolla ordentligt.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 27 22:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^