Melodikrysset nr 4 2007

27 januari 2007 12:53 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Jag klarade dagens, enligt Eldeman svåra, melodikryss så när som på ett ord, lodrätt 4. Melodin är jag säker på att jag har hört, men jag kom, hur jag än ansträngde mig, inte på titeln. Således inte heller på vad mannen i sångtexten gör i refrängen. Svaret är ett verb i predikatsform, sex bokstäver. Det börjar på v och slutar på ar. Vinkar? Nej jag vågar inte gissa.

/Inte för att jag någonsin sänder in svaret på Melodikrysset, men det är alltid kul att få veta svaret även på det man missar. AnnSofie Leandersson och Anette Törnqvist har påmint mig om att låten jag mindes men inte kom på namnet på är skriven av Mauro Scocco samt att dess huvudperson, Sarah, står utanför Seven Eleven och väntar. Tack!/

Det svåraste i övrigt var att komma på, vem som här sjöng den gamla slagdängan ”Tiotusen röda rosor” – flera har ju gjort det. Men i det här fallet var det, visade ledbokstäverna, Hans Martin (som jag aldrig frivilligt har hört på).

Ledbokstäverna från Martin bekräftade sedan också, att det var Tomas Ledin vi hörde i ”Inte en chans”.

Resten var mer eller mindre lätt.

Vi hörde operasångerskan Malena Ernmans ljuva mezzosopranstämma.

Vi hörde Martin Stenmarck i ”Sjumilakliv”. Martin förekom sålunda två gånger på samma plats i krysset.

Lätt var det att med hjälp av språket hänföra Eurovision Song Contest-låten från 1989 till Danmark och, med hjälp av ledbokstäverna, placera den som nummer tre. Däremot fick jag sen gå till Google för att hitta namnet på sångerskan, Birthe Kjær, och på låten, ”Vi maler byen rød”.

Jag har, motvilligt, sett tecknade versioner av Pippi Långstrump; den här spelade (inte särskilt hörvärda) musiken var hämtad ur ”Pippi Långstrump i Söderhavet”.

Och, om vi ska hålla oss kvar i filmsfären: lodrätt 10 skulle bli FE, som är den kemiska beteckningen för järn. På det var jag säker, eftersom båda bokstäverna bekräftades av andra säkra kryssvar. Men ur vilken film var musiken hämtad? Lite googlande visade, att filmen från 1977 med James Mason och James Coburn hette ”Järnkorset” (”Cross of Iron”) – som jag förstås aldrig har sett.

Lättare var det då att komma på namnet på dagens musikal, ”Mamma Mia” och på dagens barn-TV-signatur, som skulle föra tankarna till Drutten och Jena. (I mina journalistkretsar kallades på den tiden Olle Söderlund för Jena och Gunvor Hildén för Drutten.)

Till månen åker man med raketer, vilket illustrerades med ”Fly Me to the Moon”.

”Så gick det till när farfar var ung” skulle här ge bara ”halva släktingen”, det vill säga far.

”Ich Bin von Kopf bis Fuss auf Liebe Eingestellt” sjöng en gång den oförlikneliga Marlene Dietrich i filmen ”The Blue Angel”; det är självklart att det finns en bunt Marlene Dietrich i mina skivhyllor. I Zarah Leanders svenska version blev detta ”Jag är från topp till ett kärleksstundens barn”.

Och så slutligen ”Snabbköpskassörskan”. Hennes beundrare i sången står gärna i framför kassan för att få se henne, om och om igen.

***

Söker du svar på någon fråga i senaste melodikrysset, föreslår jag, att du trycker på Blog ovan eller går direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se. Sen bläddrar du ner dig till aktuell lördag.

6 kommentarer

 1. Hej Enn,

  det var Mauro Scoccos ”Sarah” och han väntar vid 7-eleven.

  Tack för tipset om Zarah Leander och tå, det var den frågan Håkan och jag inte klarade.

  Vänliga hälsningar,
  Anette Törnqvist

  Comment by Anette Törnqvist — 2007 01 27 13:06 #

 2. Hej Enn
  Mauro Scocco står och väntar vid seven eleven
  Tack för din fina blogg som jag har hittat tack vare melodikrysset

  Comment by AnnSofie — 2007 01 27 13:13 #

 3. Hej1

  Jag har blygsamma kunskaper när det gäller sång och musik. Om jag inte missminner mig så är det Göran Ringbom, gotlänningen som har skrivit och sjunger ”Snabbköpskassörskan”.

  Mvh
  Rustan Rydman
  Stockholm

  Comment by Rustan Rydman — 2007 01 27 13:49 #

 4. Tack allihop! Jag ska föra in ”väntar” i kryssvaret med referens till Anette och AnnSofi.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 27 14:59 #

 5. Hej

  Heter inte mezzosopranen som sjöng Mozart i dagens kryss Malena Ernman?

  Comment by Maria Reuterhagen — 2007 01 27 20:37 #

 6. Till Maria Reuterhagen: Jo, självfallet; jag hade också skrivit Ernman i själva Melodikrysset – Erneman hade ju inte gått in på sex bokstäver – men råkade slinta på tangenterna, när jag skrev blogginlägger. Det är rättat nu. Tack för påpekandet.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 27 22:10 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^