Med Evert Taube i Ligurien

20 december 2009 17:07 | Musik | 7 kommentarer

Jag har mycket Evert Taube i mina skivhyllor, bland annat ett par mycket innehållsrika CD-boxar, som jag trodde innehöll praktiskt taget allt han hade gjort. Men uppenbarligen trodde jag fel: På Mikael SamuelsonsTaube i Ligurien” (Joglar JGL 103, 2009) finns det några sånger, som jag inte har i inspelningar med Taube själv.

Bortsett från en mycket känd låt, ”Den glade bagaren i San Remo”, hör flertalet av sångerna på Samuelsons CD inte till Taubes mest kända och spelade. Men några av de bästa insjungningarna på Samuelsons CD har faktiskt relativt nyligen också gjorts på skiva av Everts son Sven-Bertil Taube, på CDn ”Alderville Road” (2007 – du hittar min recension under Kulturspegeln, Musik): ”Morgon i Ligurien” och ”Målaren och Maria Pia”.

Samuelsons CD saknar texthäfte med information om Taubes resor till Ligurien, tillkomstår för visorna och annat sådant, men några av de visor jag har med Evert själv eller i sångböcker kan jag datera till mitten av trettiotalet och trettiotalets senare del. Texterna är ofta så pass exakta i form av detaljer och sinnesintryck, att de rimligen måste vara tillkomna i samband med Taubes vistelser i Ligurien, som ligger i nordvästra Italien, nära Frankrike. När det gäller landskapsskildringen och det behagliga klimatet, hänvisar jag mina läsare till att själva lyssna på Samuelsons insjungningar av Taubes impressioner.

Att lyssna på Samuelsons skolade röst är något helt annat än att lyssna på Evert Taubes inte alltid så tonsäkra tolkningar av de egna visorna. Därmed inte sagt att Samuelsons sätt att sjunga skulle vara överlägset Taubes – ingen slår egentligen Taube när det gäller att sjunga Taube, men det är faktiskt också en njutning att höra Samuelsons välklingande versioner. Samuelson har dessutom musikaliskt stöd av en förnämlig gitarrist, Mats Bergström. Lyssna till exempel på vad Samuelson och Bergström tillsammans gör av ”Anna Bella Mirafior”!

7 kommentarer

 1. Som den gamla Taubefantast jag är har jag lyssnat och sjungit de visor som du beskriver många gånger. Härom året reste maken och jag till Ligurien för att uppleva atmosfären och det var en underbar resa. Vi letade oss fram till den glade bagarens gata, men något bageri fanns inte kvar. Ytterligare en visa har inslag om Ligurien, nämligen Sjösalavår, en underbar text och melodi.

  Comment by Vendla — 2009 12 21 8:41 #

 2. Månne jag skulle ta och kolla på detta och klämma till med en julklapp. Förra året införskaffades den gigantiska Taubeboxen, kul med ett komplement. Samuelsson gillar jag:-)

  Comment by Simone Olofsson — 2009 12 21 9:13 #

 3. Hej Enn,

  Jag samlar på Alla Tiders Seriejournal och undrar om du vet något om vad som kan ha hänt med omslagsoriginalen? Jag har letat men aldrig lyckats komma över något… Har du sett något, eller något förslag på var man skulle kunna komma över det?

  Maila gärna mig:)

  Ha en bra dag!

  /Håkan

  Comment by Håkan Lindberg — 2009 12 21 11:06 #

 4. Till Håkan Lindberg: Nej, jag vet inte. Förlaget, Hansa, lades ju ner, köptes således inte upp av något mer långlivat förlag, och kanske kastades då det som fanns kvar. I vart fall westernfilmbilderna på omslagen hämtades från det amerikanska serieförlag, Fawcett, som levererade i stort sett hela seriematerialet i Alla Tiders Seriejournal och det kan ju hända att så var fallet också med de tecknade omslag som föregick dem – men i det senare fallet kan ju redaktionen helt enkelt ha förstorat figurer/situationer.

  Tidningsloggan måste naturligtvis ha haft en svensk upphovsman. En gissning – men det är alltså bara en gissning – är att den kan ha tecknats av Per-Arne Säwén som medverkade i tidningen med sportteckningar – Curt Hson och han kände varann rimligen via A-pressen där båda hade arbetat.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 21 12:27 #

 5. Hej Enn,

  tack för ett utförligt svar:) Hör gärna av dig om du snubblar över mer info eller vet någon som har gamla ATS till salu

  GOTT NYTT!

  /H

  Comment by Håkan Lindberg — 2009 12 28 16:08 #

 6. Omöjligt att hitta Taubes texter på Nätet. För flera år sedan hittade jag en sajt där man kunde se dem efter avgivet lösenord – men tyvärr har jag glömt namnet på sajten/killen.
  Det finns en inspelning på Youtube av ’Maria Pia och målaren’ med Zetterlund och Edwall – och där skymtar årtalet 1938 förbi. Stämmer det, så blir sången genast märkligare – en ’protestvisa’ mot krig i allmänhet och Mussolini i synnerhet – redan före världskriget!

  Comment by Peter Måhlin — 2017 05 07 15:09 #

 7. Till Peter Måhlin: Jag har under Kulturspegeln, Sångtexter – se ovan – återgett en del taubetexter men inte just den här. Eftersom jag har ett mycket stort bestånd av sångböcker med texter till det Taube har skrivit, skulle jag gärna ha hjälpt dig, men det här materialet finns i vår bostad i Uppsala, medan jag själv under hela sommarhalvåret bor i Öregrund.

  Comment by Enn Kokk — 2017 05 07 15:56 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^