Melodikrysset nummer 50 2009

12 december 2009 12:23 | Film, Musik, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 9 kommentarer

Två frågor vållade mig visst besvär i dagens kryss.

Søs Fenger sjöng på danska en svensk låt, som jag inte riktigt kände igen, kanske för att jag inte har lyssnat särskilt mycket på upphovsmannen, Uno Svenningsson. Men efter lite detektivarbete med hjälp av de bokstäver jag hade kom jag på svaret: ”Under ytan” hette Unos låt.

En av de ledtrådar jag hade var då Aet i julsången ”Ave Maria”, som jag genast plockade hem.

Men under tiden fortsatte jag leta efter det svar, som skulle bli ”ytan”, och det bidrog till att jag tappade koncentrationen på sista frågan, karaokelåten, där svaret såg ut att bli ”en”. Men sen föll polletten ner: Visst var det väl ”Fångad av en stormvind”, som Carola vann Eurovision Song Contest med 1991?

Lika bra gick det inte för Magnus Uggla i Melodifestivalen 2007. Hans ”För kung och fosterland” tog sig inte till finalen.

Sanna Nielsen hamnade på andra plats 2008 med ”Empty Room”. Av telefonröstningen att döma vann hon i hög grad publikens gunst.

Men ännu större, att döma av antalet veckor på Svensktoppen, blev Helen Sjöholms insjungning av Benny Anderssons ”Du är min man”. Den får väl betraktas som en av tidernas största svenska schlager.

Helen Sjöholm förekom också personligen i dagens kryss, med ”Skenbart” i filmen med samma namn. Textförfattaren, Peter Dalle, har jag förresten mött några gånger i Konsum i Öregrund, på den tiden då han hade sommarhus på Gräsö.

Också Evert Taubes ”Änglamark” skrevs som filmmelodi – märk att det var sonen, Sven-Bertil Taube, och inte Evert själv som sjöng den i filmen.

Dagens båda operastycken har jag sett framföras på Operan.

Äldst av dem, från 1875, är Georges Bizets fantastiska ”Carmen”, som märkligt nog inte blev någon succé när den uruppfördes. I dag fick vi höra den fina ”Toreadorarian”.

Den andra operafrågeillustrationen var Barcarolen ur ”Hoffmans äventyr” av Jacques Offenbach (1881).

Men också i vår tid skrivs det musik som kommer att leva lika länge. Flera av Beatles’ låtar kommer att leva mycket länge. En av dessa är utan tvivel ”Let It Be” av John Lennon och Paul McCartney.

Till våra stora trubadurer – Taube är tidigare nämnd – kommer också Cornelis Vreeswijk att räknas i framtiden. Liksom i Taubes fall har han lånat ett och annat och gjort det till sitt. Ett exempel är ”Balladen om herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind”. I original heter den ”Monday Morning” och är en engelsk folkvisa.

Ja, sen är det väl bara en låt kvar att redovisa, och även den måste räknas till de svenska visklassikerna. Nils Ferlin skrev ”I folkviseton” (”Ditt hjärta är mitt…”), och det är i Torgny Björks tonsättning den kommer att leva vidare som visa.

Jag har ett personligt minne av den. Birgittas syster Karin sjöng den för sin Hasse vid deras bröllop ute i trädgården i Vallentuna:

I folkviseton

Text: Nils Ferlin
Musik: Torgny Björk

Kärleken kommer och kärleken går,
ingen kan tyda dess lagar.
Men dig vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din
din lycka är min,
och gråten är min när du gråter.

Kärleken är så förunderligt stark,
kuvas av intet i världen.
Rosor slår ut ur den hårdaste mark,
som sol över mörka gärden.

Mitt hjärta är ditt,
ditt hjärta är mitt
och aldrig jag lämnar det åter.
Min lycka är din
din lycka är min,
och gråten är min när du gråter.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

9 kommentarer

 1. Jomenvisst var det Carolas stormvind. Trevlig luciahelg önskas alla :)

  Comment by maggan — 2009 12 12 12:30 #

 2. Till Maggan: Det var väl det jag trodde. Tack för bekräftelsen och trevlig luciahelg även till dig.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 12 12:33 #

 3. Cornelis är väl redan en av våra största trubadurer, eller hur?

  Comment by Bengt Persson — 2009 12 12 14:44 #

 4. Till Bengt Persson: Jag är inte av någon annan mening men vågar mig också på gissningen att han även i framtiden kommer att räknas till de stora.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 12 15:11 #

 5. Ja, tillsammans med Bellman och Taube såklart.

  Comment by Bengt Persson — 2009 12 12 15:40 #

 6. Hej
  Körde fast – men med din hjälp löste det sig.
  Tack

  Comment by Kurt Johansson — 2009 12 12 18:23 #

 7. Missade på Sanna, trodde det var Sonja
  Tack för hjälpen

  Med önskan om en stämmningsfull Lucia

  Comment by Mepen med familj — 2009 12 12 19:44 #

 8. Jag letade efter filmer med Helen Sjöholm, men inte ens på hennes egen hemsida står det att hon medverkat på ngt sätt .i Skenbart.Hur kom du fram till det? Jag har sett den filmen, men kan inte påminna mig att hon var med. Ytterst lite roll i så fall.

  Comment by Gunnar Hörnström — 2009 12 13 14:48 #

 9. Till Gunnar Hörnström: Det handlar om ett soundtrack, inte någon skådespelarinsats. Hon har också gett ut CDn ”BAO”, där ”Skenbart”, med musik av Benny Andersson och text av Peter Dalle, finns med. Jag har den inte själv, men om du på Google kombinerar namnet Helen Sjöholm med Skenbart, får du upp den här informationen.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 13 16:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^