Visor i mjukaste moll

9 december 2009 22:26 | Musik | 14 kommentarer

Jag har läst om att Stefan Sundström har slagit sig i huvudet, och jag börjar, inte utan nyfikenhet, att lyssna på hans nya CD ”Ingenting har hänt” (National NATCD 095, 2009).

Till att börja med händer ingenting hos mig heller, mer än att jag uppfattar en ny svärta hos honom, en sinnets mollton. Men i början hanterar Sundström detta, till exempel i ”Skogsnäs”, textmässigt på ett sätt som kan föra tankarna till Gösta ”Snoddas” Nordgren. Den här dragningen till det schlagersentimentala bekräftas lite senare av att han också sjunger ”Nidelven” – men då är jag redan fast, och ”Nidelven” griper mig som den gjorde 1949.

Dess förinnan har vi fått höra ett ännu sorgsnare stycke, ”Alla ska i jorden”, där Sundström sjunger om livets fåfänglighet och där han har haft hjälp med melodin av Sebastian Aronsson. Före ”Nidelven” kommer också ”Svängom”, där det heter:

Kan vi ta en svängom understundom
Kan vi ta en svängom du och jag
Fort far den iväg
Vår ungdom

Texterna är överlag märkliga. ”Blonde” kan anföras som exempel.

Två låtar på den här CDn älskar jag.

En för Tina Alin på munspel och för Stefans text:

Bort i tok

Allt jag gjort vart bort i tok
Av noll och intet värde
Jag som sjunger här är inte klok
Nu när jag ska dra min färde

Som andra fick man jobba på
och pröjsa av på lånen
Det sas det fanns en vinst att få
På baksidan av månen

Resten var mest vänta på
att livet skulle börja
Och nu så är det dags att gå
Det är för sent att sörja
Det enda bra jag minns av allt
Var du och jag i hagen
Du stod där som en ljusgestalt
Gav mej en sol i magen

Och sen är det den avslutande låten ”En timme till” av Charlie Engstrand. Den har en fantastisk text och melodin är vemodig och fin:

En timme till

Som himmelens fåglar
Och ängarnas strån
Aldrig undrat var dom kommit ifrån
Om gåvan kanske var ett lån
Går hösten till vila
Och stänger sin grind
Marken täcks av gamla döda brev
Alla orden som sommaren skrev

Gå inte – stanna en timme till
Så som jag vet att du vill
Bara en timme till
Sjung för mej som ingen annan kan
Levande ren och sann
Om sommaren som försvann

Nu andas en visa
I mjukaste moll
Stilla som ett mycket gammalt regn
Över ängar för länge sen
Jag lyssnar vid källan
Så nära intill
Ekot av en liten hammare
Genom fyra mörka kammare

Människa knackar på mänskas port
Såsom hon alltid gjort
När mörkret växt sej stort
Gå inte stanna en timma till
Så som jag vet du vill
Bara en timma till

Nu slocknar en fjäril
Två vindar går hem
En går som på väg till himmelen
Och en ser sej om en gång igen

Har dom samma stora längtan där?
Har dom samma sagor här som där?
Har dom samma sånger där?
Gå inte stanna en timma till
Så som jag vet att du vill
Bara en timme till

14 kommentarer

 1. Handlar ”Skogsnäs” möjligen om det kollektiv som bildades på 1970-talet tvärs över älven från mitt barndomshem räknat? Jag ska definitivt önska mig denna skiva i julklapp. Den verkar passa min melankoliska känsla denna vinter.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2009 12 10 12:40 #

 2. Det var verkligen mycket fina texter. Det är sällan låttexter når den här nivån, faktiskt kan stå för sig själva och då fungera som dikter.

  Comment by Matti — 2009 12 10 13:45 #

 3. Det här blir särskilt tydligt för mig eftersom jag inte brukar gilla att lyssna på hans musik. Jag har litet svårt för hans sångstil.

  Comment by Matti — 2009 12 10 14:56 #

 4. Till Ann Christin Sandlund: Jag vet inte. En rad lyder: ”Till Näsåker Skogsnäs och getter och får.” En annan: ”Och vi åkte nordöst längs en Ångermanälv.”

  Men Delsbo nämns också i texten.

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 10 15:49 #

 5. Till Matti: Märk att ”Bort i tok” är hans egen text, medan både text och musik till ”En timme till” har skrivits av Charlie Engstrand.

  Men Stefans texter är verkligen bra i flera fall den här gången. Jag citerar bara en stump ur ”Svängom”, men hela låten är värd att återges:

  Svängom

  Din lugna andedräkt
  en liten fläkt av ditt behag
  Det är natt och lampan släckt
  Det är långt till dag

  Kan vi ta en svängom understundom
  Kan vi ta en svängom du och jag
  Fort far den iväg
  vår ungdom

  Nyss var här några ögonblick
  när änglar flög och sprang
  Och andedräkten kom och gick
  så mycket som den hann

  Sen låg vi och hämtade andan
  Mänskan är människans tröst
  Och vi lät våran adedräkt blandas
  Och jag somnade på dina bröst

  En dag ska anden vandra ut
  och lägga ner sin dräkt
  Men en evig liten kort minut
  Du och jag med lampan släckt

  Kan vi ta en svängom understundom
  Kan vi ta en svängom du och jag
  Fort far den iväg
  Vår ungdom

  Comment by Enn Kokk — 2009 12 10 16:02 #

 6. Nu har jag ju inte hört hela texten, men visst måste det vara Skogsnäskollektivet i Ångermanland. Det ligger vid byn Imnäs mitt emellan Näsåker och Ramsele. Och det snabbaste sättet att ta sig dit söderifrån, från kusten, är att åka i nordvästlig riktning på riksväg 90 längs just Ångermanälven (fast Imnäs ligger vid biflödet Fjällsjöälven). Vägnätet i hela Norrland följer älvarnas sträckningar i nordväst–sydostlig riktning, med undantag för E 45 och kanske någon annan väg. Jag tror nästan inte att det finns någon väg som går att köra till Imnäs i nordostlig riktning.

  Comment by Magnus Andersson — 2009 12 10 16:20 #

 7. Till Magnus A. Imnäs i alla ära… men byn som kollektivarna kallar Skogsnäs heter Strömnäs, eller hur Strandlund? Och visst går det att åka dit från ömse håll. Ja, även från Nordantjäl.

  Comment by HO — 2009 12 10 16:35 #

 8. F’låt, Sandlund ska de ju va.

  Comment by HO — 2009 12 10 16:37 #

 9. Ja, den heter Strömnäs och ligger vid Imnäs, som jag skrev. Imnäs hittar man nämligen lätt om man kartsöker på Internet, men söker man på Strömnäs kan man hamna litet varstans, kanske i Storuman eller utanför Kramfors.

  Comment by Magnus Andersson — 2009 12 10 19:24 #

 10. Ungefär så ja. Eller vid Nordantjäl. Här kan man för resten höra Stefan Sundström sjunga om Skogsnäs
  http://www.youtube.com/watch?v=3lC_SfPayzA

  Comment by HO — 2009 12 10 21:33 #

 11. Jo, kommer man från Sundsvall är det nog kortast och snabbast att åka väg 331 till Ramsele. Då blir det en liten bit i nordostlig riktning på slutet, särskilt om man åker över Nordantjäl (eller Nordankäl som det står på kartan; jag minns inte om någon form är etymologiskt riktigare, men det stavas väl med tj på vägskyltarna) — fast det är 1 kilometer kortare att åka från Ramsele över Imfors och Imnäs.
   
  Förresten hade jag bara kollat på hitta.se, där man inte fick någon träff på Strömnäs i Ramsele socken. Men på Eniro fick man minsann upp rätt Strömnäs (och dessutom 13 andra), ja, man kan till och med söka på Övre Strömnäs och Nedre Strömnäs, om man vill. Varför dög inte Strömnäs som kollektivbynamn, förresten?

  Comment by Magnus Andersson — 2009 12 10 23:19 #

 12. Hej!
  Vill någon berätta hur etablerad modallogiken nu blivit?

  Comment by lennart rudstrom — 2009 12 11 10:52 #

 13. En timme till: En utrolig vakker tekst. Et livslengtende dødsdikt.

  Men du må rette opp teksten: Nu slocknar en fjäril, Två vingar går hem

  Det er Två vindar går hem

  Anne

  Comment by Anne — 2012 12 09 21:12 #

 14. Till Anne: Tack. Hur noga man än försöker vara, händer det att det blir både felslag på tangenterna och missuppfattningar.

  Jag plockade fram texthäftet till CDn, och du hade förstås rätt. Jag har rättat nu. Jag vill att min blogg ska vara en säker källa.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 10 11:39 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^