Mera Mona

6 januari 2007 16:54 | Politik | 23 kommentarer

Kommentarerna till vad jag har skrivit om Mona Sahlin fortsätter att hagla in. Eftersom jag för andra gången får (den redan tidigare med nej besvarade) frågan om jag har haft något att göra med den kampanj, som fällde henne förra gången, vill jag upprepa svaret:

Nej, jag har inte tipsat några media om hennes tillkortakommanden då, och jag vet absolut ingenting om några andra som eventuellt skulle ha gjort det.

Jag är rak, vilket somliga i den pågående partiledardebatten ryggar för. Och jag är hederlig: Säger jag något, försöker jag inte dölja, att det är jag som har sagt det.

Bo Widegren tipsar mig i sin kommentar om en artikel av Christer Isaksson. Han läste artikeln i gårdagens Kvällsposten och hittade den inte på dess webb. Själv läser jag dagligen Expressen, där jag – med intresse – läste den. Artikeln heter ”Christer Isaksson om rädslan för Sveriges Tony Blair: Därför tvekar partiet inför Mona Sahlin”. Expressen har lagt ut artikeln på webben.

Isaksson är för Sahlin som partiledare och framhäver hennes goda sidor. Samtidigt innehåller den värdefull information – minnet är kort – om varför många inom fackföreningsrörelsen inte vill ha henne. Så läs artikeln här!

I samma nummer av Expressen (5 januari 2006) finns en annan mycket läsvärd artikel om Mona Sahlin, Britta Svenssons kolumn ”Nej, det handlade inte bara om en Toblerone…”. Mitt kritiska inlägg om Mona Sahlin var faktiskt en mild västanfläkt jämfört med vad Britta Svensson påminner oss om. Läs artikeln här!

23 kommentarer

 1. Tack för tipset med Isakssonartikeln. Du påstår att du är rak och att somliga ryggar för detta. Men det är inte det i alla fall jag ryggar för utan det är den ensidiga futtigheten i ”rakheten” och bristen på ett större perspektiv typ Isakssons. I övrigt vill jag bara säga att de som själva måste framhålla att de är raka och hederliga… Fan trot! Eller rätta Expressen trot. Ty det är väl sådana som Britta Svensson och Enn Kock i gott samarbete som kommer att försöka fälla Mona. Jag tror inte heller att du i hemlighet tipsat utan ”mosamonakampanjen” var ju det elaka munmotöraförtalet som just kom inifrån partiet. Det borde väl i alla fall inte ha undgått dig. Sedan tar dessa krafter hjälp av elaka skribenter i den knappast sossevänliga tidningen Expressen. Ja, olika är våra husgudar. Jag hoppas att den sålunda nymornade mosamonakampanjen inte lyckas denna gång!

  Comment by Bo Widegren — 2007 01 06 17:55 #

 2. Till Bo Widegren: Men kära nån, när kommentatorer insinuerar att jag skulle ha haft något att göra med ”mosamonakampanjen”, måste jag väl få lov att försvara mig.

  Jag vill påminna om att jag länkade till två artiklar i ”den knappast sossevänliga tidningen Expressen”. Det är tydligen OK i fallet Christer Isaksson – därför att du har samma ståndpunkt. Men när jag länkar till en monakritisk artikel av Britta Svensson, så antyder du, att vi kampanjar tillsammans. Jag känner inte Britta Svensson och har inte haft eller har någon personlig kontakt med henne. Vad jag tror mig minnas om henne är, att hon, innan hon fick jobb på Expressen, var journalist på den återupplivade men konkursade Stockholms-Tidningen (s). Men intressantare är väl vad hon drar fram. Vågar du hävda, att hon ljuger? Och om det vore så – skulle då inte Mona Sahlin stämma henne?

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 06 18:47 #

 3. Varför inte på allvar diskutera även Elwy Söderström, som ju är ledamot av VU och en synnerligen klok och sympatisk politiker? Enligt en notis på SR:s websida 11 december skulle ”socialdemokraterna i Jämtland” ha fört fram hennes namn. (Jag hittar dock inget om det på partidistriktets officiella websida.) Som rektor för Umeå universitet hade jag en del kontakter med Elwy och tror faktiskt att hon skulle kunna bli en samlande och vinnande ledare. Tanken kan verka naiv, eftersom hon inte alls är profilerad i riksmedia, men kanske kan det i det uppkomna kandidatläget vara en fördel.

  Comment by Inge-Bert Täljedal — 2007 01 06 19:36 #

 4. Till Inge-Bert Täljedal: Jag har koncentrerat mina kommentarer på personer, som mer frekvent har förekommit i diskussionen om ny (s)-ledare.

  Under mina år som sekreterare i VU och partistyrelsen har jag lärt känna Elvy Söderström som en klok och mycket trevlig person. Att hon inte har förekommit i spekulationerna har säkert, vilket du är inne på, att göra med att hon inte är känd i riksmedia.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 06 19:44 #

 5. Läste just Britta Svenssons kolumn, och som vanligt blir jag lika förvånad varje gång jag tvingas påminna till mig själv att vi ju numer har 15 årskullar (troligen 20) av väljarmyndiga personer som inte har något som helst minne av det som hände i politiken i början av 90-talet eller dessförinnan, och att deras världsbild måste se helt annorlunda ut än vår, vi som varit med ganska länge vid det här laget. Man glömmer det – gång på gång, och har i praktiken svårt att riktigt inse vad det betyder.

  Vi i vår familj diagnosticerade Mona Sahlin som sjuklig kontokortsmissbrukare och dessutom verkade hon rädd för bruna kuvert, och vi tyckte att det måste vara något allvarligt fel på en människa som tjänar omkring eller drygt 40.000 kr/mån (som jag har för mig att hon gjorde och som var en hög lön på den tiden) och som tillsammans med maken rimligen borde ha omkring 50.000kr/mån i kontanter att röra sig med, som inte klarar sig på de egna pengarna utan måste låna från andra källor till sin konsumtion.

  Jag har visserligen skrivit ”Tobleroneaffären” när jag berört det här, men just av den korkat tanklösa föreställningen att alla ju vet att det handlade om ganska mycket mer den gången.

  Så det här stärker mig i min uppfattning, att partitoppen vill att allt detta ska dras upp igen, och diskuteras för och emot, hålla socialdemokrater upptagna med en diskussion som snart kommer att vissa sig meningslös, för att uppmärksamheten på annat ska dra uppmärksamheten från andra personer, de där som står i kulisserna och som ska kastas fram och väljas när det kommer till kritan – Per Nuder gissar jag, fortfarande, som sagt!

  Om jag vore Mona Sahlin skulle jag inte ställa upp för detta spektakel, akta mig för att utsätta mig för det som nu spelas upp.

  Comment by Kerstin — 2007 01 06 22:00 #

 6. Jag insinuerar inte Enn Kock utan jag är minst lika rak som du och påstod alltså att du i vart fall nu är en del av en nymornad mosamonakampanj tillsammans med Kerstin och alla dina andra söta/såta vänner. På samma sätt var det ju med kampanjen förra gången det begav sig. Skillnaden var väl bara att då fanns inte bloggarna utan man fick sprida rykten och tissla från person till person. Jag påstår inte att det var en regelrätt konspiration utan bara en grupp litet missnöjda personer som pratade skit precis som nu.

  Varför har jag då dragit den slutsatsen? Jo det är för att du genast visar på listan av gamla politiska oförrätter för vänsterflygeln när jag pekar på Isakssons artikel som inte förtiger fakta men hävdar att det finns större egenskaper att fasta på. Och när du lierar dig med någon så är det Britta Svensson på Expressen, som är en notorisk sosseätare, och det är ju ingen nyhet för dig som har nämnda blaska som husorgan enligt vad du själv omvittnat! Ja då är man i mina ögon ute och söker .. känner vittring…

  Dessutom så ljuger Britta Svensson om kontokorten. Det fanns på denna tid inga fasta regler när gällde användningen av kontokort (och det gällde riksdagsmännen också) utan det ankom på var användare att i efterhand ange vad som var tjänsteangelägenheter och privatsak; de senare clearades vid löneutbetalningen. Det var i detta hänsende som Mona Sahlin inte förde tillräckligt noga anteckningar. Men BS ljuger när hon försöker få det att framstå som om Mona Sahlin på något sätt missbrukat sitt tjänstekort. Om det varit ett sådant missbruk så hade det lett till åtal för bedrägeribrott – och något sådant åtal var aldrig ens påtänkt. Detta bevisar att Britta Svensson ljuger i sin krönika. Reglerna har senare med rätta skärpts upp. Men jag förstår Mona Sahlin om hon inte inleder rättegång mot alla som ljuger om henne ty det har ju som sagt satts i system. Och du bidrar ju till kampanjen genom att inte tala om hela sanningen ty rimligen så visste du om det jag nu sagt.

  Christer Isakssons artikel slutar med frågan om socialdemokratin skall välja en förvaltare som kan garantera makten eller den självständiga och modiga Mona Sahlin med kraft att öppna nya vägar för partiet. Jag hoppas att det finns tillräckligt med styrka i partiet att välja en väg över skitpratet mot framtiden.

  Comment by Bo Widegren — 2007 01 07 1:38 #

 7. Bo Widegren:
  Nej, jag deltar inte i någon förtalskampanj gentemot Mona Sahlin, och mina åsikter på Enns blogg är nog inte speciellt viktigga och har nog ingen stor genomslagskraft. Och mina åsikter om Mona Sahlin grundar sig inte i att hon skulle ha gjort något rent kriminellt, för det har jag fullt klart för mig att hon inte har gjort. De grundar sig i det jag skriver ovan, att jag inte har något förtroende för personer som inte klarar sin ekonomi ens med den god lön hon och hennes make hade då. Och hon ertappades med slarv och obetalda räkningar även efter att den s.k. Tobleroneaffären (obetalda böter och daghemsavgifter om jag inte missminner mig).

  Jag menar då att det må vara en person förlåtet om den har svårt för papper och ekonomi, men i hennes position borde man i alla fall ha det goda omdömet i det fallet, att anlita en firma som sköter ens ekonomi, så att man slipper löpa gatlopp som hon gjorde. Sådant tyder på slarv och jag önskar att man inte har slarviga partiledare inom s.

  Jag är dessutom inte partimedlem ens, även om jag betraktar mig som sosse på vänsterkanten. Och vill man ha fram annat som gör att jag definitivt inte vill ha Mona Sahlin som partiledare för s så är det ex. hennes envetna tal om att ”vi har levt över våra tillgångar” från början av 90-talet, som var ren struntprat.

  Slutligen, hon kommer att få löpa gatlopp så det skriker om det till nästa val om hon blir partiledare, för alliansen kommer att smutskasta allt den kan även den gången, och dra fram det här igen då – och jag vill faktiskt att s vinner nästa val! Det tycker jag de flesta socialdemokrater, även de organiserade, borde önska.

  Comment by Kerstin — 2007 01 07 4:31 #

 8. PS: Obetalade p-böter, eller p-avgifter ska det stå ovan. Ber om ursäkt för felskrivningen.

  Comment by Kerstin — 2007 01 07 4:33 #

 9. När jag först yttrade mig i partiledarfrågan, gjorde jag det i form av en genomgång av de kvinnliga kandidaternas för- respektive nackdelar. De manliga lämnade jag därhän, eftersom jag förutsatte, att det nu måste bli en kvinnlig partiledare.

  Jag vill påminna om att genomgången landade i att jag förordade Wanja Lundby-Wedin, med Carin Jämtin som ett yngre andrahandsalternativ.

  Jag har aldrig påstått, att det som Mona föll på förra gången var något kriminellt. Hennes brister ligger till stora delar i livsstilsfältet. För min del drog jag heller inte upp det som Britta Svensson i sin expressenartikel tar upp; jag nöjde mig med att redovisa egna iakttagelser av hur hon fungerade under sin tid som partisekreterare, då jag arbetade nära henne.

  Bo Widegrens tonläge är vid det här laget rent groteskt, så även hans konspirationsteorier. Jag agerar i den här frågan, liksom i alla andra här på bloggen, helt efter eget huvud och utan samråd eller kontakt med andra.

  Om Britta Svenssons politiska åsikter vet jag inte ett smack. Expressen är en av fem tidningar jag läser dagligen. (De övriga är Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning.) Bo Widegren läser uppenbarligen Kvällsposten. Av hans kommentarer drar jag slutsatsen, att han klarar av det utan att låta sig påverkas av dess politiska kurs.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 07 10:50 #

 10. Evert Svensson, före detta ordförande i Broderskapsrörelsen och kamrat från Socialdemokrater mot EMU, har per mejl sänt följande nyårshälsning, som också innehåller synpunkter på partiledarfrågan; därför publicerar jag hans mejl här:

  Gott Nytt År, Birgitta och Enn!

  Jag blev just nyfiken på bloggen Din och läste Ditt (Enn) förord för Wanja Lundby-Wedin. Eftersom det också är min kandidat gladde det mig. Jag tycker Wanja har rättfärdighetslidelse och dessutom erfarenhet från att leda en stor organisation, som ibland spretar åt olika håll. Hon har m a o erfarenhet att leda. Det som ligger i fatet är brist på riksdags- och regeringserfarenhet men hon har ju deltagit i partiets VU under många år.Det ger, som Du vet, vissa inblickar i partiets politik!

  Tyvärr verkar hon ha kommit åt sidan och verkar inte längre aktuell.
  *
  Det har blivit lite rörigt på partiledarfronten. Den verkliga kontrasten är hur Erlander utsågs.Och det gick ju bra!
  *
  Jag läste omigen Helga Henschens två böcker: Åren med Peter och Kvinna, konstnär, alltid Rebella. Jag hittade utställningen på Arbetarrörelsens Arkiv och blev åter nyfiken. Jag kände ju henne en del. Det blev en artikel i Broderskap om hennes kristna tro och politiska radikalitet. Och en kontakt med hennes dotter Rebecka i Florida. Dessutom medlemskap i Helga Henschens vänner – dit jag räknar mig.
  *
  Med goda hälsningar till er båda.
  Evert

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 07 12:05 #

 11. Jaha, mitt tonläge är ”groteskt”. När du och dina vänner pratar skit så är det rakt och hederligt. Jag förstår att vi har olika värderingsskalor. Om du läser igen så sa jag just att jag inte hade några teorier om konspiration utan mosamonakampanjen är just illvilliga enskilda, ”hederliga” missnöjda socialdemokrater av gammal vänstertyp som pratar strunt och vägrar se en framtid något ljusnande nytt också för vårt parti.
  Nej, jag läser inte Kvällsposten utan råkade i bussen börja läsa ett ex som någon annan slängt. Och Expressen skulle jag inte vilja ta i med tång, eftersom jag anser att den är lågheten och den journalistiska lögnen materialiserad.
  I övrigt tycker jag att jag sagt mitt och att kommentarerna ovan talar bra för sig själva.
  Ps hälsa Kerstin och alla de andra!

  Comment by Bo Widegren — 2007 01 07 13:11 #

 12. Till Bo Widegren: Om du uppfattar ord som ”skit”, ”illvilliga”, ”lågheten” och ”lögnen” som normal samtalston, säger det något om dig.

  Jag har, alltsedan tonåren, läst i stort sett alla riksspridda tidningar jag har kommit över, förr alltså både Aftontidningen, AT (s), Morgon-Tidningen (s) och Stockholms-Tidningen (s) och till exempel Dagstidningen Arbetaren (syndikalistisk), Svenska Morgonbladet (frisinnad) med flera. Jag har aldrig vacklat i min socialdemokratiska övertygelse, men jag tycker, att min breda tidningsläsning har berikat mitt kunnande om till exempel politik och kultur.

  Också jag tycker att den här diskussionen börjar bli tjatig. Så låt oss alltså nöja oss med att konstatera, att vi båda nu har sagt vårt gent emot varandra.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 07 13:38 #

 13. Debatten om Mona måste föras. Tyvär så tror jag inte valberedningen och partidistrikten vet vilken synen på Mona är på ex verkstadsgolven. Mona är inte något namn som går hem där.

  Comment by jonas — 2007 01 07 18:06 #

 14. Till Jonas: Och inte bara om Mona.

  Framför allt de som pläderar för att partiledaren à la Danmark ska utses genom medlemsomröstning borde samtidigt kräva utförliga personpresentationer, inte minst åsiktsdeklarationer i viktiga frågor, från kandidaternas sida.

  Ska vi ha en offentlig diskussion om kandidaterna, får den inte väja för svåra frågor.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 07 18:18 #

 15. BoWidegren:
  För din information: Jag känner inte Enn Kock. Vi har aldrig träffats och vi utgör ingen samlad kampanj eller konspiration mot Mona Sahlin. Vi råkar bara båda ha samma uppfattning vad gäller frågan om hon skulle vara en bra partiledare för socialdemokraterna. Enn Kock är helt oskyldig till mina synpunkter i saken alltså.

  Comment by Kerstin — 2007 01 08 4:31 #

 16. Jag har under mina år i partiet träffat många ledare och läst om nästan alla och tycker mig kunna jämföra de som nu är på G med tidigare kamrater. Man behöver inte vara feminist för att tycka att vi ska välja en kvinna. Jag tycker det också är ett lätt val därför att flera som nämnts är väl så meriterade som manliga kandidater. Mona är mest meriterad. Jag upplevde henne som den djärvaste i svåra situationer.Drevet mot henne gav bismak. Kändes som en reaktionär reaktion. Nu lanserar vi henne i vårt parti lokalt och det känns jättebra.

  Comment by Tord Oscarsson — 2007 01 11 0:16 #

 17. Tord Oscarsson:
  Var du med vid det förra partiledarvalet, då Göran Persson valdes? Eller tillhör du det yngre gardet som inte minns?

  Comment by Kerstin — 2007 01 11 3:01 #

 18. Jag har lite svårt med hätskheten i debatten om Mona, men den är ganska typisk när det gäller hennes namn. Få väcker så starka känslor som hon gör fast jag ibland undrar varför. Hennes privatekonomiska trassel på 90-talet eller myten om hennes ”högeråsikter” räcker inte som förklaring. Däremot tycker jag att debatten måste få föras. Jag håller inte med om att Enn smutskastar henne, hans argument är relevanta om det var så han upplevde henne. Min bild av Mona är dock en annan. Jag har också sett henne på nära håll, både när hon var partisekreterare och när hon var statsråd. Det almanacksslarv hon ibland gjort sig skyldig till väger för mig ganska lätt jämfört med hennes styrkor. Hon är en lysande retoriker och kommunikatör, Reinfeldt skulle få mycket svårt i debatter med henne. Hon är en utpräglad lagspelare och mer erfaren och kunnig idag än hon var på 90-talet. Politiskt ligger hon i partiets mittfåra, hon har förmåga att lyssna och ta till sig nya stämningar och ideer, vilket jag tycker är en klar fördel. Hon har inte haft några problem med LO under sin tid som statsråd efter 98 och är av allt att döma fortfarande populär bland väljare i allmänhet, dock inte lika mycket hos en del partiaktiva. Det som talar emot henne är dessutom barlasten från 90-talet, allt det som hände då kommer naturligtvis att dras upp nu igen – och det handlade sannerligen inte bara om ”Toblerone”. Om hon klarar det, och jag tror att hon har goda möjligheter till det, kan hon bli en av de mest framgångsrika socialdemokratiska partiledare vi haft. Jag tror att vi har goda chanser att vinna valet 2010 med henne som ledare.

  Comment by Mats — 2007 01 11 11:21 #

 19. Till Tord Oscarsson och Mats Erikson: Själv är jag vid det här laget hjärtinnerligt less på debatten om Mona Sahlin, som jag dock ständigt tvingas fortsätta, eftersom min blogg har råkat bli en arena för denna diskussion.

  En socialdemokratisk partiledare bör, som jag ser det, vara förmögen att, i klassisk socialdemokratisk stil, göra skarpa intellektuella analyser av samhället och samtiden och utifrån detta dra upp riktlinjer åt partiet för framtiden. Jag vill påminna om att de socialdemokratiska partiordförandena fram till men inte till och med Göran Persson – han hoppade av – vid sidan av uppdraget som partiordförande också har varit ordförande i partiets programkommission. Jag har, som programkommissionens huvudsekreterare, haft förmånen att få skriva partiprogram ihop med både Olof Palme och Ingvar Carlsson och har då upplevt diskussioner med intellektuell spänst och med engagemang ända in i detaljformuleringarna – Olof Palme skrev till och med själv ett stycke klassisk programtext (som tyvärr är struket i det allra senaste partiprogrammet, det som jag inte har varit med om att skriva).

  Jag har, om mina kära bloggläsare förlåter mig och inte kallar också detta för ”smutskastning”, med de erfarenheter jag har av Mona Sahlin, svårt att se henne i en sådan ledarroll.

  För mig är det här väl så viktigt som de personliga tillkortakommanden debatten har kommit att handla om. Enligt DNs redovisning den 10 januari kämpar Mona, efter återfall 2000 och 2002, nu hårt med att tvätta bort stämpeln av oberäknelig Slarvmaja, och det är ju jättebra. Men oavsett om Gud eller partiet ger henne syndernas förlåtelse, måste man vara politiskt obevandrad och/eller naiv för att tro, att högeralliansen och media skulle slå sig till ro med det.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 11 13:13 #

 20. Svar till Kerstin om vad jag minns. Jag har varit aktiv länge. Jobbade med Palme m.fl en kort tid på 50-talet i SSU. Var ombud när Olof Palme valdes.Jag läser allt som skrivs här med respekt eftersom ingen kan säga något med fullständig övertygelse Vi talar om något vi inte kan veta – bara anta vem som bäst växer in i rollen. Våra partiledare har alla varit olika. Med starka och svaga sidor.Jag tro att Mona har goda förutsättningar just på grund av hennes erfarenheter.”En lots som vet var det är fritt vatten och hur blindskären undviks.”

  Nu ska jag inte tynga Enn Kokks blog mer med åsikter i detta ämne.

  Comment by Tord Oscarsson — 2007 01 11 23:52 #

 21. Tord Oscarsson:
  :-)
  Tack för svar.

  Comment by Kerstin — 2007 01 12 4:40 #

 22. Till Tord Oscarsson: Hej, förresten! Min leda var inte vänd mot sansade och resonerande inlägg som dina. Men jag har bombarderats med maniska utfall, som har tvingat mig att, gång på gång, upprepa det jag redan har sagt.

  Comment by Enn Kokk — 2007 01 12 10:59 #

 23. Tack Enn
  Det käns oerhört bra att läsa det du har skrivit i den här frågan (Mona Sahlin). Det finns all anledning att framföra de synpunkter du fört fram och ställa de frågor du ställt.

  Comment by Jaan Ungerson — 2007 01 25 14:52 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^