Melodikrysset nummer 48 2009

28 november 2009 12:03 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Jag gissar att många i dag hade problem med sångerskan som sjöng ”Meine Lippen, sie küssen so heiss”. Svaret är Anna Netrebko, rysk-österrikisk sopran, född 1971.

Andra kan ha haft problem med dagens rappare, Petter. Honom hörde vi i ”Det går bra nu”.

Själv hör jag till den kanske inte helt vanliga sort som både går på opera och har Petter i sina skivhyllor.

Fast om jag måste välja, lyssnar jag för egen del kanske ännu hellre på Eric Clapton – jag har förstås själv ”Nobody Knows You When You’re Down And Out” med honom på CD. Det finns mycket Clapton i mina skivhyllor, och i det fallet är det faktiskt min son, Matti, som har fått mig att bli fan.

Av Evert Taube har jag allt han har spelat in på skiva, en hel del faktiskt i dubbla uppsättningar. Och jag kan min Taube hyggligt, vet att hans ”Oxdragarsång” börjar ”Allt bakom oxar tio från stadens sus och dus”.

Också Cornelis Vreeswijk har jag komplett, åtminstone de svenska skivutgåvorna. Alltså vet jag att ”Deirdres samba” tilldrar sig i Copacabana. Jag har också hans ”Samlade sånger” i tre band, och där kan man inhämta, att musiken skrevs av Chico Buarque de Hollanda och i original heter ”Quem te viu, quem te ve”.

Jag har LPn ”Arne Domnérus spelar Povel Ramel”. Den inleds med en låt Povel Ramel skrev tillsammans med Beppe Wolgers, den underbara ”Ta av dig skorna”. Alla de nämnda är musikaliska favoriter. Domnérus uppskattade jag dessutom för att han, av uttalat politiska skäl, med sitt band valturnerade med Olof Palme.

Jag hör till den generation som i radio ofta har hört sånger av och med Lasse Dahlquist, vilket förstås gör att jag genast känner igen ”Jolly Bob från Aberdeen”.

Lasse skrev ju ofta om Ada, men den Ada som förekommer i ”Bohus bataljon” – ”Där stod Ada och Beda och Kristin…” – är faktiskt inte hans utan Axel Flodéns; musiken skrevs av Sten Frykberg. Den här låten förekom i filmen med samma namn från 1949.

Vi gamla radioter känner förstås igen ”Gamle Svarten”, även när den som här spelas utan text. Och eftersom Svarten var en häst, får man väl förmoda, att han nyttjades av en ryttare.

För att det inte skulle bli för lätt fick vi höra en instrumentalversion med Roland Cedermark, och samma knep – att inte låta oss höra texten – tillgrep Anders Eldeman när det gällde ”Evert”. Den låten låg hela 27 veckor på svensktoppen med Matz Ztefanz med Lailaz.

En stor hit fick Susanne Alfvengren 1984 med ”När vi rör varandra”, fast den hade en utländsk förlaga, Dan Hills ”Sometimes When We Touch” från 1977. Här hörde vi låten med Vikingarna.

Melodifestivallåtar brukar i flertalet fall inte fastna i mitt minne, men Tommy Nilssons ”En dag” från 1989 mindes jag faktiskt, när jag i dag åter fick höra den fast på engelska (”Some Day”).

Den låt som i dag berörde mig minst var ”Wheel of Fortune”. Men visst hörde jag att det var Ace of Base som framförde den.

Och har jag nu inte glömt något, var väl det här alltihop.

16 kommentarer

 1. Jag har alltid trott att Svarten var en draghäst, som ju då inte har någon ryttare.

  Comment by maria — 2009 11 28 12:25 #

 2. När jag inte litar på mig själv smyger jag in här och kikar men idag hade även jag klurat ut allt. Tack för hjälpen.
  //Helene

  Comment by Helene — 2009 11 28 12:29 #

 3. Till Maria: Men i texten heter det bland annat: ”På din säkra rygg du mig i natten bär
  till henne som är för oss båda kär.”

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 28 13:20 #

 4. När Susanne Alfvengren sjöng hette det förstås ”Nar vi rår varann”. ”Då vill ja ta di i min famn tills duo råoper hogt mitt namn å den redsle som ja har i mi tar sluot”.

  Även om man inte är någon svensktoppsfan brukar det vara svårt att undvika landsplågorna, men ”Evert” har jag faktiskt lyckats ungå. Tack för det svaret!

  Comment by Stefan Hellmark, Järfälla — 2009 11 28 15:30 #

 5. Lite kuriosa (?) är att låten Evert faktiskt skrevs och spelades in först av Eddie Meduza. Men den blev som nämnt tidigare känd av Matz Lailaz.
  Ha en fortsatt trevlig helg.

  Comment by Kenneth — 2009 11 28 16:00 #

 6. Till Stefan Hellmark: Jag håller med dig – charmen med Susanne Alfvengrens insjungning är ju just att hon gjorde den på gotländska.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 28 16:29 #

 7. Till Kenneth: Matz Ztefanz med Lailaz var ett låtsat dansband. Namnet valdes med tanke på de många z-stavningarna av s i branschen: Matz Bladhs och Lasse Stefanz och andra.

  Matz-Ztefanz med Lailaz bildades i samband med revyn Sommarskôj på Lisebergsteatern 1997. Orkestern bestod av Stefan Ljungqvist, elbas och sång, Bo Maniette, gitarr och sång, Laila Westersund, trummor och sång, Mats Ljung, gitarr och sång, samt Lennart Palm, elorgel.

  Att den i dag spelades av just Lennart Palm var därför extra kul.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 28 16:42 #

 8. Efter adventspyssel så blev krysset senare för oss. Det är alltid roligt att se i facit att man hade ALLA rätt.
  Trvlig advent till alla ifrån Juniskär

  Comment by Mepen med familj — 2009 11 28 19:47 #

 9. Trevlig ska det vara!!!

  Comment by Mepen med familj — 2009 11 28 19:48 #

 10. Till Mepen med familj: Trevlig advent till er också! Vågar jag dra slutsatsen att ni bor i mitt gamla Juniskär? Var då?

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 28 19:53 #

 11. Efter Junivägen så egenligen bor vi i Juni, granne med Allan Sjöberg (Nisse Sjöbergs pojk) upp i backen efter Killingskär

  Comment by Mepen med familj — 2009 11 28 19:58 #

 12. Till Mepen med familj: Allan Sjöberg minns jag mycket väl, vet också vilket hus du talar om. I så fall antar jag att du bor tvärs över vägen – i det som en gång i världen var var familjen Nordins hus? (Birgitta Nordin var klasskamrat med min nu döde bror Matti, pluggade också i Uppsala.)

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 28 21:46 #

 13. Ännu lite kuriosa, Wheel of Fortune som Eldeman sa var från Ace of Base senaste album, är egentligen en remix av gruppens debutsingel som släpptes första gången 1992. Den fanns sedan med på gruppens debutplatta Happy Nation som kom 1993. För det albumet kom Ace of Base med i Guinness rekordbok för världens mest sålda debutskiva någonsin (och är Sveriges tredje största musikgrupp genom tiderna efter Abba och Roxette). Mitt 1993 blott 8-åriga hjärta förälskade sig hejdlöst i albumet och att nu höra Wheel of Fortune var som att åter befinna sig i en gymnastiklokal på jazzdanslektion i lågstadiet. Det är nostalgi det :)

  Comment by Ina — 2009 11 28 22:11 #

 14. Du känner dina gamla stigar väl.
  Huset har visserligen bytt färg till falurött med vita knutar samt en altan, men huset står kvar :-)

  Comment by Mepen med familj — 2009 11 29 9:36 #

 15. Du menar nog Johan o Anna Nordins hus, det är huset efter dom sett ifrån Juniskär som vi bor i.
  /Än en gång Trevlig Advent

  Comment by Mepen med familj — 2009 11 29 10:26 #

 16. Till Mepen med familj: Jo, visst menade jag Johan och Anna Nordins hus. Jag sålde Folket i Bild till dem varje vecka. Johan var för övrigt en av dem som varje valår satte upp Socialdemokraternas affischtavlor, bland annat vid ”Svängen” i Juniskär.

  Som FiB- och folkboksförsäljare (och dess förinnan jultidningsförsäljare) var jag genom åren också in i vartenda hus i Juniskär med omnejd, alltså ända ner mot Döviksjön. Under de där åren kände jag praktiskt taget alla.

  Senare när jag efter flytten till Uppsala kom på regelbundna besök till mina föräldrar och Kjell Nordin – mina barn har också tillbringat både vinterlovs- och sommarlovsveckor i Juniskär – brukade jag alltid gå långpromenader, bland annat upp till Juni och sen till Nyland och så hem igen över Flintåsen. Länge stötte jag då på gamla bekanta, hälsade och pratade.

  Sen blev det allt glesare mellan dem jag kände igen. Tro mig, det är en sorglig och overklig känsla det där att uppleva att man plötsligt är en främling i sitt barndomsland.

  Men Juniskär lever i mitt hjärta.

  * * *

  Och då vet jag vilket hus ni bor i också. Det ligger snett bakom/efter det hus jag först trodde det var.

  Comment by Enn Kokk — 2009 11 29 10:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^